« Terug naar vorige pagina

Preferentiebeleid

Van een medicijn met een bepaalde werkzame stof zijn vaak meerdere merken beschikbaar, bijvoorbeeld Teva, Sandoz en Mylan. Zorgverzekeraars en apotheken spreken onderling af welk merk medicijn de zorgverzekeraar vergoedt. Soms kiest de zorgverzekeraar welk merk u krijgt, soms kiest de apotheker.

  • Zorgverzekeraar bepaalt welk merk
    De zorgverzekeraar kan ervoor kiezen 1 merk (soms meerdere merken) als voorkeursmiddel aan te wijzen. Meestal is dit de goedkoopste variant. Andere merken vergoedt de verzekeraar dan niet. Dit heet wel voorkeursbeleid of preferentiebeleid. Welk medicijn is aangewezen als voorkeursmiddel, kan per zorgverzekeraar verschillen. Het doel van dit beleid is dat fabrikanten de prijzen van medicijnen verlagen.
  • Apotheker bepaalt welk merk
    De apotheker spreekt met de zorgverzekeraar af dat hij voor elk medicijn een bepaald bedrag krijgt. Dit kan voor alle medicijnen – goedkoop of duur – hetzelfde zijn. Of voor elk medicijn alleen een vergoeding van de goedkoopste variant. De apotheker bepaalt vervolgens welk merk hij aan u levert. Dit is in principe altijd hetzelfde merk.

Afhankelijk van uw zorgverzekeraar kiezen wij zelf een merk of heeft uw zorgverzekeraar een merk aangewezen. Wanneer u van zorgverzekeraar verandert kan het dus zijn dat we een ander merk leveren. Daarnaast komt het regelmatig voor dat zorgverzekeraars het ene merk als voorkeursmerk aanwijzen en een jaar later een ander merk.

Wat als ik geen merkwisseling wil?

Wij krijgen regelmatig het verzoek van patiënten om het oude merk te leveren. Dit kan helaas niet zomaar. Wij moeten ons houden aan de afspraken die wij hebben gemaakt met zorgverzekeraars. In een enkel geval kunnen wij een afwijkend merk declareren. Dit doen wij wanneer er voldaan is aan de voorwaarden van een medische noodzaak. De apotheker beoordeelt of aan de voorwaarde voldaan is. Is er geen sprake van medische noodzaak, maar wilt u toch een vast merk? Dan kunnen wij het door u gewenste merk leveren, wanneer u dit bij de kassa afrekent.

Meer informatie?

Neem contact op met de apotheek en vraag naar de apotheker.