Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Griep

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Bij griep ('influenza') kunt u zich echt 'doodziek' voelen. In het algemeen overheersen hoge koorts en hevige pijn. Verder kunt u last hebben van een plotseling rillerig gevoel hebben, spierpijn, keelpijn, hoesten, hoofdpijn, verstopte neus en niezen.

  Als u zich niet heel ziek voelt en geen koorts heeft, heeft u misschien geen griep, maar verkoudheid. Kijk voor meer informatie bij Verkoudheid.

  Griep wordt veroorzaakt door virussen. U kunt besmet raken als u speekseldruppeltjes met een griepvirus inademt. De besmette speekseldruppeltjes komen in de lucht terecht wanneer iemand die griep heeft, hoest of niest.

  Natuurlijk kunt u ook worden besmet wanneer u iemand een hand geeft die net zijn neus heeft gesnoten of in zijn hand heeft gehoest.

  De verschijnselen van griep verdwijnen vaak binnen drie tot vijf dagen. Na een echte griep kunt u zich nog een dag of tien slap of lusteloos voelen.

 • Zelf doen

  Griep
  Griep kan voor mensen uit zogenaamde risicogroepen ernstige gevolgen hebben, zoals het ontstaan van longontsteking.

  Hierbij gaat het om mensen die lijden aan longaandoeningen, hart- en vaatziekten of diabetes, oudere mensen en mensen met een verminderde weerstand. Voor deze mensen is het verstandig in de eerste helft van november een griepprik te halen. De prik moet elk jaar worden herhaald, omdat de soorten influenzavirus van jaar tot jaar verschillen.

  Hoest
  Er zijn verschillende soorten hoest. Hoestklachten kunt u zelf verlichten door een lepel honing in de mond te laten smelten.

  Keelpijn
  Bij keelpijn heeft u meestal last van een rauw en rasperig gevoel in de keel. Om deze klachten te verminderen, moet de keel worden bevochtigd. Dit kunt u op verschillende manieren doen.

  • Ongeveer vier keer per dag gorgelen met een fysiologische zoutoplossing. Die kunt u zelf maken door één afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas (250 ml) water. Per keer gebruikt u 20 tot 30 ml zoutoplossing.
  • Zuigen op een snoepje of dropje (bij voorkeur suikervrij). Zuig niet te hard want dat kan de keelpijn verergeren.
  • Iets kouds drinken of op een waterijsje zuigen.

  Verstopte neus
  De ademhaling door uw neus kunt u verbeteren door te stomen boven een kom heet water met een doek over uw hoofd. Er bestaan ook speciale stoombadjes met neus/mondstuk.

  Aan het water kunt u kamille toevoegen of stoomdruppels. Stomen is niet geschikt voor kinderen vanwege het gevaar voor verbranding.

 • Medicijnen

  Paracetamol
  Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Bij hoge koorts, spierpijn en hoofdpijn door griep is paracetamol het veiligste middel om te gebruiken.

  Paracetamol in combinatie met andere middelen
  De pijnstillende werking van paracetamol kan worden versterkt door coffeïne of codeïne. Propyfenazon werkt net als paracetamol pijnstillend en koortsverlagend. Voorbeelden zijn paracetamol in combinatie met codeïne, paracetamol in combinatie met coffeïne, propyfenazon in combinatie met paracetamol en coffeïne.

  Ontstekingsremmende pijnstillers
  Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, ibuprofen en ketoprofen.

  Influenzavaccin
  Influenzavaccin wordt ook wel de 'griepprik'genoemd. Het vaccin werkt doordat er hele kleine hoeveelheden van het influenzavirus worden ingespoten. Als reactie hierop maakt het lichaam hier antistoffen tegen. Wanneer u vervolgens wordt geïnfecteerd met het influenzavirus, zullen de antistoffen dit virus onschadelijk maken. U zult nu veel minder of zelfs geen last hebben van de griep.

  Antivirale middelen
  Antivirale middelen remmen de vermeerdering van beide soorten influenzavirussen, namelijk type-A en type-B. Ze verlichten zo de verschijnselen van griep en verkorten de duur van een griepinfectie met gemiddeld anderhalve dag. Bovendien kunnen ze de griep voorkomen als u contact bent geweest met het griepvirus. Voorbeelden zijn oseltamivir en zanamivir.

  Amantadine
  Amantadine remt de vermeerdering van het influenza A-virus. Het middel werkt niet tegen het influenza B-virus. Van dit type kunt u nog steeds ziek worden. Het wordt uit voorzorg voorgeschreven aan mensen die behoren tot de risicogroepen en die geen griepprik mogen hebben of deze niet op tijd hebben gehad.

Gerelateerde videos

NSAID

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

NSAID

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

Bekijk video

Griep (Influenza)

Griep wordt veroorzaakt door een van de vele virussoorten die zich door de omgevingslucht snel van de ene naar de andere persoon kunnen verplaatsen. Wanneer de deeltjes worden ingeademd, gaan…

Griep wordt veroorzaakt door een van de vele virussoorten die zich door de omgevingslucht snel van de ene naar de andere persoon kunnen verplaatsen. Wanneer de deeltjes worden ingeademd, gaan ze via de luchtpijp naar de steeds kleiner wordende luchtwegvertakkingen.

Hier binden de spijkervormige eiwitten op het virusoppervlak zich aan andere eiwitten op cellen in de bekleding van het ademhalingskanaal. Dan wordt het virus door de cel opgeslokt, en in die cel wordt het virus vermenigvuldigd.

De nieuwe virussen maken zich van de cel los en verspreiden zich in het ademhalingsstelsel. De geïnfecteerde weefsels raken gezwollen en ontstoken. Hierdoor ontstaan de symptomen van griep, zoals hoesten, een zere keel en een loopneus of verstopte neus.

Naarmate het virus zich via de bloedsomloop naar het hele lichaam verspreidt, ontwikkelen zich meer griepsymptomen, zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en extreme vermoeidheid. Gelukkig gaat het immuunsysteem van het lichaam nu aan het werk om de vreemde indringers te verdrijven.

In de bloedsomloop herkennen de B-cellen, dat zijn speciale immuuncellen, de ‘eiwitspijkertjes’ op de virussen, en beginnen de B-cellen zich te vermenigvuldigen. Dan gaat het cellenleger antilichamen produceren, die zich aan de spijkertjes binden en het virus ‘labelen’ om te worden vernietigd. Vervolgens worden de virussen verslonden en vernietigd door cellen die de antilichamen op het virusoppervlak herkennen. Het leger B-celklonen blijft paraat om het virus aan te vallen wanneer het opnieuw het lichaam binnenkomt.

Het vaccin in een griepprik gaat op dezelfde manier te werk om je tegen het griepvirus te beschermen. Het vaccin bevat onschadelijke stukjes van griepvirussen, die het immuunsysteem op een virusinvasie voorbereiden. Maar het griepvirus verandert (muteert) voortdurend, en dan kan het gebeuren dat een nieuwe variant niet door het immuunsysteem wordt herkend. Daarom wordt het de griepprik elk jaar aangepast en blijft er ook na een griepprik nog een kleine kans op infectie met een onbekende variant van het griepvirus.

Bekijk video