Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Infecties in de mond

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Bij een infectie in de mond is er sprake van een ontsteking van het mondslijmvlies, de tong of het tandvlees. Meestal is er sprake van een ontsteking van het tandvlees. Dit kan vele oorzaken hebben, maar vaak speelte onvoldoende gebitsverzorging een rol. De klachten zijn vervelend, maar infecties in de mond kunnen in het algemeen geen kwaad.

  Een veel voorkomende mondinfectie betreft aften. De precieze oorzaak is niet goed bekend. Ze ontstaan door blaasjes die stuk gaan en dan ontstoken raken. Aften zijn pijnlijk. In het algemeen verdwijnen ze vanzelf binnen één tot twee weken.

 • Herkennen

  U heeft last van pijn in de mond, aan de tong, het gebit of het tandvlees. Het ontstoken gedeelte is rood en gezwollen. Soms bloedt het. Aften zijn kleine grijswitte plekjes met een rode rand aan de binnenkant van de wang of lippen. Een mondinfectie kan een slechte adem veroorzaken.

 • Zelf doen

  Het belangrijkste dat u zelf kunt doen, is het voorkomen van mondinfecties:

  • verzorg uw gebit goed; ga regelmatig naar de tandarts;
  • snoep weinig;
  • rook niet.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 20 september 2005. • Medicijnen

  Chloorhexidine voor in de mond
  Chloorhexidine doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen of tandbederf kunnen veroorzaken. Chloorhexidine maakt de celwand van bacteriën kapot waardoor ze afsterven.

  Natriumwaterstofboraat voor in de mond
  Natriumwaterstofboraat heeft een ontsmettende en reinigende werking. Het wordt gebruikt na tand­ of mondheelkundige ingrepen (om wondinfecties te voorkomen) en om ontstekingen in de mond te voorkomen.

  Hexetidine voor in de mond
  Hexetidine doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen of tandbederf kunnen veroorzaken. Hexetidine remt de energievoorziening van bacteriën waardoor ze afsterven.

  Waterstofperoxide voor in de mond
  Waterstofperoxide werkt ontsmettend. Het doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Het wordt gebruikt ter voorkoming van infecties in mond of keel, of ter bestrijding van tandvleesontsteking.

  Kamille voor in de mond
  Kamille wordt soms gebruikt voor kleine ontstekingen in de mond. Het werkt licht ontsmettend. Men gebruikt voor deze toepassing kamillethee of mondspoeling.

  Tetracycline voor in de mond
  Bacteriën die in de mond zitten, kunnen de aften verergeren. Tetracycline remt de groei van bacteriën. Hierdoor kunnen de aften makkelijker en sneller genezen. Tetracycline voor in de mond wordt gebruikt bij mensen die veel of hardnekkige aften hebben of mensen die vaak een uitbarsting met aften hebben.

  Lidocaïne in de mond
  Lidocaïne maakt de huid en slijmvliezen gevoelloos. Het wordt gebruikt tegen pijn bij aften.

  Amlexanox
  Amlexanox wordt ook gebruikt bij aften. Het remt de verschijnselen van een ontsteking. Het effect is dat de klachten iets korter duren en de pijn iets sneller verdwijnt.