Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Veteranenziekte

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen
  De veteranenziekte is een infectie door de Legionella-bacterie. De Legionella-bacterie zit in heel kleine getale in grond- en leidingwater. De bacterie wordt pas een probleem als deze zich kan vermenigvuldigen: dit gebeurt in stilstaand water zonder chloor van 25 tot 55 ºC. Besmetting vindt vooral plaats via de longen door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water in de lucht (nevel). De ziekte kan niet van de ene mens op de andere worden overgedragen en is niet besmettelijk. Het drinken van water vormt geen risico.

  De veteranenziekte is een zeldzame aandoening. Per jaar doen zich in Nederland ongeveer 45 ziektegevallen voor.

 • Herkennen
  Twee tot tien dagen na besmetting krijgt u last van snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel. De ziekte kan erg lijken op griep. Hierbij ontstaat koorts, gaat u hoesten en wordt u kortademig. Soms heeft u last van braken of diarree.

 • Zelf doen
  In openbare zwembaden, sportaccommodaties en instellingen worden tegenwoordig de watersystemen gecontroleerd op Legionella en zo nodig aangepast. Thuis kunt u controleren of uw warme water minimaal 60 ºC is. Hiermee voorkomt u besmetting.
  • Neem contact op met de huisarts bij bovengenoemde klachten, als u denkt aan veteranenziekte.
  • Neem ook contact op als u kortademig wordt.
  • Bij bezoek in een hotelkamer of appartement dat enige tijd niet gebruikt is laat u de warme kraan of de douche doorlopen. Sluit wel de deur van de badkamer om te voorkomen dat u de nevel inademt.
  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 20 juli 2006.
 • Medicijnen

  Macrolide-antibiotica
  Macrolide-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze grijpen in op de eiwitaanmaak binnen de bacterie. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien. Hierdoor sterft de bacterie. Voorbeelden zijn claritromycine en erytromycine.

  Rifampicine
  Rifampicine doodt vele soorten bacteriën. Na inname verspreidt het middel zich via het bloed in het lichaam: het komt in de meeste weefsels terecht. Een nadeel is dat bacteriën snel ongevoelig kunnen worden voor rifampicine. Door rifampicine te combineren met andere antibiotica komt ongevoeligheid minder vaak voor.

  Ciprofloxacine
  Ciprofloxacine doodt vele soorten bacteriën. Het blokkeert een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei. Hierdoor kan de bacterie zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af.

Gerelateerde videos

Antibiotica

Antibiotica

Bekijk video