-
Introductie
Spiriva
De werkzame stof in Spiriva is tiotropium.Tiotropium behoort tot de groep geneesmiddelen die luchtwegverwijders worden genoemd.
Artsen schrijven het voor bij COPD.
-
Bijwerkingen
Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Het komt echter rechtstreeks in uw luchtwegen terecht en heeft daarom maar weinig bijwerkingen.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Zelden
- Een droge mond. Deze bijwerking ontstaat meestal drie tot vijf weken na het begin van de behandeling, maar verdwijnt ook meestal weer als u langer doorgaat met de behandeling. Als u aan het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond, kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door op ijsblokjes te zuigen. Als de bijwerking niet verdwijnt of u heeft veel last van de bijwerking, raadpleeg dan uw arts. Als u langdurig last heeft van deze bijwerking, kunnen zich hierdoor eerder gaatjes in uw gebit ontwikkelen. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren.
Zeer zelden
- Verstopping. Gebruik, als dat mogelijk is, vezelrijke voeding en drink veel. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van verstopping.
- Duizeligheid, hoofdpijn en wazig zien.
- Bemoeilijkte ademhaling en hoesten. Neem dan contact op met uw arts.
- Problemen met plassen en hartkloppingen. Raadpleeg uw arts als u last heeft van deze bijwerkingen.
- Overgevoeligheid voor dit middel. Als u na inhalatie plotseling last krijgt van gezwollen oogleden, lippen of gezicht, benauwdheid, rode huid, galbulten en/of jeuk bent u misschien overgevoelig voor dit middel. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts. Blijkt u inderdaad overgevoelig te zijn, geef dit dan altijd door aan de apotheek. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit (of een verwant) middel niet opnieuw krijgt.
- Keelpijn, heesheid, veranderde smaak of verkoudheid.
- Ontsteking van tong en tandvlees en van de slijmvliezen van de mond. U merkt dit aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen en pijnlijke tong. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. Ook smaakveranderingen komen voor.
- Schimmelinfectie in de mond en keel. Dit ontstaat als tiotropium vaak in de mond en keel achterblijft. Een schimmelinfectie in de mond merkt u aan een witte aanslag in de mond. Raadpleeg in dat geval uw arts.
Advies bij schimmelinfectie, heesheid en keelpijn en droge mond: vaak helpt het in deze gevallen om anders te inhaleren, zodat minder tiotropium in de keel en mond terechtkomt. Vraag uw apotheek of arts om uw manier van inhaleren te controleren.
Ook voorkomt u schimmelinfecties, keelpijn en heesheid door na de inhalatie met een slok water uw mond te spoelen en dat vervolgens uit te spugen. Daarna neemt u nog een slok water, gorgelt daarmee en slikt dat door. Als u na het inhaleren gaat eten of uw tanden poetst zal dit effect nog groter zijn.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
-
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.
Hoe?
- Goed inhaleren vergt veel oefening. De werkzame stof moet diep in uw longen terechtkomen. In de apotheek kunt u een checklist krijgen waarop voor uw inhalatieapparaat alle handelingen staan die nodig zijn bij het inhaleren. Vraag de apotheekmedewerker of arts om het voor te doen en oefen een keer in zijn bijzijn. Deze persoon kan dan nagaan of u alle handelingen goed uitvoert. Laat regelmatig, bijvoorbeeld ieder jaar, controleren of u nog op de juiste manier inhaleert. Lukt het u niet om goed te inhaleren? Er zijn verschillende typen inhalatieapparaatjes. Mogelijk is een ander type apparaat geschikter voor u. Vraag uw arts of apotheek om advies.
- U kunt tiotropium in twee vormen inhaleren: als poeder of als spray.
- Het inhalatiepoeder zit in capsules. Deze plaatst u in het speciaal voor tiotropium bedoelde inhalatieapparaatje. Met het inhalatieapparaatje prikt u de capsules kapot, waarna u het poeder kunt inhaleren. Het apparaatje kan na verloop van tijd slijten, waardoor de capsules niet meer goed wordt open geprikt. Bij een normaal gebruik is dat na ongeveer één jaar. Overleg daarom in de apotheek over vervanging van het apparaat als u het al een jaar gebruikt.
- De inhalatiespray zit in een patroon. Dit patroon plaats u in het speciaal voor tiotropium bedoelde inhalatieapparaat. U moet tegelijkertijd de spray indrukken en inademen. Bij deze inhalatiespray heeft u geen voorzetkamer nodig.
Wanneer?
U mag het middel inhaleren op elk moment van de dag. Kies wel een vast tijdstip, dan vergeet u minder snel een dosis.Hoe lang?
Meestal moet u dit middel langdurig blijven gebruiken tegen uw benauwdheid. Gebruikt u dit middel, maar blijft u last houden van benauwdheid? Neem dan contact op met uw arts of apotheker. -
Vergeten
Als u een inhalatie vergeet, kunt u die alsnog nemen. Als het minder dan acht uur duurt voordat u de volgende dosis moet innemen, sla dan de vergeten dosis over.
-
Verboden
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen. -
Wisselwerking
Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
-
Zwangerschap
Zwangerschap
Het is niet bekend of dit middel veilig is voor het ongeboren kind. Meld het in ieder geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel.Borstvoeding
Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel. -
Stoppen
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.
-
Handelsinformatie
Tiotropium is sinds 2001 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Spiriva in inhalatiepoeder en inhalatiespray.
Alles over Spiriva
Powered by:
Laatst gewijzigd op: 02 april 2013
Herhaalrecept
Gebruikt u Spiriva? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen
Gerelateerde videos
Anticholinergica

COPD
Bij normale ademhaling gaat er lucht via de neus en de luchtpijp naar steeds kleiner wordende luchtwegen, de bronchiën. De bronchiën vertakken zich tot bronchioli en uiteindelijk tot kleine trosjes…
Bekijk videoMeld bijwerkingen
Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.
Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.
Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.
Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!
Meld bijwerkingen