Intensiteitsgemoduleerde radiotherapie (imrt: intensity-modulated radiation therapy)

Intensiteitsgemoduleerde radiotherapie (imrt: intensity-modulated radiation therapy)

Intensiteitsgemoduleerde radiotherapie, of IMRT, is een van de meest geavanceerde behandelingsmethoden onder de uitwendige-stralingstherapieën. Eerst wordt met een CT-scan het te bestralen gebied in beeld gebracht om de exacte contouren van de tumor en het nabijgelegen weefsel te bepalen, om op grond daarvan de stralingsdosis te bepalen.

Op basis van deze gegevens wordt de bestralingsbundel met behulp van een computergestuurde multi-leaf collimator (stralingsrichter) op verschillende intensiteitsniveaus ingesteld. Met de loden lamellen van dit instrument worden de contouren van de tumor voortdurend ‘afgetast’. Om de dosisafgifte in de tumor te maximaliseren, komen de stralen vanuit verschillende invalshoeken het lichaam binnen.

Met de IMRT-techniek blijft het nabijgelegen gezonde weefsel onaangetast, omdat dit slechts aan een kleine dosis straling wordt blootgesteld, terwijl de tumor wordt blootgesteld aan een hogere dosis, met meer capaciteit. Deze voortdurende verandering van stralingsdoses in het gebied komt het nabijgelegen gezonde weefsel ten goede, omdat de vorm van de tumor met IMRT nauwkeuriger kan worden ingesteld en behandeld dan met conventionele bestraling.