« Terug naar vorige pagina

Medicatierol

Uw apotheek biedt de mogelijkheid om uw medicatie per dag en per inname-moment uit te zetten via een zogenaamde ‘medicatierol’ (ook wel ‘Baxter’-systeem genoemd). Dit kan handig zijn wanneer u bijvoorbeeld meerdere medicijnen per dag gebruikt en geen overzicht meer heeft. Onze ervaring is dat de medicatierol onder andere kan helpen bij mensen die vergeten hun medicijnen in te nemen.

Het systeem is te vergelijken met een uitgevulde weekdoos, maar in dit geval zijn de medicijnen verpakt in zakjes. De plastic zakjes zitten aan elkaar en vormen samen een rol. Ieder zakje is voorzien van de datum en het tijdstip waarop de medicijnen ingenomen moeten worden. Bovendien staat op het zakje uw naam, welke medicijnen erin zitten en een omschrijving van hoe deze eruit zien.

Wij laten de medicatierollen wekelijks door een zogenaamde baxterapotheek klaarmaken. Vervolgens kunnen deze afgehaald worden in de apotheek of worden ze thuis bezorgd.  De rol start voor de meeste mensen op de zaterdag.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor vergoeding van een medicatierol, moet aan een aantal criteria worden voldaan. Neem contact op met uw apotheek om te weten of u in aanmerking komt. Samen met uw huisarts kijken we of de medicatierol een geschikt hulpmiddel is voor u en vergoed zal worden door uw zorgverzekeraar.

Aanmelden?

Wanneer u zich aanmeldt voor de medicatierol, zorgen wij voor de herhaalrecepten voor de medicatie die u vast gebruikt. Wij vragen deze aan bij uw (huis)arts. Echter, niet alle soorten medicijnen zijn geschikt om te verpakken in zakjes. Bijvoorbeeld wanneer u het niet altijd gebruikt of wanneer het gebruik sterk wisselt (pijnstillers of slaapmedicatie voor ‘zonodig’ gebruik, bloedverdunners als marcoumar en acenocoumarol). Verder kunnen medicijnen die snel vergruizen of erg groot zijn niet verpakt worden. Deze leveren wij dan ‘los’ naast de zakjes.

Voor wijzigingen in de medicatie kan de arts een recept meegeven met hierop aangegeven wanneer deze in moet gaan. Een wijziging mag ook direct door de arts aan de apotheek doorgegeven worden. Als het niet meer lukt om deze wijziging te verwerken voor de eerstvolgende levering, wordt de medicatie los bij de rol geleverd. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij antibiotica.

Wilt u meer informatie over de medicatierol? Neemt u gerust contact met ons op of vraag ernaar in de apotheek!