Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Blaasontsteking

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Een blaasontsteking is een onsteking van het slijmvlies van de blaas door bacteriën. Vaak gaat het om bacteriën die in de darm leven en via de plasbuis in de blaas terechtkomen. Daar veroorzaken ze dan een ontsteking.

  Omdat de plasbuis bij vrouwen korter is dan bij mannen, krijgen vrouwen gemakkelijker een blaasontsteking. Tijdens het vrijen kunnen bacteriën in de plasbuis komen. Daarom krijgen vrouwen soms een blaasontsteking na het vrijen.

 • Herkennen

  U moet vaker plassen, maar per keer plast u minder. Het plassen is pijnlijk of branderig. De urine kan troebel zijn of er kan bloed in zitten. U kunt ook pijn hebben in de onderbuik. Een blaasontsteking geeft geen koorts.

 • Zelf doen
  • Zorg dat u veel drinkt.
  • Stel het plassen niet uit.
  • Plas de blaas helemaal leeg, vooral na het vrijen.
  • Warm ondergoed of vitamine C helpt niet tegen een blaasontsteking.

  Neem contact op met uw huisarts als u koorts krijgt of ziek wordt.

  Kijk voor meer informatie in de patiëntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap:
  Blaasontsteking
  Blaasonsteking bij het kind

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap
  Laatst bijgewerkt: 4 oktober 2005 • Medicijnen

  Antibacteriële middelen
  Antibacteriële middelen werken tegen infecties veroorzaakt door bacteriën, zoals blaasontstekingen. Het is van belang dat de kuur geheel wordt afmaakt.

  Afhankelijk van het soort bacterie en de ernst van de ontsteking wordt een bepaald antibacterieel middel voorgeschreven.

  • Nitrofurantoïne doodt bacteriën, doordat het ingrijpt op de energiehuishouding van de bacteriën. Het komt na inname vrij snel via de nieren in de urine terecht. Daarom is het erg geschikt bij infecties van de urinewegen, zoals een blaasontsteking. Nitrofurantoïne wordt gebruikt bij eenvoudige blaasontstekingen. Nitrofurantoïne wordt ook gebruikt om urineweginfecties te voorkomen bij mensen die vaak, meer dan drie keer per jaar, blaasontstekingen hebben.
  • Fosfomycine blokkeert een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei, waardoor de bacterie afsterft. Fosfomycine wordt gebruikt bij eenvoudige blaasontstekingen.
  • Trimethoprim doodt vele soorten bacteriën. Het dringt door in de bacterie en verhindert de aanmaak van een voor de bacterie essentiële stof. Hierdoor sterft de bacterie af. Trimethoprim wordt gebruikt bij eenvoudige blaasontstekingen. Trimethoprim wordt ook gebruikt om blaasontstekingen te voorkomen bij mensen die vaak, meer dan drie keer per jaar, blaasontstekingen hebben.
  • Amoxicilline doodt vele soorten bacteriën en heeft een goede opname in het lichaam. Het blokkeert een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie afsterft. Amoxicilline kan gebruikt worden bij blaasontstekingen als nitrofurantoïne en trimethoprim niet in aanmerking komen. Bij sommige patiënten wordt amoxicilline afgebroken door bacteriën zodat het zijn werking niet meer kan doen. Clavulaanzuur gaat dit tegen en verbetert zo het effect van amoxicilline. Voorbeelden zijn amoxicilline, amoxicilline in combinatie met clavulaanzuur.
  • Antibiotica van het sulfonamide-type zijn middelen die vele soorten bacteriën doden. Ze dringen door in de bacterie en verhinderen de aanmaak van een stof die essentieel is voor de bacterie. Hierdoor sterft de bacterie. Sulfonamiden worden gebruikt bij blaasontstekingen als nitrofurantoïne, trimethoprim en amoxicilline niet in aanmerking komen. Voorbeeld is sulfamethoxazol in combinatie met trimethoprim.
  • Chinolon-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei. Hierdoor kan de bacterie zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Chinolon-antibiotica worden gebruikt bij blaasontstekingen door bacteriën die niet gevoelig zijn voor bovenstaande middelen. Voorbeelden zijn ciprofloxacine, levofloxacine, norfloxacine, ofloxacine en pipemidinezuur.
  • Tetracycline-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze remmen de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Tetracycline antibiotica worden gebruikt bij urineweginfecties door bacteriën die niet gevoelig zijn voor bovenstaande middelen. Voorbeelden zijn doxycycline, minocycline en tetracycline.
  • Cefalosporine-antibiotica zijn middelen die vele soorten bacteriën doden. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei, waardoor de bacterie afsterft. Cefalosporine-antibiotica worden gebruikt bij blaasontstekingen door bacteriën die niet gevoelig zijn voor bovenstaande middelen. Voorbeeldenzijn cefaclor, cefuroxim en cefalexine.

