Kamillosan

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Kamillosan

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Kamillosan
  De werkzame bestanddelen in Kamillosan zijn extract en olie van kamillebloemetjes. Het is onder deze naam op de markt als oplossing, druppels, mondspray, crème en zalf.

  Kamille werkt licht ontstekingremmend en ontsmettend en heeft een licht ontspannend effect op maag en darmen, heeft een beschermend effect op het maagslijmvlies en vermindert spierkrampen.

  Het wordt wel eens gebruikt bij keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties, maag- en darmklachten en huidklachten, zoals ontstoken of slecht genezende wonden, luiereczeem en sommige kleine huidinfecties.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Dit komt bijna nooit voor.

  De belangrijkste bijwerking is de volgende.

  Zeer zelden

  • Overgevoeligheid, te merken aan huiduitslag en jeuk. Meestal wordt die niet veroorzaakt door de kamille zelf, maar door vervuilingen in het gebruikte preparaat.
 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter.

  Thee van kamillebloemen
  Zet van de kamillebloemen thee. De thee kunt u op verschillende manieren gebruiken.

  • Opdrinken. Zet hiervoor thee van 2 gram kamille op 150 ml kokend water (ongeveer één beker).
  • Spoelen. Zet hiervoor thee van 10 gram kamille op 150 ml kokend water (ongeveer één beker). Spoel of gorgel meermalen per dag. Na het spoelen of gorgelen de thee uitspugen.
  • Stomen. Zet hiervoor thee van 10 gram kamille op 150 ml kokend water. Giet de thee in een kom, houdt uw hoofd hierboven en adem rustig in stoom met een doek over uw hoofd. Er bestaan ook speciale stoombadjes met neus/mondstuk. Stomen is niet geschikt voor kinderen vanwege het gevaar voor verbranding.
  • Op de huid. Bereid een thee van kamille en laat dit afkoelen. Gebruik dit om een verband te bevochtigen. Ook kunt u een wond met het afgekoelde aftreksel spoelen. Zorg altijd voor een vers bereide oplossing!

  Kamilleoplossing
  Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter. U kunt een kamilleoplossing maken door druppels toe te voegen aan water.

  Kamille-crème of -zalf
  De aangedane huid dun insmeren.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Er zijn voor dit middel geen beperkingen bekend.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  In een normale hoeveelheid kunt u dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

 • Handelsinformatie

  Kamille wordt in het algemeen gebruikt als naam voor de gedroogde bloemetjes van de kamilleplant. Meestal zijn de bloemetjes niet meer te herkennen en is het een grof poeder. Kamille is al eeuwenlang in gebruik als kruidenmiddel.

  Het is zonder recept verkrijgbaar als gedroogd kruid, als olie of als gedroogd aftreksel (extract). Er zijn verschillende variëteiten van kamilleplanten, waardoor de producten niet altijd precies dezelfde samenstelling of werkzaamheid hebben.

  Kamille is onder andere op de markt onder de merknaam Kamillosan en onder de namen Chamomilla recutita, Chamomillae vulgaris flos en Matricariae flos.

  Kamille is verwerkt in veel verschillende producten, zoals theezakjes, lippenbalsem, keeltabletten, crème, zalf, oplossing, mondspray en zeep.

Laatst gewijzigd op: 12 juni 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Kamillosan? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen