Prevenar

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Prevenar

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Prevenar is vaccin voor 7 typen pneumokokken.

  Pneumokokkenvaccin bevat onderdelen van pneumokok-bacteriën. Het beschermt tegen een infectie met deze bacteriën en daardoor ook tegen bepaalde vormen van hersenvliesontsteking, longontsteking en middenoorontsteking.

  Het wordt gegeven als vaccinatie aan mensen bij wie een dergelijke infectie zeer ernstig kan verlopen.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Deze ontstaan vooral doordat uw afweersysteem denkt dat er sprake is van een echte infectie. De bijwerkingen zijn dus een signaal dat het vaccin aanslaat.

  De meest voorkomende bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms, tot enkele uren na de injectie

  • Pijn op de plaats van de injectie, soms met roodheid, verharding of zwelling.
  • Slaperigheid, vermoeidheid of prikkelbaarheid.
  • Verminderde eetlust.
  • Griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, koorts, spierpijn, pijn in de gewrichten, duizeligheid, misselijkheid, diarree of buikpijn. Deze verschijnselen houden meestal niet langer dan één tot twee dagen aan. Een enkele keer duren ze tot twee weken.

  Zelden

  • Flauwvallen. Meestal gebeurt dit vlak voor, tijdens of na de vaccinatie. Dit komt meestal doordat het zenuwstelsel gevoelig reageert op prikkels van buitenaf. Meld het in elk geval bij een volgende vaccinatie, zodat u de volgende vaccinatie zittend of liggend kunt krijgen.

  Zeer zelden

  • Overgevoeligheid. U merkt dat aan huiduitslag, galbulten of jeuk.
   In zeer zeldzame gevallen ontstaat er koorts, benauwdheid, opgezwollen lippen, tong of gezicht, flauwvallen of een ernstige huidafwijking. Waarschuw dan meteen uw arts.
   In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit vaccin. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit vaccin niet opnieuw krijgt.

  Zeer zelden, bij kinderen onder de vijf jaar

  • Huilerigheid en abnormaal huilen. Dit gaat vanzelf over.
  • Stokkende ademhaling, waardoor het kind blauw kan aanlopen en flauwvallen. Dit kan er heel beangstigend uitzien. Maar het is niet ernstig omdat het kind vanzelf weer gaat ademen op het moment dat het flauwvalt.
  • Stuipen, soms met koorts. Waarschuw dan uw arts.
  • Blauw-rode verkleuring van de benen, enkele uren na de injectie. Dit gaat vanzelf over.

  Sommige ouders zijn bang dat vaccinaties kans geven op ernstige ziekte, autisme, of zelfs overlijden. Hier is onderzoek naar gedaan en het blijkt dat deze ziektes niet vaker voorkomen bij gevaccineerde kinderen dan bij kinderen die niet zijn gevaccineerd. Wel heeft een kind dat niet is gevaccineerd een veel grotere kans op blijvende schade of overlijden als het de ziekte krijgt waartegen het vaccin beschermt.

  Raadpleeg uw arts als u veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Hoe?
  De arts of verpleegkundige geeft de injectie in de spier van de bovenarm of dijbeen.

  Wanneer?
  Het Rijksvaccinatieprogramma start bij kinderen in het eerste levensjaar met pneumokokken-prikken. In totaal worden er 4 gegeven: gebruikelijk is met 2, 3, 4 en 11 maanden.

  De overige vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma, zijn terug te vinden in het volledige inentingsschema.

  De bescherming houdt bij volwassenen, die een eenmalige injectie krijgen, ongeveer 5 jaar aan. Mensen uit de risicogroepen krijgen meestal elke 5 jaar een nieuwe injectie.

  Heeft u hoge koorts op het moment van injectie, bijvoorbeeld door een infectie? Stel de vaccinatie dan indien mogelijk uit tot u weer beter bent. De koorts kan namelijk verergeren.

 • Vergeten

  Laat de inenting dan alsnog zo snel mogelijk uitvoeren. Voor een goede bescherming tegen pneumokokken is het nodig dat u alle injecties krijgt.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Van dit vaccin zijn geen belangrijke wisselwerkingen bekend.

 • Zwangerschap

  Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts als u zwanger bent of als u borstvoeding geeft.

 • Stoppen

  Als uw kind niet alle prikken van het consultatiebureau krijgt, zal het vaccin niet voldoende tegen pneumokokken beschermen. Vooral voor kinderen onder de 5 jaar is deze bescherming erg belangrijk.

 • Handelsinformatie

  Pneumokokkenvaccin is sinds 1978 internationaal op de markt. Het vaccin is als injectie op recept verkrijgbaar onder de merknamen Prevenar, Prevenar 13, Pneumo 23 en Synflorix.

  • Prevenar beschermt tegen 7 typen pneumokokken en is geschikt voor kinderen van 2 maanden tot 5 jaar.
  • Prevenar 13 beschermt tegen 13 typen pneumokokken en is geschikt voor kinderen van 6 weken tot 5 jaar. Bij mensen die geen milt meer hebben of waarbij de milt slecht functioneert, wordt Prevenar 13 op alle leeftijden gebruikt.
  • Pneumo 23 beschermt tegen 23 typen pneumokokken en is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 2 jaar.
  • Synflorix beschermt tegen 10 typen pneumokokken en is geschikt voor kinderen van 6 weken tot 5 jaar.

  Synflorix zit in het Rijksvaccinatieprogramma.

Laatst gewijzigd op: 06 september 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Prevenar? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen