Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Gonorroe

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), die wordt veroorzaakt door een bacterie. Door deze bacterie kan een infectie van de plasbuis of van de vagina en baarmoedermond ontstaan. Komen de geslachtsorganen in contact met de slijmvliezen van de mond of anus, dan kan een infectie van de keel of anus ontstaan.

  Klachten treden op binnen enkele dagen tot weken na de besmetting. De infectie kan zich bij vrouwen uitbreiden naar de eileiders en de onderbuik. Een gonorroe-infectie in de eileider kan leiden tot onvruchtbaarheid. Bij mannen kan de infectie zich uitbreiden naar de prostaat of bijbal. Behandeling is nodig vanwege deze mogelijke complicaties, vanwege de klachten en om besmetting van anderen te voorkomen.

 • Herkennen

  Gonorroe hoeft geen klachten te geven. Het plassen kan pijn doen. Bij een vrouw kan geelgroene afscheiding ontstaan die vaak onaangenaam ruikt. Bij de man kan gele pus of helder slijm uit de plasbuis komen (druiper).

  Gonorroe kan worden aangetoond door met een wattenstokje wat afscheiding van de baarmoedermond of de plasbuis te nemen en dit in het laboratorium te laten onderzoeken.

 • Zelf doen

  Door altijd veilig te vrijen voorkomt u een infectie.

  • Gebruik een condoom wanneer de penis in aanraking komt met de vagina of anus.
  • Gebruik ook een condoom of een beflapje wanneer u elkaar met de mond bevredigt.
  • Knuffelen, strelen, (tong)zoenen en uzelf of elkaar met de hand bevredigen zijn veilig.

  Vertel uw partner(s) dat u gonorroe heeft! Ook de partner(s) moet(en) worden behandeld, om besmetting van anderen te voorkomen. Ziet u ertegen op om uw partner(s) zelf te waarschuwen, schakel dan de GGD in.

  Klik hier voor meer informatie in de patiëntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap over gonorroe.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 27 september 2005.

 • Medicijnen

  Chinolon-antibiotica
  Chinolon-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei. Hierdoor kan de bacterie zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Het wordt als eendaagse kuur voorgeschreven. Voorbeelden zijn ciprofloxacine, norfloxacine en ofloxacine.

  Tetracycline-antibiotica
  Tetracycline-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze remmen de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken, kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Voorbeelden zijn doxycycline, minocycline, tetracycline.

  Macrolide-antibiotica
  Macrolide-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze grijpen in op de eiwitaanmaak binnen de bacterie. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien. Hierdoor sterft de bacterie. Voorbeelden zijn erytromycine, roxitromycine en azitromycine.

  Antibiotica van het sulfonamide-type
  Antibiotica van het sulfonamide-type zijn middelen die vele soorten bacteriën doden. Ze dringen door in de bacterie en verhinderen de aanmaak van een stof die essentieel is voor de bacterie. Hierdoor sterft de bacterie. Voorbeeld is trimethoprim in combinatie met sulfamethoxazol.

  Cefalosporine-antibiotica
  Cefalosporine-antibiotica doden vele soorten bacteriën. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei, waardoor de bacterie afsterft. Voorbeeld is cefuroxim.

  Benzylpenicilline
  Benzylpenicilline doodt vele soorten bacteriën. Het blokkeert een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei, waardoor de bacterie afsterft.