Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Lage bloeddruk

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Het hart pompt bloed door het lichaam door zich afwisselend samen te trekken en te ontspannen. Dit geeft druk in de bloedvaten: de bloeddruk. De bloeddruk wordt uitgedrukt in twee getallen: de bovendruk (als het hart zich samentrekt) en de onderdruk (als het hart zich ontspant). Normaal is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 95.

  De bloeddruk wisselt voortdurend onder invloed van houding, activiteit en inspanning. Voor een goed oordeel over de bloeddruk zijn meerdere metingen nodig.

  Indien de bloeddruk aan de ondergrens van de normaalwaarde is, geeft dit geen klachten. Maar als de bloeddruk nog lager is, kan dit klachten geven.

  De oorzaak van de klachten is meestal onschuldig. De klachten gaan veelal vanzelf over zonder behandeling. Soms ontstaat een lage bloeddruk door inname van medicijnen.

 • Herkennen

  U kunt klachten hebben van moeheid. U kunt zich duizelig voelen en soms flauwvallen. Soms kunnen klachten van misselijkheid en wazig zien optreden.

 • Zelf doen

  Indien de klachten aanhouden of telkens terugkomen, kunt u bij uw huisarts de bloeddruk laten meten.

  De huisarts zal bepalen of er behandeling nodig is. Er kan zo nodig verder onderzoek gedaan worden.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 21 juli 2009.

 • Medicijnen

  Fludrocortison
  Fludrocortison wordt soms gebruikt bij een bepaalde vorm van een verlaagde bloeddruk , 'orthostatische hypotensie'. Orthostatische hypotensie uit zich vooral in duizeligheid bij opstaan uit zittende of liggende houding.

  Een enkele keer kan een dergelijk lage bloeddruk ontstaan doordat het lichaam te weinig zouten vasthoudt. Dit middel heeft een zelfde effect als het lichaamseigen aldosteron. Het zorgt ervoor dat het lichaam zouten en water vasthoudt. Hierdoor stijgt de bloeddruk.

  Pyridostigmine
  Pyridostigmine wordt soms gebruikt bij een bepaalde vorm van een verlaagde bloeddruk , 'orthostatische hypotensie', bij mensen met de ziekte van Parkinson. Orthostatische hypotensie uit zich vooral in duizeligheid bij opstaan uit zittende of liggende houding.

  Domperidon
  Domperidon wordt soms gebruikt bij een bepaalde vorm van een verlaagde bloeddruk, 'orthostatische hypotensie', bij mensen met de ziekte van Parkinson. Orthostatische hypotensie uit zich vooral in duizeligheid bij opstaan uit zittende of liggende houding.