Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Hoofdpijn

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen
  Er zijn verschillende soorten hoofdpijn:
  • spanningshoofdpijn
  • migraine
  • hoofdpijn door het gebruik van geneesmiddelen
  • hoofdpijn door andere oorzaken
  Spanningshoofdpijn
  Bij (spier)spanningshoofdpijn heeft u last van een doffe of drukkende pijn in de schedelhuid, de slapen of de nek. Soms voelt het alsof er een strakke band om het hoofd zit. De oorzaak kan zijn: een slechte houding, stress, angst of problemen. Spanningshoofdpijn komt het meest voor. Mensen van alle leeftijden lijden aan deze vorm van hoofdpijn.

  Migraine
  Bij migraine heeft u last van aanvallen die vier uur tot een dag of drie kunnen duren. Een migraineaanval bestaat meestal uit vier fasen.
  1. In de eerste fase, die 1 tot 48 uur kan duren, kunnen er voortekenen zijn, zoals een stijve nek en veranderingen in uw stemming.
  2. De tweede fase, de 'aura', komt niet bij iedereen voor. Deze fase duurt hooguit een uur. Sommige mensen zien dan lichtflitsen en vlekken, voelen tintelingen, hebben een doof gevoel in bijvoorbeeld een hand of verlammingsverschijnselen aan één kant van het lichaam.
  3. In de derde fase komt de hoofdpijn: kloppend en bonzend, meestal aan één kant van het hoofd. De pijn is zo erg dat het u belemmert in uw dagelijkse doen en laten. U kunt dan ook misselijk zijn en overgevoelig voor licht. De derde fase kan vier uur tot wel drie dagen duren.
  4. In de vierde en laatste fase is de hoofdpijn minder maar bent u nog erg moe. Die fase duurt één uur tot twee dagen.

  De oorzaak van migraine is niet duidelijk. Een migraineaanval kan samenhangen met de menstruatie, 'de pil', stress, alcoholgebruik of met het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals de zoetstof aspartaam, rode wijn en oude kaas.

  Klik hier voor meer informatie over Migraine

  Hoofdpijn door het gebruik van medicijnen
  Wilt u weten of een medicijn dat u gebruikt hoofdpijn als bijwerking kan hebben, kijk dan in de bijsluiter. Heeft u bijna dagelijks hoofdpijn, en neemt u daarom vaak pijnstillers, dan kunt u juist door die pijnstillers weer hoofdpijn krijgen.
  Klik hier voor meer informatie over Medicijnafhankelijke hoofdpijn

  Hoofdpijn door andere oorzaken
  Andere oorzaken van 'gewone' hoofdpijn kunnen zijn: koorts, verkoudheid (verstopte neusbijholte of voorhoofdsholte), te veel alcohol drinken, schommelingen in de hormoonspiegel (bijvoorbeeld bij menstruatie, pilgebruik, overgang), slecht zien, een verkeerde bril of problemen met gebit of kaak.

  Heeft u vooral in het weekend hoofdpijn, dan kan dat komen doordat u in het weekend minder koffie drinkt dan door de week, langer slaapt, later eet en geen last heeft van de doordeweekse stress.

 • Zelf doen
  Om iets te doen aan uw hoofdpijn, is het belangrijk dat u de oorzaak kent.
  • Heeft u ontdekt dat u migraine krijgt door bijvoorbeeld alcohol of stress, probeer dan deze factoren te vermijden.
  • Tegen spanningshoofdpijn helpen nek- en schoudermassage, yoga en ontspanningsoefeningen. Belangrijk is ook om op het werk te zorgen voor een goede lichaamshouding. Soms zijn daar aanpassingen voor nodig, zoals een andere stoel of een ander bureau.
  • Om weekendhoofdpijn te voorkomen, kunt u vroeger opstaan, op uw gewone tijd ontbijten, het gebruik van alcohol beperken en door de week minder koffie drinken.
  • Drinkt u alcohol en wilt u proberen om het katergevoel te verminderen, neem dan voor het slapengaan een flink glas water.
  • Bij hoofdpijn door neusverkoudheid kan een stoombad verlichting geven.
  • Ziet u steeds slechter en heeft u daardoor pijn rond de ogen, breng dan een bezoek aan opticien of oogarts.
  • Wat u verder zelf kunt doen om hoofdpijn te voorkomen of te bestrijden, is zorgen voor frisse lucht, voldoende rust, regelmaat en ontspanning.
  • Heeft u regelmatig last van hoofdpijn, dan kunt u voor informatie en steun ook terecht bij de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten. Deze vereniging is er voor mensen met alle soorten hoofdpijn.
 • Medicijnen
  Paracetamol
  Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend.

  Paracetamol in combinatie met andere middelen
  Propyfenazon werkt net als paracetamol pijnstillend en koortsverlagend. Coffeïne versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Voorbeelden zijn paracetamol in combinatie met coffeïne en propyfenazon in combinatie met paracetamol en coffeïne.

  Ontstekingsremmende pijnstillers
  Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd, werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, naproxen.

  Amitriptyline
  Amitriptyline regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine en noradrenaline, twee van nature voorkomende stoffen. Amitriptyline wordt gebruikt bij hardnekkige vormen van spanningshoofdpijn en bij hoofdpijn die wordt veroorzaakt door het langdurig gebruik van pijnstillers.

  Estradiol
  Sommige vrouwen hebben rond de menstruatie of in de stopweek van de anticonceptiepil last van hoofdpijn. Dit komt waarschijnlijk doordat de hoeveelheid vrouwelijke hormonen in het lichaam dan lager is dan in de rest van de maand.

  Estradiol is een vrouwelijk geslachtshormoon, een oestrogeen. Estradiol zorgt ervoor dat de hoeveelheid hormonen niet te veel daalt, zodat deze vorm van hoofdpijn wordt voorkomen. Voorbeelden zijn estradiol pleister en estradiol om in te nemen.