Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Verkoudheid

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Als u verkouden bent, voelt u zich niet heel ziek. U heeft last van een verstopte neus of een loopneus, een pijnlijke keel, lichte verhoging, hoofdpijn of hoesten. Verkoudheid kan ook leiden tot oorpijn, vooral bij kinderen.

  Als u zich wel heel ziek voelt of koorts heeft, heeft u misschien griep. Kijk voor meer informatie bij Griep. Verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen. U kunt besmet raken als u speekseldruppeltjes met een verkoudheidsvirus inademt. De besmette speekseldruppeltjes komen in de lucht terecht wanneer iemand die verkouden is, hoest of niest.

  Natuurlijk kunt u ook worden besmet wanneer u iemand een hand geeft die net zijn neus heeft gesnoten of in zijn hand heeft gehoest.

  Een eenvoudige neusverkoudheid gaat gewoonlijk binnen een week over. Bepaalde verschijnselen, zoals hoest, kunnen langer aanhouden. Zeker als u rookt.

 • Zelf doen

  Hoest
  Er zijn verschillende soorten hoest. Hoestklachten kunt u zelf verlichten door een lepel honing in de mond te laten smelten.

  Keelpijn
  Bij keelpijn heeft u meestal last van een rauw en rasperig gevoel in de keel. Om deze klachten te verminderen moet de keel worden bevochtigd. Dit kunt u op verschillende manieren doen:

  • Circa vier keer per dag gorgelen met een fysiologische zoutoplossing. Die kunt u zelf maken door één afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas (250 ml) water. Per keer gebruikt u 20 tot 30 ml zoutoplossing.
  • Zuigen op een snoepje of dropje (bij voorkeur suikervrij). Zuig niet te hard want dat kan de keelpijn verergeren.
  • Iets kouds drinken of op een waterijsje zuigen.

  Verstopte neus
  De ademhaling door uw neus kunt u verbeteren door te stomen boven een kom heet water met een doek over uw hoofd. Er bestaan ook speciale stoombadjes met neus/mondstuk. Aan het water kunt u kamille toevoegen of stoomdruppels. Stomen is niet geschikt voor kinderen vanwege het gevaar voor verbranding.

 • Medicijnen

  Decongestiva in de neus
  Decongestiva zijn middelen die de bloedvaatjes in het neusslijmvlies vernauwen. Hierdoor slinkt tijdelijk het neusslijmvlies, waardoor de afvoer van vastzittend slijm vergemakkelijkt en u weer beter door de neus kunt ademen. U mag deze middelen niet langer dan vijf dagen achter elkaar gebruiken, omdat u anders schade kunt aanrichten aan het neuslijmvlies. Voorbeelden zijn oxymetazoline en xylometazoline.

  Er is ook een combinatie van ipratropium en xylometazoline, deze helpt ook tegen een loopneus. Ipratropium remt de vochtafscheiding van het slijmvlies.

  Natriumchloride in de neus
  Druppels of neusspray met natriumchloride (keukenzout) verdunnen ingedikt slijm. Hierdoor loopt het slijm makkelijker weg en kunt u weer beter door de neus ademen. Deze neusdruppels zijn in tegenstelling tot bovenstaande decongestiva niet schadelijk voor de neus. Ze zijn daarom geschikt voor baby's en kinderen onder de twee jaar die sterkere neusdruppels met decongestiva nog niet mogen gebruiken, maar ook bij oudere kinderen en volwassenen verlicht het de klachten meestal voldoende.

  Paracetamol
  Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend, zodat de pijn rond de ogen en het voorhoofd zal verminderen.

  Paracetamol in combinatie met andere middelen
  Propyfenazon werkt net als paracetamol pijnstillend en koortsverlagend. zodat de pijn rond de ogen en het voorhoofd zal verminderen. Coffeïne versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Voorbeelden zijn paracetamol in combinatie met coffeïne en propyfenazon in combinatie met paracetamol en coffeïne.

  Ontstekingsremmende pijnstillers
  Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd, werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. De pijn rond de ogen en voorhoofd zal verminderen. De ontstekingsremmende pijnstillers hebben meer bijwerkingen dan paracetamol en worden daarom niet als eerste keuze aangeraden bij verkoudheid. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, ibuprofen en ketoprofen.

  Kamille
  Heeft u problemen met het ademhalen door uw neus, dan kunt verbeteren door te stomen met heet water waaraan eventueel kamille is toegevoegd.

  Levomenthol
  Het inademen van levomenthol geeft gevoelsmatig `meer lucht`, vanwege de frisse, sterke geur. Het geeft een koud gevoel in de luchtwegen. De werking treedt meteen in.

  Vitamine C
  Vitamine C zou de duur en de ernst van de verkoudheid kunnen verminderen.