Seebri Breezhaler

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Seebri Breezhaler

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Seebri Breezhaler is glycopyrronium.

  Glycopyrronium als inhalatie is een luchtwegverwijder.

  Artsen schrijven het voor bij COPD.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Een droge mond, geïrriteerde keel en neusholte. Als de mond te droog wordt kunnen zich eerder gaatjes in uw gebit ontwikkelen. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een te droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren.
  • Hoofdpijn en slapeloosheid.
  • Maagdarmklachten, zoals maagpijn, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. Zeer zelden opkomend maagzuur. Mensen met slokdarmontsteking door opkomend maagzuur (refluxziekte) kunnen hier meer last van krijgen. Overleg hierover met uw arts.Blaasontsteking en moeilijk kunnen plassen. Mensen met een vergrote prostaat kunnen hier meer last van krijgen. Overleg hierover met uw arts.

  Zeer zelden

  • Droge neus, hierdoor kunnen bloedneuzen ontstaan. Ook kunnen de bijholten (sinussen) verstopt raken. U heeft dan last van een pijnlijke druk in het hoofd, vooral bij voorover bukken. Heeft u last van deze bijwerkingen? Raadpleeg dan uw arts.
  • Vermoeidheid en een zwak gevoel.Hoesten. Neem dan contact op met uw arts.
  • Hartkloppingen. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
  • Spierpijn, pijn in de armen of benen, doof of tintelend gevoel in de vingers of tenen. Raadpleeg bij deze bijwerkingen uw arts.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Als u na inhalatie last krijgt van benauwdheid, rode huid, galbulten of jeuk bent u misschien overgevoelig voor dit medicijn. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts. Blijkt u inderdaad overgevoelig te zijn, geef dit dan altijd door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  Goed inhaleren vergt veel oefening
  De werkzame stof moet diep in uw longen terechtkomen. In de apotheek kunt u een checklist krijgen waarop voor uw inhalatieapparaat alle handelingen staan die nodig zijn bij het inhaleren. Vraag de apotheekmedewerker of arts om het voor te doen en oefen een keer in zijn bijzijn. Deze persoon kan dan nagaan of u alle handelingen goed uitvoert. Laat regelmatig, bijvoorbeeld ieder jaar, controleren of u nog op de juiste manier inhaleert. Lukt het u niet om goed te inhaleren? Vraag uw arts of apotheek om advies.

  • Gebruik alleen de Breezhaler die in de verpakking zit, andere inhalatie-apparaatjes zijn niet geschikt.
  • Haal vlak voor gebruik een capsule uit de strip. Scheur een vakje van de strip af, haal de folie van de achterkant af en neem de capsule uit het vakje. Druk de capsule niet door de folie heen!
  • Verwijder het beschermkapje van de inhalator.
  • Houd de onderkant van de inhalator vast en klap het mondstuk open. U ziet nu een holte waar de capsule in past. Stop de capsule daar in.
  • Klap het mondstuk weer terug, u hoort een klik als de inhalator correct gesloten is.
  • Houd de inhalator met het mondstuk naar boven en druk de beide knoppen aan de onderkant gelijktijdig in. U hoort een klik, zodat u weet dat de capsule is doorgeprikt. Druk maar één keer op de knoppen! Laat daarna de knoppen los. Adem uit en plaats het mondstuk in uw mond. Sluit uw lippen stevig om het mondstuk.
  • Adem rustig en volledig in. Het poeder komt zo dieper in de longen.
  • Tijdens het inhaleren hoort u een zoemend geluid. Dit is een teken dat u juist inhaleert. Hoort u het geluid niet, dan zit de capsule mogelijk vast in de holte. Open het mondstuk en maak de capsule voorzichtig los door op de bodem van de inhalator te tikken. Druk niet op de knoppen aan de zijkant.
  • Hou na inhalatie de adem 5-10 tellen vast en doe het mondstuk uit uw mond.
  • Adem vervolgens uit.
  • Controleer of alle poeder uit de capsule weg is. Zo niet, inhaleer het resterende poeder uit de capsule nogmaals.
  • Gooi de lege capsule weg, sluit de inhalator en zet het beschermkapje er weer op.
  • Bij elke verpakking zit een inhalator. Gooi de oude inhalator weg, zodra u een nieuwe verpakking aanbreekt. Gooi een inhalator altijd weg na 30 dagen gebruik.
  • Let op: soms breken stukjes van de capsulewand af bij het doorprikken van de capsule. U voelt het dan op uw tong. Inademen of doorslikken van stukjes capsule kan geen kwaad. De kans op afbreken is groter als u de capsule vaker dan één keer doorprikt. Druk de knoppen aan de zijkant dus altijd maar één keer in.

  Wanneer?
  U mag het medicijn inhaleren op elk moment van de dag. Kies wel een vast tijdstip, dan vergeet u minder snel een dosis.

  Hoe lang?
  Meestal moet u dit medicijn langdurig blijven gebruiken tegen uw benauwdheid. Gebruikt u dit medicijn, maar blijft u last houden van benauwdheid? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.

 • Vergeten

  Als u een inhalatie vergeet, en u herinnert zich dat dezelfde dag, dan kunt u die alsnog nemen. Is het al de volgende dag, sla dan de vergeten dosis over.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind.

  • Wilt u zwanger worden en krijgt u dit medicijn voor het eerst? Overleg dan met uw arts voordat u met dit medicijn begint. Misschien kan de arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan bekend is dat het wel veilig is tijdens de zwangerschap.
  • Gebruikt u dit medicijn al en wilt u zwanger worden? Overleg dan ook eerst met uw arts voordat u zwanger probeert te worden. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn.
  • Gebruikt u dit medicijn al en bent u zwanger geworden? Overleg dan meteen met uw arts. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u is als u met het medicijn stopt.

  Borstvoeding
  Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Uw klachten kunnen dan wel weer terugkomen. Overleg hierover met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Glycopyrronium inhalatie is sinds 2013 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Seebri Breezhaler in inhalatiepoeder.

  Het is ook op de markt combinatie met een andere medicijn onder de merknaam Ultibro Breezhaler, zie hiervoor de tekst Indacaterol met glycopyrronium inhalatie.

  Glycopyrronium is ook in drankvorm beschikbaar als het merkloze Glycopyrronium drank LNA. Dit wordt toegepast bij overmatige speekselvloed. Deze tekst gaat alleen over de inhalatiecapsules, zie de tekst over de drank Glycopyrronium drank.

Laatst gewijzigd op: 12 december 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Seebri Breezhaler? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Breezhaler

Breezhaler

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen