Lysodren

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Lysodren

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Lysodren is mitotaan.

  Mitotaan remt de werking van de bijnierschors. Het remt de aanmaak van hormonen in de bijnierschors.

  Artsen schrijven mitotaan voor bij kanker van de bijnierschors en de ziekte van Cushing, als kanker van de bijnierschors daar de oorzaak van is.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Soms zijn deze bijwerkingen ernstig of zeer hinderlijk. De behandeling van de ziekte vereist echter de inzet van sterke medicijnen. Laat u altijd goed voorlichten over de voor- en nadelen van de behandeling, zodat u samen met uw arts een juiste keuze kunt maken.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Regelmatig

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, verlies van eetlust. Neem het middel altijd met voedsel in. Dit vermindert de misselijkheid. In ernstige gevallen kan de arts besluiten de dosis te verlagen, zodat deze klachten wat verminderen.
  • Slaperigheid, duizeligheid en verwardheid.
  • Verhoogd cholesterolgehalte in het bloed. Uw arts zal regelmatig de hoeveelheid cholesterol in het bloed meten.
  • Langer nabloeden na verwondingen. Hierdoor kan de nabloeding van een operatie of tandheelkundige ingreep langer duren.
  • Tijdens zwangerschap en borstvoeding mag u dit middel niet gebruiken. Mitotaan is schadelijk voor de ongeboren vrucht. Ook als u probeert zwanger te worden, mag u dit middel niet gebruiken. Vrouwen moeten daarom goede anticonceptie gebruiken tijdens het gebruik tot en met enkele maanden na stoppen van het gebruik. Het kan namelijk enkele maanden duren voordat mitotaan uit het lichaam is verdwenen. Overleg hierover met uw arts.

  Soms

  • Zwak gevoel en spierzwakte.
  • Ontsteking van het mondslijmvlies.
  • Zenuwstoornissen. U merkt dit aan een doof of tintelend gevoel in de ledematen. Ook kunt u last krijgen van bewegingsstoornissen, zoals een dronkemansgang of trillende handen. De arts zal regelmatig neurologische controles uitvoeren.
  • Huiduitslag.
  • Bloedafwijkingen. Als u last krijgt van onverklaarbare koorts, keelpijn, blauwe plekken of bloedingen, waarschuw dan uw arts. In zeldzame gevallen ontstaat bloedarmoede. U merkt dit aan extreme vermoeidheid. Waarschuw dan uw arts.
  • Borstvorming bij mannen. Dit verdwijnt weer na stoppen met de behandeling.
  • In stresssituaties, zoals na een verwonding, operatie of plotseling optredende ziekte: duizeligheid, hoofdpijn, beven en uiteindelijk flauwvallen. Dit middel veroorzaakt een tekort aan de bijnierschorshormonen cortisol en aldosteron. Bijnierschorshormonen houden de bloeddruk en de glucosestofwisseling op peil en beschermen het lichaam zo tegen de gevolgen van stresssituaties. Bij een tekort aan cortisol zal in stresssituaties eerder een te lage bloeddruk en een te lage hoeveelheid glucose in het bloed ontstaan. Dit veroorzaakt de genoemde verschijnselen. Vaak zal de arts een kunstmatig bijnierschorshormoon, zoals hydrocortison (cortisol) en/of fludrocortison, voorschrijven om deze verschijnselen te bestrijden. Omdat snel ingrijpen door de arts is gewenst, is het raadzaam de waarschuwingskaart uit de verpakking (Lysodren patiëntenkaart) altijd bij u te dragen.

  Zeer zelden

  • Leverafwijkingen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts. De arts zal de leverfunctie regelmatig controleren.
  • Oogaandoeningen, zoals een verslechterd gezichtsvermogen, wazig zien en dubbelzien.
  • Koorts en zweten.
  • Speekselvloed.
  • Infecties als blaasontsteking en schimmelinfecties.

  Zeer zelden bij langdurig gebruik van hoge doses

  • Hersenbeschadiging. Bij kinderen kan dit leiden tot geestelijke achterstand en groeiachterstand. Bij volwassenen tot geestelijke aftakeling, dementie, parkinsonachtige verschijnselen en agressief gedrag.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Wanneer?
  Gebruik dit middel tijdens het eten of met wat voedsel. U heeft dan minder last van maagdarmklachten. Bovendien neemt het lichaam mitotaan dan beter op.

  Hoe lang?
  Kanker: het is afhankelijk van het type kanker hoe lang u dit middel moet gebruiken. Het duurt enige maanden, gemiddeld drie tot vijf, tot het middel effectief genoeg is.

 • Vergeten

  Als u een dosis vergeet en u merkt dat binnen twee uur, kunt u de dosis alsnog innemen. Bent u later, neem de vergeten dosis dan niet meer in!

  Neem nooit een dubbele dosis. Bij dit geneesmiddel heeft een te hoge dosering snel schadelijke gevolgen.

 • Verboden

  autorijden?
  Rijd geen auto als u dit middel gebruikt. Bij veel mensen beïnvloedt dit middel het reactievermogen doordat het slaperigheid en sufheid geeft. Bovendien kunt u last hebben van duizeligheid en wazig zien.

  Overleg met uw arts als u absoluut moet autorijden. Wilt u toch autorijden? Beoordeel dan na enkele weken hoeveel last u heeft van sufheid, een verminderd coördinatievermogen of een verminderd gezichts- of beoordelingsvermogen. Een enkeling is na enkele weken wel voldoende gewend aan de bijwerkingen om te kunnen autorijden. Bij de meeste mensen is dit echter niet het geval.

  Meent u dat u wel kunt autorijden, vraag dan iemand om de eerste keren naast u te zitten en uw rijvaardigheid te beoordelen. Voor uzelf is het vaak moeilijk te zien of u minder goed rijdt. Hij kan zien of u met wisselende snelheden rijdt, slingert en geïrriteerd reageert op normaal gedrag van medeweggebruikers.

  Tips voor als u gaat autorijden

  • Rijd niet als u onscherp ziet, slaperig of duizelig bent, moeite heeft u te concentreren of wakker te blijven of als u niet weet langs welke route u naar een bestemming bent gereden.
  • Drink absoluut geen alcohol als u gaat rijden. Alcohol versterkt de versuffende bijwerking van dit middel in belangrijke mate.
  • Rijd niet langer dan één uur, ook al voelt u zich goed.
  • Rijd niet 's nachts of bij slecht weer.

  alcohol drinken?
  Alcohol versterkt het versuffende effect van dit middel. Ook als u hier niets meer van merkt omdat u gewend bent geraakt aan dit middel, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden en uw coördinatie- en beoordelingsvermogen kunnen sterk afnemen. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

  alles eten?
  Gebruik dit middel altijd tijdens het eten of met wat voedsel. Dit vermindert niet alleen de misselijkheid, maar verbetert ook de opname van mitotaan in het lichaam.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Vaccins, bijvoorbeeld bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR), gelekoortsvaccin en BCG-vaccin. Mitotaan vermindert de werkzaamheid van deze vaccins en kan de kans op een infectie door het vaccin vergroten. Overleg hierover met uw arts. Als u wordt gevaccineerd, moet het lichaam namelijk met een afweerreactie tegen het vaccin reageren. Mitotaan remt deze afweerreactie.
  • Spironolacton, een kaliumsparend plasmiddel, kan de werking van mitotaan tegengaan.
  • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Mitotaan kan de werking van de bloedverdunner beïnvloeden. Licht de trombosedienst daarom in als u mitotaan gaat gebruiken, de dosering verandert of als u stopt met het gebruik van mitotaan.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

  Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicijnen u nog meer gebruikt. Neem daarom uw medicatieoverzicht mee als u naar het ziekenhuis gaat. Dit is een overzicht waarop staat welke medicijnen u gebruikt, maar ook of u bijvoorbeeld allergisch bent voor bepaalde medicijnen. U kunt dit overzicht bij uw eigen apotheek opvragen. Krijgt u in het ziekenhuis nieuwe medicijnen, of verandert er iets aan uw medicijngebruik? Geef dit dan ook weer door aan uw eigen apotheek. Dan blijft uw medicatieoverzicht actueel.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  U mag dit middel NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Er is een kans dat het een aangeboren afwijking bij het kind veroorzaakt.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

 • Stoppen

  Stop niet zomaar met het gebruik. De klachten kunnen dan heviger terugkomen. Raadpleeg uw arts als u stoppen wilt. Soms is het nodig het gebruik geleidelijk af te bouwen.

 • Handelsinformatie

  Mitotaan is sinds 1970 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Lysodren.

Laatst gewijzigd op: 24 februari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Lysodren? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen