Pradaxa

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Pradaxa

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Pradaxa is dabigatran.

  Dabigatran is een antistollingsmedicijn.

  Artsen schrijven het voor om trombose te voorkomen, bijvoorbeeld bij heupoperaties en knieoperaties.

  Soms wordt het gebruikt om trombose of een beroerte te voorkomen bij bepaalde hartritmestoornissen.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn en diarree. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.
  • Verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen. Dit komt doordat het bloed langzamer stolt en het dus langer duurt voordat een wondje stopt met bloeden. U kunt ook merken dat u sneller bloeduitstortingen of blauwe plekken krijgt, ook zonder dat u zich (hard) stoot. Krijgt u ernstige uitwendige bloedingen, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met uw arts. Zeer zelden kan deze bijwerking ontstaan door een tekort aan bloedplaatjes. Waarschuw daarom uw arts als de klachten niet overgaan of u zich zorgen maakt.
   Als u een maag- of darmzweer heeft, bestaat er een grotere kans op bloedingen die moeilijk te stoppen zijn. Het gebruik van een maagbeschermend medicijn kan dit risico verminderen. Overleg hierover met uw arts. Bij mensen met een darmontsteking (colitis ulcerosa) kan bloedverlies uit de dikke darm versterkt worden. Wanneer u dit merkt, of wanneer u meer klachten van uw darm krijgt, neem dan contact op met uw arts.
  • Hersenbloeding. U merkt dit aan uitvalsverschijnselen. Dit zijn verlamming in het gezicht, zoals een scheef hangende mond, warrig spreken, verlamming van het lichaam, verdoofd gevoel in arm of been, tintelingen, ernstige hoofdpijn, dubbel zien, slechter zien en duizeligheid.
   Heeft u al eerder een hersenbloeding gehad? U heeft dan meer kans op een hersenbloeding. Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is. Neem bovendien direct contact op met uw arts als u uitvalsverschijnselen heeft. Als u een hoge bloeddruk heeft is er een grotere kans op hersenbloedingen. Uw bloeddruk moet daarom goed onder controle zijn. Overleg hierover met uw arts.
  • Bloedarmoede. Te merken aan extreme vermoeidheid, bleke huid en bleke slijmvliezen. Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.
  • Heeft u een bloedstollingsziekte. U heeft meer kans op bloedingen. Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken.

  Zeer zelden

  • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw bij deze klachten uw arts.
  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dabigatran. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Wanneer?
  U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen. Dan vergeet u minder snel een dosis. Bijvoorbeeld ‘s ochtends bij het ontbijt.

  Hoe lang?
  Hoe lang u dit medicijn moet gebruiken hangt af van uw situatie:

  • om trombose na knieoperaties te voorkomen: meestal minimaal tien dagen na de operatie;
  • om trombose na heupoperaties te voorkomen: meestal 28 tot 35 dagen na de operatie.
  • om trombose of een beroerte bij hartritmestoornissen te voorkomen:

   In het algemeen moet u erop rekenen dat u dit middel langdurig moet gebruiken, vaak levenslang.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dat u dit medicijn consequent gebruikt. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

  Bij gebruik om trombose te voorkomen, bij heupoperaties en knieoperaties

  • U gebruikt dit medicijn 1 keer per dag: sla de vergeten dosis dan over. Neem de volgende dosis in volgens schema.

  Bij gebruik bij bepaalde hartritmestoornissen:

  • Als u dit middel 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 6 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 6 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Andere medicijnen kunnen het effect op de bloedstolling versterken, zoals acetylsalicylzuur, acenocoumarol en fenprocoumon. Gebruik deze medicijnen alleen samen met dabigatran als uw arts de combinatie bewust heeft voorgeschreven.
  • De ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac en acetylsalicylzuur verhogen de kans op bloedingen in maag en darmen. Gebruik daarom liever paracetamol als pijnstiller. Die heeft dat nadeel niet. Als u toch dabigatran samen met een ontstekingsremmende pijnstiller moet gebruiken, wees dan extra alert en raadpleeg uw arts bij maagklachten. Meestal adviseert de arts u een maagbeschermer te slikken om maagklachten te voorkomen. Overleg met uw arts of dat bij u nodig is.
  • Rifampicine, een middel tegen onder andere tuberculose. De hoeveelheid van dabigatran en ticagrelor in het bloed kunnen afnemen door rifampicine. Overleg hierover met uw arts. U krijgt mogelijk een ander middel.

  De volgende middelen kunnen de hoeveelheid dabigatran in uw bloed verhogen. Hierdoor heeft u meer kans op bloedingen. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen. Mogelijk kan uw arts u een ander middel voorschrijven. Of mogelijk krijgt u een lagere dosering dabigatran.

  • Amiodaron en kinidine, medicijnen tegen hartritmestoornissen.
  • Itraconazol en ketoconazol, een antischimmelmedicijn.
  • Rilpivirine, een medicijn tegen hiv.
  • Telaprevir, een medicijn tegen hepatitis C.
  • Ciclosporine, een afweeronderdrukkend medicijn.
  • Tacrolimus, een medicijn tegen afweerreacties.
  • Verapamil, een medicijn tegen hart- en vaatziekten.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Overleg hierover met uw arts. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan bekend is dat het wel veilig is tijdens de zwangerschap.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert. Het remmende effect op de bloedstolling houdt na de laatste dosis nog ongeveer een dag aan.

 • Handelsinformatie

  Dabigatran is sinds 2008 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Pradaxa in capsules.

Laatst gewijzigd op: 12 november 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Pradaxa? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Antistollingsmiddelen

Antistollingsmiddelen

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen