Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Oorpijn

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Pijn in het oor kan ontstaan door oorsmeer, door manipuleren met bijvoorbeeld wattenstokjes, door een middenoorsteking of door een ontsteking van de gehoorgang.

 • Herkennen

  Behalve oorpijn kunt u andere klachten krijgen, zoals koorts, minder goed horen of een loopoor.

 • Zelf doen

  Bij kinderen ontstaat oorpijn meestal tijdens of na een verkoudheid en duidt op een middenoorsteking. Neusdruppels kunnen dan helpen, omdat ze via de neus de buis van Eustachius naar het middenoor weer open maken. Vaak gaat oorpijn bij kinderen binnen 3 dagen vanzelf over. Twijfelt u over de oorzaak of heeft u andere klachten, neem dan contact op met uw huisarts.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 16 maart 2010.

 • Medicijnen

  Paracetamol
  Paracetamol werkt pijnstillend. Het vermindert de pijn in de oren.

  Lidocaïne in het oor

  Lidocaïne verdooft de pijn in het oor. Het mag alleen worden gebruikt bij bepaalde soorten oorpijn.

Gerelateerde videos

NSAID

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

NSAID

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

Bekijk video

Oorbuisjes

Wanneer geluidsgolven het oor bereiken, worden ze door het trechtervormige uitwendige oor opgevangen en doorgestuurd naar het middenoor. Bij de ingang tot het middenoor ‘botsen’ de geluidsgolven tegen het trommelvlies.…

Wanneer geluidsgolven het oor bereiken, worden ze door het trechtervormige uitwendige oor opgevangen en doorgestuurd naar het middenoor. Bij de ingang tot het middenoor ‘botsen’ de geluidsgolven tegen het trommelvlies. De trillingen die hieruit voortkomen vervolgen hun weg door het middenoor en het met vloeistof gevulde binnenoor, waar ze worden omgezet in signalen die naar de hersenen worden doorgestuurd.

Het middenoor kan wel eens verstopt en geïnfecteerd raken. Vooral kinderen zijn vatbaar voor deze kwaal, omdat bij hen de buis van Eustachius korter en nauwer is; normaliter loopt vloeistof uit het middenoor via de buis van Eustachius in de keelholte. Doordat de vloeistof niet weg kan, loopt de druk in het oor op. Het kind krijgt oorpijn en gaat slechter horen. Wanneer de infecties chronisch worden of vaak voorkomen, kan het nodig zijn bij het kind oorbuisjes in te brengen. De medische benaming van die behandeling is tympanostomie.

Bij deze operatie wordt een klein sneetje in het trommelvlies gemaakt, waardoor het opgehoopte vocht wegloopt. In de incisie wordt een klein buisje aangebracht, zodat de vloeisof een paar maanden lang continu kan weglopen. Uiteindelijk gaat het sneetje genezen, en doordat het gaatje in het trommelvlies steeds kleiner wordt vallen de buisjes er vanzelf uit.

Deze operatie kan verschillende complicaties met zich meebrengen, die vóór de operatie met de dokter moeten worden besproken.

Bekijk video

Oordruk

Het oor bestaat uit drie delen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor. Het middenoor is een met lucht gevulde holte, die door de buis van Eustachius met de…

Het oor bestaat uit drie delen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor. Het middenoor is een met lucht gevulde holte, die door de buis van Eustachius met de neusholte en de keelholte is verbonden.

Normaliter kan er lucht door deze buis bewegen, om de druk in het middenoor gelijk te houden met de luchtdruk rondom ons. Dit is vooral van belang bij grote drukveranderingen in de omringende lucht, zoals je die kunt voelen in een vliegtuig of bij duiken. Bijvoorbeeld: als een vliegtuig hoger gaat vliegen, wordt de druk in de cabine geleidelijk lager. Dan kan de druk in het middenoor relatief hoog aanvoelen en gaat het trommelvlies enigszins naar buiten opbollen.

Als het drukverschil tussen de cabine en het middenoor oploopt tot zo’n 15 mm kwikdruk, kan de buis van Eustachius met een ‘plop’ openspringen en komt er lucht uit het middenoor vrij. Onder normale omstandigheden gebeurt dit tijdens het opstijgen eenmaal per 150-300 meter stijging.

Als het vliegtuig echter daalt en de cabinedruk hoger wordt, voelt de middenoordruk relatief laag aan en bolt het trommelvlies enigszins naar binnen. Als de buis van Eustachius nu openspringt, stroomt de lucht het middenoor binnen om de druk te egaliseren.

Soms moet je tijdens het afdalen bewust een handje meehelpen om de middenoordruk te egaliseren. Dat kan bijvoorbeeld door te slikken, kauwgom te kauwen of je neus te snuiten als het drukverschil onprettig aanvoelt.

Door aandoeningen als verkoudheid en oorontsteking kunnen de slijmvliezen rondom de buis van Eustachius gaan opzwellen. Daardoor kan het egaliseren van de druk moeilijker worden en kun je pijn in het middenoor krijgen.

Als je zulke kwaaltjes hebt, kun je maar beter niet gaan vliegen of duiken. Dat geldt in het bijzonder voor kinderen. Die zijn vatbaarder voor oorinfecties en hebben minder ervaring en handigheid in het egaliseren van de oordruk.

Bekijk video