  Flucytosine
  Flucytosine wordt gebruikt bij een blaasontsteking die wordt veroorzaakt door de gist Candida. Flucytosine verhindert dat de Candida-gist eiwitten aanmaakt. Om te groeien heeft de gist eiwitten nodig. Hierdoor sterft de Candida-gist.

  Estriol
  Estriol is een oestrogeen, een vrouwelijk geslachtshormoon. Bij sommige vrouwen ontstaan blaasontstekingen door een te kort aan oestrogeen na de menopauze. Estriol kan worden gebruikt om deze blaasontstekingen te voorkomen bij vrouwen die hier vaak, meer dan drie keer per jaar, last van hebben.

  Estriol vult de hoeveelheid oestrogenen aan in het slijmvlies van de vagina en herstelt de natuurlijke balans van voor de menopauze. Hierdoor krijgen bacteriën, die blaasontsteking veroorzaken, geen kans. Voorbeelden zijn estriol vaginale zetpil, estriol vaginale crème en estriol tabletten.

  Dimethylsulfoxide
  Dimethylsulfoxide wordt gebruikt bij chronische blaasontstekingen, waarbij antibiotica niet helpen. Het helpt, bij sommige mensen, de verschijnselen van de ziekte te verminderen.

Gerelateerde videos

Anticholinergica

Anticholinergica

Bekijk video

Urineweginfectie

Het urinewegenstelsel bestaat uit de nieren, urineleiders, blaas en urinebuis. De nieren werken als een filter, verwijderen afvalstoffen uit het bloed en verwerken die in urine. De urineleiders vervoeren de…

Het urinewegenstelsel bestaat uit de nieren, urineleiders, blaas en urinebuis. De nieren werken als een filter, verwijderen afvalstoffen uit het bloed en verwerken die in urine. De urineleiders vervoeren de urine vanuit de nieren naar de blaas, waar de urine wordt opgeslagen om vervolgens het lichaam via de urinebuis te verlaten.

Bij normale gezondheid bevat urine geen lichaamsvreemde bacteriën en virussen. Maar bij een blaasontsteking of een urinebuisinfectie zijn er bacteriën via de urineleiders in het urinewegenstelsel terechtgekomen.

Symptomen van urineweginfectie zijn: een branderig gevoel tijdens het plassen, vaak kleine hoeveelheden moeten plassen en bloed in de urine.

Urineweginfecties komen veel voor. Na de kinderjaren treedt urineweginfectie vaker bij vrouwen op, omdat de urinebuis bij de vrouw korter is en dichter bij de anus ligt. Wanneer urineweginfectie te laat wordt ontdekt en behandeld, kan de infectie zich naar de blaas en de nieren uitbreiden.

Bekijk video

Blaasontsteking

De blaas verzamelt urine, slaat deze op en scheidt de urine uit. De blaas maakt, samen met de nieren, de urineleiders en de urinebuis, deel uit van het urinewegstelsel. De…

De blaas verzamelt urine, slaat deze op en scheidt de urine uit. De blaas maakt, samen met de nieren, de urineleiders en de urinebuis, deel uit van het urinewegstelsel. De nieren verwijderen afvalstoffen uit het bloed en verwerken die in urine. Urine gaat via de urineleiders naar de blaas en de blaas wordt geleegd via de urinebuis.

Een blaasinfectie treedt op als er bacteriën in de urinebuis en de blaas terechtkomen, met ontsteking en infectie als gevolg. Vaak plassen, pijn en een branderig gevoel tijdens het plassen zijn symptomen van blaasontsteking. Een arts kan medicijnen voorschrijven voor effectieve behandeling van blaasontsteking. Maar wanneer de blaasontsteking niet op tijd wordt ontdekt, kan de infectie zich naar de nieren uitbreiden.

Bekijk video