« Terug naar vorige pagina

Een kijkje achter de schermen

Vraag u zich ook weleens af wat er eigenlijk allemaal achter de balie gebeurt? En waarom u soms moet wachten op uw medicijnen? Nou, dan bent u niet de enige! Graag vertellen wij u daarom wat er allemaal in de apotheek gebeurt van het moment dat wij een recept ontvangen totdat u het medicijn ontvangt of thuisbezorgd krijgt.

 

Medewerkers

Allereerst vertellen wij u wie er allemaal in de apotheek werken. Dagelijks staan in de apotheek een apotheker, een aantal apothekersassistenten, een logistiek medewerker en soms farmaceutische medewerkers.

  • De apotheker heeft een universitaire opleiding over medicijnen afgerond (farmacie). Hij of zij weet daarom veel over medicijnen, bijwerkingen hiervan, hoe deze gecombineerd kunnen worden en hoe het lichaam op de medicijnen reageren. De apotheker is eindverantwoordelijke in de apotheek.
  • De apothekersassistente heeft een MBO-opleiding apothekersassistente afgerond. Ook zij kan u veel vertellen over medicijnen. Wanneer zij iets niet weet, kan ze altijd terugvallen op de apotheker.
  • De logistiek medewerker zorgt ervoor dat de medicijnen die elke nacht binnenkomen op alfabetische volgorde worden opgeborgen in de ladekasten en koelkast.
  • De farmaceutisch medewerker ondersteunt de apothekersassistenten.

 

Ontvangst recept

Recepten ontvangen wij op verschillende manieren. U komt met het recept bij de apotheek of uw huisarts stuurt het recept elektronisch naar de apotheek. Daarnaast krijgen wij via de fax ook regelmatig recepten binnen. Deze komen vaak van het ziekenhuis. Bij binnenkomst controleert de apothekersassistente het recept op geldigheid en volledigheid. Soms stelt ze een aantal vragen als er onduidelijkheden zijn.

 

Verwerken recept

Na ontvangst en controle van het recept voert de apothekersassistente het recept in in uw pati├źntendossier. Met behulp van een computerprogramma wordt dan gecontroleerd of u de medicijnen veilig kunt gebruiken. Er wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of het medicijn samen met uw andere medicijnen gebruikt mag worden en of het medicijn wel gebruikt mag worden bij de eventuele ziekten en allergie├źn die u heeft. Als u bijvoorbeeld een verminderde nierfunctie moet soms de dosering aangepast worden. We controleren ook of de dosering niet te hoog of te laag is en of de arts wel voldoende medicijnen heeft voorgeschreven. Wanneer de apothekersassistente ergens over twijfelt overlegt zij met de apotheker en soms ook de arts. Dit betekent dat u soms een ander medicijn krijgt of een andere dosering dan de arts in eerste instantie heeft voorgeschreven. Het geheel van deze controles noemen wij medicatiebewaking.

 

Klaarmaken recept

Wanneer de apothekersassistente klaar is met invoeren worden etiketten afgedrukt voor de verpakkingen. Zij zoekt de juiste medicijnen en etiketteert de verpakkingen. Soms moeten de verpakkingen worden aangebroken en krijgt u de medicijnen in onze eigen doosjes. Daarnaast moeten sommige medicijnen nog op een andere manier worden klaargemaakt, bijvoorbeeld bij antibioticadrankjes.

 

Controle recepten

Nadat de ene apothekersassistente alles heeft klaargemaakt vraagt zij een collega apothekersassistente om dit te controleren. Dit vormt een essentieel onderdeel van het werk in de apotheek. We willen zeker weten dat we de juiste medicijnen aan de juiste persoon meegeven. Het gaat tenslotte wel om uw gezondheid!

 

Afleveren

Nadat het recept gecontroleerd is worden de medicijnen aan u verstrekt. Bij een eerste uitgifte zal de apothekersassistente u informatie geven om ervoor te zorgen dat u de medicijnen goed kunt gebruiken. Bij een tweede en een vervolguitgifte zal de apothekersassistent u mogelijk vragen stellen over uw ervaringen met de medicijnen. Als er problemen zijn kan zij u hier dan mee helpen. U kunt dan ook altijd vragen stellen aan de apothekersassistente.

 

Eindcontrole

De recepten die zijn afgeleverd worden dagelijks gecontroleerd door de apotheker. Als er bij een controle door de apothekersassistente iets over het hoofd is gezien, dan kan de apotheker dit nog signaleren. Daarnaast kan de apotheker met zijn expertise nog mogelijk andere problemen signaleren en dit oplossen.

 

Benieuwd naar wat uw apotheek nog meer doet en voor u kan betekenen? Kijk dan op deze pagina.