Therasphere

Therasphere

TheraSphere is een nieuwe behandelingsvorm voor kankertumoren in de lever, waarbij minuscule radioactieve glazen bolletjes worden gebruikt, met een doorsnede van ongeveer een derde van de dikte van een mensenhaar.

Bij deze procedure wordt in de dijbeenslagader een katheter ingebracht, en deze katheter wordt naar de leverslagader gevoerd, de belangrijkste bloedtoevoer naar de lever. Hierna worden de microbolletjes in de katheter ingebracht, zodat ze toegang krijgen tot de kleinere bloedvaten die de kankertumor van bloed voorzien, en daar de bloedstroom blokkeren. Op deze plaats geven de vastzittende microbolletjes straling af, waardoor de kankercellen in de tumor worden gedood.

Over het algemeen treden er bij TheraSphere-behandelingen minder en mildere bijwerkingen op dan bij andere behandelingsvormen die vandaag de dag worden toegepast. Een ander voordeel is dat de behandeling poliklinisch kan worden uitgevoerd. TheraSphere kan worden gecombineerd met chemotherapie. Dat biedt kans op betere resultaten. Wanneer naast TheraSphere-behandeling ook chemotherapie door inspuiting in de leverslagader of chemo-embolisatie noodzakelijk is, kan het nodig zijn de patiƫnt op te nemen.