Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Menstruatieklachten

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Bij de meeste vrouwen gaat de menstruatie gepaard met een aantal van de volgende klachten.

  • Vlak voor de menstruatie: sneller geïrriteerd zijn, moeheid, pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, gewichtstoename.
  • Tijdens de menstruatie: buikkramp, hoofdpijn en soms misselijkheid en braken.

  Bij meer dan de helft van de vrouwen is de menstruatie pijnlijk. Eén op de tien vrouwen blijft aan het begin van de menstruatie zelfs één of twee dagen thuis door de ernstige klachten.

  • Bij meisjes tussen de veertien en achttien is de buikpijn het hevigst.
  • Als een vrouw de pil gebruikt, worden de klachten minder en ook na de geboorte van het eerste kind.
  • Sommige vrouwen krijgen pas klachten na het 25e jaar. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn, zoals een ontsteking of een vleesboom. Deze vrouwen kunnen last hebben van buikkrampen, maar de buikpijn kan ook zeurend zijn. Zij kunnen ook pijn in de onderbuik hebben als ze niet ongesteld zijn. Soms begint de pijn in de week voorafgaand aan de menstruatie en wordt de pijn erger als de menstruatie begint. De buikpijn kan ook optreden tijdens het vrijen.
  • Een spiraaltje kan de menstruatiepijn verergeren en het bloedverlies vergroten.

  Andere klachten die samenhangen met de menstruatiecyclus zijn de volgende.

  • Middenpijn. De eisprong rond de veertiende dag van de cyclus kan een pijnlijk gevoel in de onderbuik geven. Dit duurt meestal enkele minuten tot uren.
  • Overmatig en onregelmatig bloedverlies. De oorzaak kan een onderliggende ziekte zijn of een spiraaltje, maar het is ook vaak een teken van de naderende menopauze.
  • Uitblijven van de menstruatie. Dit kan wijzen op zwangerschap. De oorzaken kunnen ook zijn: stress, te snel afvallen, te veel lichaamsbeweging, een hormonale stoornis, te veel drop eten of overgewicht.
  • Premenstrueel syndroom. Vrouwen die hier last van hebben, hebben vooral klachten in de periode voorafgaande aan de menstruatie. Zij hebben psychische klachten (zijn emotioneel, snel geïrriteerd of depressief), hebben pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, worden zwaarder door vochtophoping of krijgen huidproblemen. Als de menstruatie eenmaal goed op gang komt, verdwijnen de klachten meestal snel.
 • Herkennen


 • Zelf doen

  Om buikkramp bij de menstruatie te verlichten kunt u:

  • rustig aan doen en zorgen voor ontspanning;
  • een warme kruik op uw buik of onderrug leggen;
  • een warm bad nemen.

  Als u ook last heeft van uw onderrug kunt u:

  • Een ontspanningsoefening doen. Ga op handen en knieën zitten en maak uw rug langzaam afwisselend hol en bol.
  • De onderrug (laten) masseren.

  Als u vooral last heeft van klachten in de periode voorafgaande aan de menstruatie (premenstrueeel syndroom), probeer dan het volgende.

  • Verlaag de hoeveelheid zout in de voeding. Daarmee gaat u het vasthouden van vocht tegen.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
  • Probeer stress te vermijden en leer technieken om met stress om te gaan.

 • Medicijnen

  Ontstekingsremmende pijnstillers
  Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd, verminderen tijdens de menstruatie de pijnlijke steken of kramp in de onderbuik en verminderen de doffe pijn in de rug en van spierpijn. Bij menstruatiepijn werken deze pijnstillers beter dan paracetamol.

  Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, dexibuprofen, dexketoprofen, diclofenac, etoricoxib, ibuprofen, indometacine, ketoprofen en naproxen.

  Paracetamol
  Paracetamol werkt pijnstillend. Het vermindert tijdens de menstruatie de pijnlijke steken of kramp in de onderbuik en vermindert de doffe pijn in de rug en van spierpijn.

  Paracetamol in combinatie met andere middelen
  Propyfenazon werkt net als paracetamol pijnstillend. Coffeïne versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Deze middelen verminderen tijdens de menstruatie de pijnlijke steken of kramp in de onderbuik en verminderen de doffe pijn in de rug en van spierpijn. Voorbeelden zijn paracetamol met coffeïne, propyfenazon met paracetamol en coffeïne.

  Anticonceptiepil
  De anticonceptiepil (combinatiepil) kan worden gebruikt om menstruatiepijn te verminderen. De bloeding die in de stopweek van de pil ontstaat, is geen echte menstruatie, maar een onttrekkingsbloeding doordat de hoeveelheid hormonen in uw lichaam afneemt. De bloeding is minder heftig, korter en minder pijnlijk dan een gewone menstruatie. Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen. Zie voor meer informatie hierover bij Voorkomen van zwangerschap.

  Progestageenhormonen
  Progestageenhormoon is een vrouwelijke geslachtshormoon en heeft ongeveer dezelfde werking als het natuurlijke progesteron. Het zorgt ervoor dat de bloeding minder heftig, korter en minder pijnlijk is dan bij een gewone menstruatie. Voorbeelden zijn dydrogesteron, medroxyprogesteron en norethisteron.

Gerelateerde videos

NSAID

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

NSAID

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

Bekijk video

PMS (Premenstrueel syndroom)

Iedere maand bereidt het lichaam van de vrouw zich door middel van de menstruatiecyclus voor op een mogelijke bevruchting en zwangerschap. Tijdens de menstruatiefase van de cyclus, ook wel ongesteldheid…

Iedere maand bereidt het lichaam van de vrouw zich door middel van de menstruatiecyclus voor op een mogelijke bevruchting en zwangerschap. Tijdens de menstruatiefase van de cyclus, ook wel ongesteldheid genoemd, wordt de endometriumvoering van de baarmoeder afgevoerd en na een tijdje vervangen.

Dit proces wordt op gang gebracht door een verschuiving van de hormoonspiegels, opgewekt door de hypofyseklier en de eierstokken. Deze hormonale veranderingen kunnen lichamelijke en emotionele belastingen veroorzaken die kenmerkend zijn voor het premenstrueel syndroom, of PMS, zoals hoofdpijn, krampen, gevoelige borsten, misselijkheid en stemmingswisselingen.

Sommige symptomen van PMS worden verlicht door lichaamsbeweging, rust, stressvermindering en gezonde voeding. Een arts kan voor het verlichten van ernstige PMS-symptomen medicijnen voorschrijven.

Bekijk video