Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Pijn

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Pijn is een onaangename ervaring die u waarneemt met de hersenen. Pijn kan op één bepaalde plek zitten, in een deel van het lichaam, zoals een arm of de buik, of door het gehele lichaam.

  Er bestaan verschillende soorten pijn: borend, zeurend, brandend, stekend of drukkend. Pijn kunnen we ook indelen naar de ernst: licht, matig, ernstig, hevig, onhoudbaar.

  Soms heeft pijn een signaalfunctie, maar vaak ook niet: dan is pijn een eigen leven gaan leiden.

 • Herkennen

  Iedereen weet wel wat pijn is. Een splinter in de vinger, als u zich heeft gestoten, hoofdpijn als u druk bent geweest, menstruatiepijn, spierpijn na het sporten enzovoorts. Vaak is de oorzaak duidelijk, maar niet altijd.

 • Zelf doen

  Als de oorzaak duidelijk is en de pijn is niet heel hevig, kunt u zelf maatregelen nemen. Zo kunt u zelf bijvoorbeeld een splinter verwijderen, een gekneusde enkel koelen met ijs, een spier masseren. Ook kunt u een pijnstiller nemen.

  Als de pijn heviger is dan u bent gewend, of u weet niet wat de oorzaak is, neem dan contact op met uw huisarts.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 13 december 2007.

 • Medicijnen

  Paracetamol
  Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend.

  Paracetamol in combinatie met andere middelen
  Propyfenazon werkt net als paracetamol pijnstillend en koortsverlagend. Coffeïne versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Voorbeelden zijn paracetamol in combinatie met coffeïne en propyfenazon in combinatie met paracetamol en coffeïne.

  Ontstekingsremmende pijnstillers
  Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd. Deze middelen werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn in en rond gewrichten. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, dexibuprofen, dexketoprofen, diclofenac, ibuprofen, indometacine, ketoprofen, naproxen en tiaprofeenzuur.

  Ontstekingsremmende pijnstillers bij maagklachten
  Sommige mensen die ontstekingsremmende pijnstillers langdurig gebruiken, krijgen last van irritatie of beschadiging van de maag. Sommige ontstekingsremmende pijnstillers hebben deze bijwerking minder dan de gewone NSAID`s. Voorbeelden zijn celecoxib en etoricoxib.

  Ook wordt soms misoprostol gecombineerd met de pijnstiller, om de bijwerkingen op de maag te verminderen. Voorbeeld is diclofenac in combinatie met misoprostol.

  Lokaal verdovende middelen op de huid
  Zalf of crème met lokaal verdovende middelen worden gebruikt bij een pijnlijke huid. Pijn kan bijvoorbeeld ontstaan bij scheurtjes in de huid van de anus (anaalfissuren). De crème kan worden gebruikt om de huid te verdoven voor een plaatselijke ingreep. Voorbeelden zijn lidocaïne op de huid en lidocaïne in combinatie met prilocaïne op de huid.

  Codeïne
  Codeïne zorgt ervoor dat de pijnprikkel niet of minder sterk aankomt. Hierdoor heeft het een pijnstillende werking. Codeïne wordt vaak gebruikt in combinatie met de pijnstiller paracetamol. Voorbeeld is codeïne en paracetamol in combinatie met codeïne.

  Morfineachtige pijnstillers
  Morfineachtige pijnstillers, ofwel opiaten, hebben een sterk pijnstillende werking. Ze zorgen dat het 'bericht' in de hersenen niet of minder sterk aankomt. Hierdoor voelt u de pijn minder en reageert u er rustiger op. Als andere eenvoudige pijnstillers onvoldoende werken, worden deze pijnstillers voorgeschreven. Voorbeelden zijn buprenorfine, dextropropoxyfeen, fentanyl, hydromorfon, morfine, oxycodon, pentazocine en tramadol.

  Medicinale cannabis
  Cannabis wordt soms gebruikt bij mensen met ernstige chronische pijn, met name pijn die wordt veroorzaakt door een zenuwbeschadiging en niet goed is te behandelen met reguliere geneesmiddelen. De werkzaamheid van cannabis is pas in beperkte mate onderzocht. Cannabis zal daarom pas worden voorgeschreven als reguliere behandelingsmethoden onvoldoende werken of wanneer er te veel bijwerkingen optreden.

  Dronabinol is één van de werkzame bestanddelen van cannabis en is apart verkrijgbaar. Het is alleen in het buitenland op de markt en kan alleen met een speciale artsenverklaring in de apotheek worden besteld.

  Klassieke antipsychotica
  Klassieke antipsychotica worden in het ziekenhuis soms toegepast bij mensen met hevige pijn. Ze kunnen de werking van de pijnstiller versterken. Voorbeelden zijn chloorpromazine en haloperidol.

  Clonidine
  Clonidine wordt in zeldzame gevallen gebruikt bij ernstige pijn of pijn na operaties. Hoe het werkt is niet precies bekend.

  Tamoxifen
  Tamoxifen wordt soms gebruikt bij zeer pijnlijke of gevoelige borsten, waarbij de klachten verband hebben met de menstruatie en maandelijks terugkeren. Tamoxifen wordt gebruikt als andere behandelingen tegen pijnlijke borsten onvoldoende helpen.

  Danazol
  Danazol wordt soms gebruikt bij zeer pijnlijke of gevoelige borsten. Bijvoorbeeld als deze worden veroorzaakt door cysten. Danazol wordt gebruikt als andere behandelingen tegen pijnlijke borsten onvoldoende helpen.

Gerelateerde videos

NSAID

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

NSAID

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

Bekijk video