Metopiron

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Metopiron

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Metopiron is metyrapon.

  Metyrapon remt de aanmaak van bepaalde bijnierschorshormonen.

  Artsen schrijven metyrapon voor bij ziekten met een verhoogde aanmaak van deze hormonen, zoals de ziekte van Cushing. Het wordt ook gebruikt in onderzoek om te testen of de aansturing van de bijnieren door de hypofyse wel goed werkt.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  Soms

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn. Door het middel tijdens het eten of met wat melk in te nemen, heeft u minder last van misselijkheid.
  • Slaperigheid, sufheid en vermoeidheid. Na enkele weken verdwijnt de slaperigheid meestal weer vanzelf.
  • Hoofdpijn en duizeligheid.

  Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor dit middel. U kunt dit merken aan huiduitslag, jeuk of galbulten. Gebruik dit middel dan niet meer. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor metyrapon. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt.

  Zelden bij langdurig gebruik

  • Hoge bloeddruk. Mensen die al een verhoogde bloeddruk hebben, moeten hun bloeddruk extra laten controleren.
  • In stresssituaties, zoals na een verwonding, operatie of plotseling optredende ziekte: duizeligheid, hoofdpijn, beven en uiteindelijk flauwvallen. Dit middel veroorzaakt een tekort aan de bijnierschorshormonen cortisol en aldosteron. Bijnierschorshormonen houden de bloeddruk en de glucosestofwisseling op peil en beschermen het lichaam zo tegen de gevolgen van stresssituaties. Bij een tekort aan cortisol zal in stresssituaties eerder een te lage bloeddruk en een te lage hoeveelheid glucose in het bloed ontstaan. Dit veroorzaakt de genoemde verschijnselen. Vaak zal de arts een kunstmatig bijnierschorshormoon, zoals hydrocortison (cortisol) en/of fludrocortison, voorschrijven om deze verschijnselen te bestrijden.
  • Tekort aan geslachtshormonen. Hierdoor kan bij vrouwen overmatige beharing in het gezicht of op het lichaam ontstaan (hirsutisme).

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Wanneer?
  Gebruik dit middel tijdens het eten of met wat voedsel of melk. U heeft dan minder last van maagdarmklachten.

  Hoe lang?

  • Ziekte van Cushing: als u metyrapon gebruikt om de periode tot de operatie te overbruggen, zult het gebruik na de operatie geleidelijk weer kunnen afbouwen. Als operatie niet mogelijk is, zult u dit middel mogelijk levenslang moeten gebruiken.
  • Als u metyrapon gebruikt als testmiddel: het gebruik kan dan eenmalig zijn (een dosis om middernacht) of enkele dosis gedurende 24 uur.
 • Vergeten
  • Als u dit middel drie keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel vier of meer keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan één uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan een uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Verboden

  autorijden?
  Bij sommige mensen beïnvloedt dit middel het reactievermogen doordat het slaperigheid en sufheid geeft. Voor uzelf is dat vaak moeilijk te beoordelen.

  U kunt iemand uit uw omgeving vragen om de eerste keren naast u te zitten en uw rijvaardigheid te beoordelen. Hij kan zien of u met wisselende snelheden rijdt, slingert en geïrriteerd reageert op normaal gedrag van medeweggebruikers. Rijd geen auto als uw rijgedrag beïnvloed blijkt.

  alcohol drinken?
  Alcohol versterkt het versuffende effect van dit middel. Ook als u niets van deze bijwerking heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol wel suf worden en kunnen uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen.

  alles eten?
  U mag alles eten.

 • Wisselwerking

  Indien metyrapon als test in onderzoek wordt toegepast, zijn er veel soorten medicijnen die het testresultaat kunnen verstoren.

  • De anti-epileptica fenytoïne en fenobarbital.
  • Geslachtshormonen, zoals oestrogenen en progestagenen (bijvoorbeeld in de anticonceptiepil of in hormonen tegen de overgang).
  • Schildkliermedicijnen.
  • Amitriptyline.
  • Chloorpromazine.

  Indien u een van de bovenstaande middelen gebruikt, overleg dan eerst met uw arts voor u de test doet.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  U mag dit middel NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Er is een kans dat het een aangeboren afwijking bij het kind veroorzaakt. Als u dit middel gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts of u een ander middel kunt gebruiken.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Gebruikt u dit middel tijdelijk of eenmalig? Dan kunt u gedurende deze tijd de melk afkolven en weggooien. U kunt dan tijdelijk flesvoeding geven.

 • Stoppen

  Stop niet zomaar met het gebruik. De klachten kunnen dan heviger terugkomen. Raadpleeg uw arts als u wilt stoppen. Soms is het nodig het gebruik geleidelijk af te bouwen.

 • Handelsinformatie

  Metyrapon is sinds 1961 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in capsules onder de merknaam Metopiron.

Laatst gewijzigd op: 24 februari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Metopiron? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen