Palladon

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Palladon

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Palladon is hydromorfon.

  Hydromorfon is een morfineachtige pijnstiller (een opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking.

  Artsen schrijven het voor bij pijn.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Regelmatig

  • Verstopping (obstipatie). Gebruik, als dit mogelijk is, vezelrijke voeding en drink veel. Meestal schrijven artsen bij dit middel een laxerend middel voor. Raadpleeg uw arts als u door hydromorfon last heeft van verstopping.
  • Sufheid, slaperigheid, duizelingen, en een verminderd reactievermogen.
   Deze bijwerkingen zijn vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem daarom geen risicovolle activiteiten. De rust die optreedt als u geen last meer heeft van pijn, wordt soms verward met sufheid en slaperigheid.
  • Misselijkheid en zelden braken, winderigheid, buikpijn en minder eetlust. Deze bijwerkingen gaan meestal over als uw lichaam aan het medicijn gewend is. Raadpleeg uw arts als u hier na enkele weken nog steeds last van heeft.

  Zelden

  • Duizeligheid bij opstaan uit bed of uit een stoel. Dit gaat in het algemeen over als u na een paar dagen gewend bent geraakt aan dit medicijn. Mensen met hartfalen kunnen hier meer last van hebben.
   Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op uit bed of van een stoel. U kunt dan het best even liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Bespreek het met uw arts als u hier last van blijft houden.
  • Jeuk, huiduitslag of zweten. Jeuk komt vaker voor bij de injecties of het infuus. Meestal wijst huiduitslag of jeuk niet op een overgevoeligheid. Raadpleeg bij twijfel uw arts.
  • Droge mond. Hierdoor kunnen zich eerder gaatjes in uw gebit ontwikkelen. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren als u dit medicijn gedurende meerdere weken gebruikt.
  • Maskering van andere pijnen. Omdat hydromorfon pijnstillend werkt, zult u verwondingen minder snel opmerken. Let daarom extra op verwondingen van met name uw voeten, omdat hier vaak problemen bij ontstaan.
  • Hoofdpijn.
  • Slapeloosheid.
  • Psychische klachten, zoals angstgevoelens, verwardheid, nervositeit, zich slap voelen. Zeer zelden rusteloosheid, gejaagdheid, overdreven opgewektheid, nachtmerries, depressiviteit of hallucinaties. Deze klachten komen vaker voor bij injecties of een infuus.
  • Bij de injecties of het infuus: roodheid en pijn op de plaats van de injectie.

  Zeer zelden

  • Bemoeilijkte ademhaling. Ademhalingsmoeilijkheden komen alleen voor bij zeer hoge doseringen. Neem contact op met een arts als u merkt dat de ademhaling heel langzaam en oppervlakkig wordt.
   Als u lijdt aan een luchtwegaandoening, zoals astma of COPD, kunt u hier eerder last van krijgen. Vraag uw arts om advies.
  • Slaap-apneu, een kortdurende periode van ademstilstand tijdens de slaap. Dit medicijn kan slaap-apneu veroorzaken. Als u al eerder last van slaap-apneu heeft gehad, kunt u hier meer last van krijgen. Neem contact op met uw arts als u merkt dat u nachtelijke aanvallen van stokkende ademhaling heeft of wanneer deze verergeren.
  • Moeilijk kunnen plassen. Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat. Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.
  • Na langdurig gebruik kan lichamelijke verslaving optreden. Dit komt omdat het lichaam na verloop van tijd went aan hydromorfon. Dit kan geen kwaad. Als u plotseling stopt met hydromorfon, kunt u wel last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Bouw het gebruik daarom langzaam af. Geestelijke verslaving komt bij gebruik als pijnstiller bijna nooit voor.
  • Seksuele stoornissen, zoals minder zin in vrijen en moeilijke erectie. Neem contact op met uw arts als u dit een probleem vindt.
  • Blozen of rode huid.
  • Ernstige darmstoornissen en diarree. Lijdt aan een van de chronische darmontstekingen colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn? Bij een ernstige verergering van colitis ulcerosa of bij een vernauwing in de darm bij de ziekte van Crohn kunt u dit medicijn beter niet gebruiken. Overleg met uw arts.
   Als u dit medicijn wel mag gebruiken, let er dan op of u geen last krijgt van klachten als opgezette buik, toenemende buikpijn en koorts. Neem in dat geval contact op met uw arts.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
   Een ernstige overgevoeligheid merkt u aan zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel, benauwdheid of aan flauwvallen. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.
   Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor hydromorfon. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  De capsules heel doorslikken met een half glas water. U mag ze ook vooraf openmaken en uitstrooien over wat koud zacht voedsel, zoal appelmoes of yoghurt.

  Wanneer?
  Het maakt niet uit welke tijdstippen u voor dit medicijn kiest. Wel raadt de arts u meestal aan dit medicijn altijd op dezelfde tijden in te nemen en niet te wachten tot de pijn weer toeneemt.

  Hoe lang?
  Gebruik hydromorfon zo lang uw arts aangeeft dat dit nodig is. Het kan jarenlang gebruikt worden bij pijn. Als u dit medicijn gedurende meerdere weken gebruikt, is er een kans dat uw lichaam er gewend aan raakt. U mag dan niet plotseling stoppen met hydromorfon. Als u dit medicijn al enkele weken gebruikt kunt u daarom beter geleidelijk afbouwen.

 • Vergeten
  • Als u de gewone capsules (te herkennen aan ‘IR’) gebruikt: neem de vergeten dosis alsnog in. Houd daarna een interval van minstens 4 uur aan voor u weer een volgende dosis inneemt.
  • Als u tabletten met gereguleerde afgifte (te herkennen aan 'SR') gebruikt: neem de vergeten dosis alsnog in. Houd daarna een interval van minstens 12 uur aan voor u weer een volgende dosis inneemt.
 • Verboden

  autorijden?
  Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals sufheid, verwardheid en duizeligheid. U mag de eerste twee weken dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden.

  Na twee weken zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

  Voor meer algemene informatie kunt u het thema ‘Medicijnen in het verkeer’ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alcohol drinken?
  Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u hier niets meer van merkt, omdat u gewend bent geraakt aan hydromorfon, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden.

  Van de capsule met gereguleerde afgifte kan alcohol ook de andere bijwerkingen versterken. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

  alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn kan wisselwerkingen hebben met andere medicijnen.

  In de tekst hieronder staat alleen de werkzame stof van dit medicijn, dus niet de merknaam. Of uw medicijn die werkzame stof bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerking optreden, zijn de volgende.

  • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar. Rijd geen auto als u twee of meer van dergelijke medicijnen gebruikt.
  • Naltrexon en naloxon. Dit zijn medicijnen dat de werking van hydromorfon en andere morfine-achtige pijnstillers tegengaat. Het kan juist om deze reden worden gebruikt.
   Mensen die alcoholverslaafd zijn en om die reden naltrexon gebruiken, moeten er rekening mee houden dat morfineachtige pijnstillers bij hen minder werkzaam zijn.
  • Pentazocine, buprenorfine, nalmefeen en nalbufine zijn pijnstillers die de werking van hydromorfon tegengaan. Als u hydromorfon gebruikt en u krijgt één van deze medicijnen erbij, kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Overleg hierover met uw arts.

  Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  In het algemeen zal kortdurend gebruik tijdens de eerste acht maanden van de zwangerschap geen schade toebrengen aan het ongeboren kind. Langdurig gebruik heeft het risico dat de baby verslaafd is en kort na de geboorte ontwenningsverschijnselen krijgt.

  Gebruik dit medicijn in elk geval niet na de achtste maand. Het kan namelijk de ademhaling van de baby bemoeilijken na de geboorte. Bovendien vertraagt het de bevalling.

  Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

  Borstvoeding
  Dit medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Het kan sufheid en ademhalingsproblemen geven bij het kind. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan uw arts u een ander medicijn voorschrijven waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Het is meestal niet verstandig in één keer te stoppen. Stop daarom geleidelijk. Overleg hierover met uw arts.

  Heeft u dit medicijn slechts kortdurend gebruikt, dan kunt u eventueel wel in één keer stoppen.

  Neem contact op met uw arts als u last krijgt van een van de volgende ontwenningsverschijnselen: onrust, diarree, hartkloppingen, loopneus, niezen, kippenvel, koorts, zweten, rillen, gapen, verlies van eetlust, misselijkheid en maagkrampen.

 • Handelsinformatie

  Hydromorfon is sinds 2003 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in capsules en injecties onder de merknaam Palladon.

Laatst gewijzigd op: 03 maart 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Palladon? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen