-
Introductie
Nitrolingual
De werkzame stof in Nitrolingual is nitroglycerine.Nitroglycerine is een vaatverwijder.
Artsen schrijven het voor bij angina pectoris (hartkramp) en acuut hartfalen.
-
Bijwerkingen
Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Zelden
- Kloppende, bonzende hoofdpijn soms met misselijkheid. Dit neemt af als u de spray wat vaker heeft gebruikt. Bij mensen met aanleg voor migraine kan dit middel een aanval uitlokken.
- Duizeligheid, neiging tot flauwvallen, hartkloppingen, vooral bij te snel opstaan. Dit komt doordat de bloeddruk daalt. Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op van een stoel. U kunt dan het best even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.
Zeer zelden
- Blozen en rode huid. Dit komt doordat de bloedvaten in de huid verwijden.
- Misselijkheid, onrust en sterk zweten.
- Zuurbranden, doordat het maagzuur makkelijker in de slokdarm komt. Mensen die last hebben van zuurbranden hebben meer kans op klachten. Raadpleeg uw arts als deze klachten toenemen.
- Verergering van glaucoom (verhoogde oogboldruk). Heeft u last van groene staar of glaucoom aan één of beide ogen? Overleg dan met uw arts over extra controle door de oogarts.
- Bloedarmoede. Raadpleeg uw arts bij bleek zien, moeheid, kortademigheid en spierzwakte bij inspanning. Dit kunnen verschijnselen van bloedarmoede zijn.
- Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u gevoelig bent voor dit middel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het niet opnieuw krijgt.
Deze klachten nemen na verloop van tijd meestal af, als u de spray wat vaker heeft gebruikt.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
-
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.
Hoe?
Bij een aanval van hartkramp
- Neem bij een aanval rust. Mogelijk nemen de klachten dan al meteen af. Is dat niet het geval, gebruik dan de spray.
- Ga indien mogelijk zitten, dan heeft u minder last van een eventuele duizeligheid door de spray.
- Duw uw tong tegen het verhemelte en houd uw adem even in. Spray dan onder de tong en sluit uw mond. Adem de spray NIET in. De opname via het mondslijmvlies verloopt snel, zodat het middel vrijwel direct begint te werken.
- De spray bevat een brandbare vloeistof. Spray daarom NIET in de buurt van open vuur of bijvoorbeeld een brandende sigaret.
- Blijf hierna rustig zitten, tot de aanval over is.
- Als het nodig is kunt u na vijf minuten nogmaals een pufje in de mond sprayen. Waarschuw direct een arts als de pijn na drie keer gebruiken en na vijftien minuten nog niet is verdwenen. Dit zou kunnen duiden op een hartinfarct.
- Het kan zijn dat u de spray in het donker of in een noodsituatie moet gebruiken. Zorg er daarom voor dat u heeft geoefend met de spray door een paar pufjes in de lucht te sproeien.
Bij acuut hartfalen
- Ga indien mogelijk zitten, dan heeft u minder last van een eventuele duizeligheid door de spray.
- Duw uw tong tegen het verhemelte en houd uw adem even in. Spray dan onder de tong en sluit uw mond. Adem de spray NIET in. De opname via het mondslijmvlies verloopt snel, zodat het middel vrijwel direct begint te werken.
- De spray bevat een brandbare vloeistof. Spray daarom NIET in de buurt van open vuur of bijvoorbeeld een brandende sigaret.
- Als het nodig is kunt u na drie minuten nogmaals een pufje in de mond sprayen.
- Waarschuw direct een arts.
Wanneer?
- U kunt de spray gebruiken zodra u een aanval van benauwdheid of pijn op de borst heeft.
- U kunt ook een aanval van hartkramp voorkomen door de spray te gebruiken voorafgaand aan een situatie waarvan u verwacht een aanval te krijgen, zoals lichamelijke inspanning, emotionele spanningen of blootstelling aan koude. Gebruik de spray dan 2 tot 3 minuten voor de te verwachten aanval.
Hoe lang?
Raadpleeg uw arts als dit middel bij een aanval steeds minder lijkt te werken of als u steeds vaker pufjes nodig heeft. Mogelijk moet u overstappen op een ander middel of op een andere behandeling. -
Vergeten
Gebruik dit middel zo snel mogelijk bij een aanval of als u verwacht een aanval van hartkramp te krijgen.
-
Verboden
autorijden?
De eerste keren kunt u na het gebruik nog enige tijd duizelig zijn doordat de bloeddruk snel afneemt. Pas daarom op met activiteiten die extra aandacht vergen, zoals deelname aan het verkeer.alcohol drinken?
Alcohol verwijdt de bloedvaten, net als dit middel. U kunt daardoor meer last krijgen van duizeligheid. Pas daarom op met alcohol.alles eten?
U mag alles eten. -
Wisselwerking
De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerking optreedt, zijn middelen tegen erectiestoornissen. Gebruik geen middelen tegen erectiestoornissen, zoals sildenafil, vardenafil en tadalafil. U kunt last krijgen van ernstige bijwerkingen.
-
Zwangerschap
Zwangerschap
Over het gebruik van dit middel tijdens zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat het veilig is. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden.Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terecht komt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. -
Stoppen
Als u dit middel af en toe gebruikt, dus enkele keren per week, kunt u op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.
-
Handelsinformatie
Nitroglycerine is sinds 1952 internationaal op de markt. Nitroglycerine voor onder de tong is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Nitrolingual en als het merkloze Nitroglycerinum. Het is te verkrijgen in een spray voor onder de tong.
Het is ook te verkrijgen in pleisters voor op de huid. Deze tekst gaat alleen over de spray.
Alles over Nitrolingual
Powered by:
Laatst gewijzigd op: 09 november 2012
Herhaalrecept
Gebruikt u Nitrolingual? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen
Meld bijwerkingen
Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.
Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.
Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.
Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!
Meld bijwerkingen