Octreotide

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Octreotide

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Octreotide is octreotide.

  Octreotide lijkt op het lichaamseigen hormoon somatostatine. Het blokkeert de aanmaak van veel soorten hormonen, onder andere van groeihormoon.

  Artsen schrijven octreotide voor bij verschillende tumoren (kanker) van organen die hormonen produceren, zoals een tumor van de hypofyse die kan zorgen voor te veel groeihormoon (acromegalie) of een te snelle schildklierwerking, een tumor van maag- of darmwand (bijvoorbeeld het syndroom van Zollinger-Ellison of carcinoïd) en een tumor van de pancreas (alvleesklierziekte).

  Artsen schrijven octreotide ook voor bij diarree en bij misselijkheid en braken bij ernstig zieke mensen.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De bijwerkingen en de kans erop zijn afhankelijk van de toepassing waar u dit middel voor gebruikt

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Maagdarmklachten, zoals gebrek aan eetlust, misselijkheid, braken, gasvorming, opgezette buik, vette ontlasting, diarree of verstopping. De meeste mensen hebben hier na een tot twee maanden behandeling geen last meer van, als het lichaam gewend is geraakt aan het middel. U kunt de klachten verminderen door op het tijdstip van de injectie niet te eten, bijvoorbeeld door de injecties toe te dienen voor het slapengaan of tussen de maaltijden.
  • Pijn, zwelling, roodheid en ontsteking van de injectieplaats. Dit kunt u voorkomen door steeds een andere injectieplaats te kiezen op buik, arm, heup of dijbeen. Raadpleeg uw arts bij ernstige ontstekingen.
  • Diabetes door te veel glucose in het bloed. U merkt dit aan veel dorst krijgen en veel moeten plassen. Mensen met diabetes moeten hun bloedglucose extra controleren.

  Zelden

  • Te weinig glucose in het bloed (te laag bloedsuiker). Dit geeft klachten als duizeligheid, verwarring en kan uiteindelijk tot bewusteloosheid leiden. Ook mensen met diabetes moeten hun bloedglucose extra controleren en alert zijn op de verschijnselen van een hypo, zoals zweten, trillen en hartkloppingen. Dit middel kan blijvende diabetes veroorzaken.
  • Haaruitval. Neem dan contact op met uw arts.
  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, een opgezwollen gezicht of flauwvallen. Ga dan onmiddellijk naar een arts. Als u dit middel in de toekomst niet meer mag gebruiken, geef dan aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit middel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
  • Bij gebruik gedurende meerdere maanden: meer kans op galstenen. Dit kunt u merken aan een plotselinge, hevige pijn rechts boven in de buik, vaak doortrekkend naar in het rechter schouderblad. Neem dan contact op met uw arts. De meeste mensen merken echter niets van de galstenen. Dan is contact met de arts niet nodig.

  Zeer zelden

  • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts. Mensen die al een leveraandoening hebben, moeten extra goed worden gecontroleerd.
  • Hevige buikpijn door ontsteking van de alvleesklier. Neem dan onmiddellijk contact op met uw arts.
  • Stoornissen in het hartritme. Heeft u last van hartritmestoornissen of komt het in de naaste familie voor, raadpleeg dan eerst uw arts voordat u dit middel gaat gebruiken.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  • Dit middel moet onder de huid of in een spier worden ingespoten. In sommige gevallen wordt het toegediend via een infuus. Waar het wordt ingespoten, is afhankelijk van het soort injectie dat u krijgt. De LAR-injecties zijn voor inspuiting in een spier.
  • In veel gevallen zult u zelf de injecties toedienen. De arts of verpleegkundige zal u daartoe precies instrueren. Aarzel niet bij onduidelijkheden uitleg te vragen.
  • Kies elke keer een andere injectieplaats; dit verkleint de kans op pijn en irritatie van de injectieplaats.
  • Bewaar de injecties in de koelkast (niet in het vriesvak).

  Wanneer?

  • Onderhuidse injecties: meestal moet u de injecties tussen de maaltijden in toedienen of vlak voor het slapengaan. Dan heeft u minder last van de bijwerkingen op de maag en darmen.
  • Injecties in een spier: deze injecties moeten om de vier weken worden toegediend.

  Na operatie aan de alvleesklier: u start met dit middel op de dag van de operatie.

  Hoe lang?

  Bij een tumor in maag, darmen, alvleesklier of hypofyse (acromegalie, te sterke schildklierwerking)

  • De behandeling gaat door zolang de klachten aanwezig zijn en het middel blijft werken of tot de tumor is verwijderd. In de meeste gevallen krijgt u eerst dagelijks injecties onder de huid voordat de injecties in de spieren worden gegeven. Daarna gaat men over op injecties in de spieren elke vier weken.
  • Het is mogelijk dat het effect van dit middel na enkele weken tot maanden afneemt.
  • Carcinoïd: als een week behandeling met een hoge dosering onvoldoende effect heeft op blozen en diarree, zal de arts overstappen op de behandeling met een ander medicijn.
  • Acromegalie: als er na drie maanden nog onvoldoende effect is, heeft voortzetting van de behandeling geen zin.

  Na operatie aan de alvleesklier

  • De behandeling duurt vanaf de operatie meestal zeven dagen.

  Bij bloedende bloedvaten in de slokdarm

  • Het infuus wordt gedurende enkele dagen toegediend. Meestal een tot twee dagen, soms vijf dagen.

  Bij diarree, misselijkheid en braken bij ernstig zieke mensen

  • De behandeling gaat door zolang de klachten aanwezig zijn en het middel blijft werken.
  • Misselijkheid en braken: als na twee dagen nog onvoldoende effect is, zal de arts overstappen op een ander medicijn.
 • Vergeten

  Het is belangrijk dit middel consequent te gebruiken. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

  • Als u dit middel één keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal toedient? Gebruik de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal toedient? Gebruik de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel drie keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal toedient? Gebruik de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.

  Gebruik nooit een dubbele dosis om zo de vergeten dosis in te halen. Krijgt u elke paar weken een injectie toegediend en bent u dit een keer vergeten? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts voor een nieuwe injectie.

 • Verboden

  autorijden?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

  alles eten en alcohol drinken?
  Eet twee uur rond de toediening van dit middel liever niet. U heeft anders meer kans op bijwerkingen aan maag en darmen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

  Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicijnen u nog meer gebruikt. Neem daarom uw medicatieoverzicht mee als u naar het ziekenhuis gaat. Dit is een overzicht waarop staat welke medicijnen u gebruikt, maar ook of u bijvoorbeeld allergisch bent voor bepaalde medicijnen. U kunt dit overzicht bij uw eigen apotheek opvragen. Krijgt u in het ziekenhuis nieuwe medicijnen, of verandert er iets aan uw medicijngebruik? Geef dit dan ook weer door aan uw eigen apotheek. Dan blijft uw medicatieoverzicht actueel.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit middel NIET tijdens de zwangerschap of als u binnenkort zwanger wilt worden. Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend.

  Als u dit middel gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.

 • Stoppen

  Als u stopt, neemt de hoeveelheid weer toe van de hormonen die de ziekteverschijnselen veroorzaken.

 • Handelsinformatie

  Octreotide is sinds 1989 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als injectie onder de merknamen Sandostatine en Sandostatine LAR en als het merkloze Octreotide.

Laatst gewijzigd op: 31 oktober 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Octreotide? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen