Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Artrose (versleten gewrichten)

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Artrose is een aandoening van het kraakbeen in een gewricht. Het kraakbeen bekleedt de botuiteinden in het gewricht. Bij artrose is het kraakbeen veranderd.

  Hoe artrose ontstaat, is niet precies bekend. Duidelijk is wel dat het vaker voorkomt bij ouderen, bij vrouwen, bij overgewicht en in beroepen waarbij de gewrichten sterk worden belast. Waarschijnlijk speelt aanleg ook een rol.

  Het beloop is vaak wisselend, de klachten kunnen verdwijnen of af en toe terugkomen. Soms geven de klachten beperkingen in het dagelijkse leven of werk.

 • Herkennen

  Artrose geeft pijn en stijfheid in een gewricht, meestal in de heup, knie, de basis van de duim of aan de eindkootjes van de vingers. Meestal blijft het beperkt tot één of enkele gewrichten. De klachten zijn het hevigst na een periode van rust (bijvoorbeeld bij het opstaan) en verminderen na een poosje bewegen.

 • Zelf doen

  De klachten kunnen verminderen door beweging van het pijnlijke gewricht en training van de spieren daaromheen. Overbelasting moet u daarentegen voorkomen.

  • Houd uw conditie goed op peil, en beweeg zo veel mogelijk (fietsen, zwemmen, lopen of gymnastiek).
  • Alleen in een periode met veel pijn kan het zinvol zijn even rust te houden; probeer dit zo kort mogelijk te doen.
  • Als de pijnklachten hevig blijven na enkele dagen rust, neem dan contact op met de huisarts.
  • Bij overgewicht helpt afvallen om de heup- en kniegewrichten te ontzien.
  • Bij artrose in knie of heup kan het gebruik van een wandelstok (aan de gezonde kant) de klachten verminderen.

  Klik hier voor meer informatie in de patiëntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap: Artrose.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 13 september 2005. • Medicijnen

  Pijnstillers
  (Gewone) pijnstillers werken alleen pijnstillend. Voorbeeld is paracetamol.

  Ontstekingsremmende pijnstillers
  Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd, werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn in en rond de gewrichten. Voorbeelden zijn aceclofenac, acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, celecoxib, dexibuprofen, diclofenac (ook verkrijgbaar als gel voor op de huid), etoricoxib, flurbiprofen, ibuprofen, indometacine, ketoprofen, meloxicam, nabumeton, naproxen, piroxicam, sulindac, tenoxicam en tiaprofeenzuur.

  Chondroïtine
  Het is onbekend hoe chondroïtine precies werkt. Mogelijk stimuleert het de vorming van kraakbeen en verbetert het de kwaliteit van het kraakbeen. Bij sommige onderzoeken merkte men een lichte vermindering van de pijn en een lichte verbetering van de beweeglijkheid van het gewricht, bij andere onderzoeken zag men geen effect.

  Glucosamine
  De werking van glucosamine berust waarschijnlijk op het verbeteren van het kraakbeen. Ook wordt het ontstekingsproces geremd. Effecten, zoals afname van pijnklachten en het beter kunnen bewegen van de gewrichten, zijn per persoon zeer wisselend.

Gerelateerde videos

NSAID

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

NSAID

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

Bekijk video

Artrose van de knie

Om de veranderingen in de gewrichten van osteoartritispatiënten goed te begrijpen, moeten we eerst begrijpen hoe gewrichten werken. De twee belangrijkste botten van het kniegewricht zijn het dijbeen (femur) en…

Om de veranderingen in de gewrichten van osteoartritispatiënten goed te begrijpen, moeten we eerst begrijpen hoe gewrichten werken. De twee belangrijkste botten van het kniegewricht zijn het dijbeen (femur) en het scheenbeen (tibia). In een normaal kniegewricht zijn de verbindingsoppervlakken van deze botten bedekt met kraakbeen, een zacht en sterk materiaal dat de aanraking tussen de botten verzacht. Het gewricht is ook omgeven met gewrichtsvloeistof, die de beweeglijkheid van het gewricht versoepelt.

Bij mensen met osteoartritis gaat het kraakbeen geleidelijk verloren, met als gevolg onbeschermd bot-op-botcontact, botbeschadiging, ontsteking en pijn.

Alle gewrichten in het lichaam kunnen door osteoartritis worden aangetast, maar de aandoening komt het meest voor in de nek, de rug en de heupen. De oorzaak van osteoartritis is onbekend, maar het ouder worden speelt een belangrijke rol in het ontstaan van de aandoening.

Bekijk video

Artrose van de heup

Het skelet is het frame van het lichaam, dat de inwendige organen beschermt. De heupgewrichten bevinden zich in het bekken. Ze vormen de schakel tussen de romp en de bovenbenen…

Het skelet is het frame van het lichaam, dat de inwendige organen beschermt. De heupgewrichten bevinden zich in het bekken. Ze vormen de schakel tussen de romp en de bovenbenen en dragen het grootste deel van het lichaamsgewicht.

De bekkenbotten, dat zijn het schaambeen, het zitbeen en het darmbeen, vormen samen met de kop van het dijbeen een kogel-en-holtegewricht. De kop van het dijbeen (femur) en de heupkom (acetabulum) zijn bedekt met een zachte kraakbeenlaag. Het kraakbeen beschermt het gewricht en zorgt dat het dijbeen bijna zonder wrijving kan bewegen.

Bij osteoartritis treedt er slijtage op van het heupgewricht. Deze wordt veroorzaakt door chronische afbraak en uiteindelijk verlies van kraakbeen binnenin de gewrichten. Naarmate het kraakbeen verder slijt gaan de botten die in het gewricht samenkomen tegen elkaar schuren. Dit kan buitengewoon pijnlijk zijn en het kan de beweeglijkheid en flexibiliteit van het gewricht in ernstige mate verminderen.

Ook kan aangroei van extra bot (botsporen) rond de gewrichtsranden pijn veroorzaken. Het gewricht kan ook opzwellen als het synoviaal membraan, dat het gewricht bedekt, geïrriteerd raakt. Het synoviaal membraan gaat extra vloeistof produceren, die zich in het gewricht verzamelt.

Meer dan de helft van de mensen ouder dan 65 jaar heeft osteoartritis in minstens één gewricht. Osteoartritis wordt vaak veroorzaakt door gewrichtsletsel of, op den duur, door slijtage. Maar ook aanleg, verminderd gebruik van de heup of overgewicht kunnen de kans op osteoartritis vergroten.

De behandeling van osteoartritis bestaat onder meer uit gewichtsverlies, fysiotherapie en medicijnen. Wanneer de aandoening ernstige vormen aanneemt en de beweeglijkheid sterk afneemt, kan een heupvervangingsoperatie noodzakelijk zijn.

Bekijk video