Propylthiouracil

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Propylthiouracil

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Propylthiouracil
  De werkzame stof in Propylthiouracil is propylthiouracil.

  Propylthiouracil remt een te snel werkende schildklier af.

  Artsen schrijven het voor bij een te snelle werking van de schildklier.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn koorts, misselijkheid, spierpijn, gewrichtspijn, huiduitslag, jeuk, vergroting van de schildklier en uitpuilende ogen.

  Zelden

  • Koorts, misselijkheid, spier- en gewrichtspijn, huiduitslag en jeuk. Deze klachten verdwijnen vaak na enige weken. Is dit niet het geval, raadpleeg dan uw arts.
  • Vergroting van de schildklier (struma) en uitpuilende ogen. Overleg dan met uw arts, het kan zijn dat de behandeling moet worden aangepast.

  Zeer zelden

  • Maagdarmklachten, haaruitval, smaakverlies en hoofdpijn. Dit herstelt zich als u stopt met het gebruik. Heeft u hier veel last van, raadpleeg dan uw arts.
  • Bloedafwijking, namelijk een tekort aan witte bloedlichaampjes. De kans hierop is het grootst in de eerste drie maanden van de behandeling. Omdat dit middel ingrijpt op een belangrijk stofwisselingsproces, zult u regelmatig op controle moeten gaan. Uw arts zal meestal ook uw bloed controleren op eventuele afwijkingen. Als u ineens koorts, keelpijn of neusbloedingen krijgt, moet u direct contact opnemen met uw arts.
  • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan direct een arts.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Wanneer?
  Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag voor een continue effect. Het beste kunt u een vaste innametijdstippen kiezen. Dan vergeet u minder snel een dosis.

  Hoe lang?
  Na zes tot acht weken kan de arts beoordelen of de dosering moet worden veranderd. Meestal duurt de behandeling daarna een jaar tot anderhalf jaar. De schildklierwerking moet namelijk ten minste twaalf maanden achtereen stabiel blijven. Mogelijk moet u op een gegeven moment ook levothyroxine (schildklierhormoon) gebruiken, om de schildklierwerking beter onder controle te houden.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

  • Als u dit middel twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel drie keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel vier of meer keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan één uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan een uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • De bloedverdunners acenocoumarol (Sintrom), fenprocoumon (Marcoumar) en propylthiouracil kan de werking van de bloedverdunner verminderen. Vertel de trombosedienst dat u propylthiouracil gebruikt. Ook als de hoeveelheid propylthiouracil die u gebruikt verandert of als u stopt met propylthiouracil, moet u dit aan de trombosedienst melden.
 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Als u dit middel gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts. Dit middel kan schildklierafwijkingen veroorzaken bij het ongeboren kind. Maar een te snel werkende schildklier bij de moeder is ook gevaarlijk voor het kind. Dit middel kan tijdens de zwangerschap alleen gebruikt worden onder uitvoerige controle door een specialist.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit middel komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Het kan dan bijwerkingen bij de baby geven. Uw arts kan controleren of de baby bijwerkingen krijgt, door de schildklierfunctie de controleren.

 • Stoppen

  Nee, u kunt beter niet zomaar stoppen met dit middel. De kans is groot dat uw klachten terugkeren. Stop daarom alleen in overleg met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Propylthiouracil is sinds 1948 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten als het merkloze Propylthiouracil.

Laatst gewijzigd op: 04 januari 2011

Herhaalrecept

Gebruikt u Propylthiouracil? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen