Kenacort-A

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Kenacort-A

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Kenacort-A is triamcinolonacetonide.

  Triamcinolonacetonide behoort tot de groep geneesmiddelen die bijnierschorshormonen of corticosteroïden worden genoemd. Natuurlijke bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties en zijn nodig voor het vrijmaken en opslaan van energie, mineralen en zouten.

  Een plaatselijke injectie wordt meestal gespoten in en rond ontstoken gewrichten (intra-articulair) of huidaandoeningen (intradermaal). Aan de te injecteren vloeistof is vaak een snelwerkend verdovingsmiddel toegevoegd om de injectie minder pijnlijk te maken.

  Triamcinolonacetonide wordt ingespoten in of rond zeer veel aandoeningen waarbij plaatselijke ontstekingsverschijnselen een rol spelen, zoals bij gewrichtsklachten, bijvoorbeeld schouderklachten, tenniselleboog, jicht en reumatoïde artritis, huidverdikkingen, zoals bij lupus erythematodes (LE), psoriasis en littekens, en bij overige huidaandoeningen, zoals een bepaalde vorm van kaalheid, cysten en huidafwijkingen door gebruik van insuline.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Regelmatig

  • Pijn op de injectieplaats. Aan de injectie wordt altijd een plaatselijk verdovend middel toegevoegd om de pijn te verminderen. Toch kan de pijn nog enkele dagen aanhouden. U kunt tegen deze pijn bijvoorbeeld paracetamol gebruiken.

  Soms

  • Opvliegers (aanvallen met een warmtegevoel en rood hoofd).

  Zeer zelden

  • Uitblijven of tijdelijk veranderen van de menstruatie of bloedverlies bij vrouwen die al in de overgang zijn geweest.
  • Bij mensen met diabetes (suikerziekte) kan de bloedglucose tijdelijk verhogen.
  • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.

  Zeer zelden, bij toediening in de huid

  • Ontkleuring of bruin worden van de huid.
  • Bij huidaandoeningen: deukje in de huid op de plaats van de injectie.

  Zeer zelden, bij toediening rond of in een gewricht

  • Beschadiging van het bot. Daarom gaat men uit van maximaal vijf injecties in hetzelfde gewricht gedurende het hele leven.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Dit middel wordt toegediend door een arts.

  Hoe vaak en hoe lang?

  • Schouderklachten: bij onvoldoende verbetering kan de injectie na 2 tot 4 weken worden herhaald. U mag maximaal 2 injecties op die plaats krijgen. Hierna heeft het weinig effect.
  • Tenniselleboog: bij onvoldoende verbetering kan de injectie na 2 weken worden herhaald. U mag maximaal 3 injecties op die plaats krijgen. Als u dit vaker gebruikt heeft u meer kans op terugkeer van de klachten.
  • Gewrichtsklachten, zoals reuma of jicht: de injecties worden herhaald als de klachten weer opspelen, maar om blijvende beschadiging van het gewricht te voorkomen niet meer dan vijfmaal in hetzelfde gewricht.
  • Huidaandoeningen: de injecties kunnen wekelijks worden herhaald.
 • Vergeten

  Niet van toepassing.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken of alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Van dit middel zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend als het in plaatselijk in de huid of gewrichten wordt ingespoten.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  U zult samen met uw arts een afweging moeten maken tussen de voordelen van de behandeling en de risico's voor het kind. De effecten op het ongeboren kind zijn nog niet allemaal bekend, maar bij veel injecties of hoge doseringen kan het kind minder goed groeien.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Dit middel komt waarschijnlijk in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Bij geregelde plaatselijke injecties van dit middel kunt u in een keer stoppen.

 • Handelsinformatie

  Triamcinolonacetonide is sinds 1958 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties als Kenacort A. Deze tekst gaat alleen over de injecties in huidaandoeningen en gewrichten.

  Triamcinolonacetonide is ook verkrijgbaar in injecties voor toediening in een bloedvat of in een spier, van waaruit de werkzame stof in het bloed kan worden opgenomen.

  Deze injecties met triamcinolonacetonide worden gebruikt in plaats van tabletten om zo een sneller en sterker effect te bereiken (stootkuur). Lees de tekst van Triamcinolon als u de injectie krijgt toegediend als stootkuur.

Laatst gewijzigd op: 07 juni 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Kenacort-A? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen