Glucobay

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Glucobay

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Glucobay is acarbose.

  Acarbose is een verlager van het bloedglucose. Het remt de afbraak van koolhydraten in de darm, waardoor de glucose langzaam vrijkomt en dus langzamer in het bloed terechtkomt.

  Artsen schrijven het voor bij diabetes mellitus (suikerziekte).

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Regelmatig

  • Darmklachten, zoals winderigheid, opgeblazen gevoel en darmkrampen. Deze bijwerkingen worden veroorzaakt door gassen in de darmen. Deze ontstaan doordat koolhydraten anders verteerd worden dan normaal. Ze ontstaan vooral als het voedsel veel suiker bevat. De darmklachten nemen meestal gedurende de eerste weken van het gebruik af. Vaak helpt het als u minder suiker gebruikt. Neem contact op met uw arts als deze bijwerkingen te hinderlijk blijven. Mogelijk kan de arts de dosering van acarbose aanpassen of heeft de arts adviezen voor uw dieet. Mensen met darmziekten, zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn, kunnen hier extra last van hebben. Raadpleeg vooraf uw arts.

  Zelden

  • Dunnere ontlasting, diarree en buikpijn. Dit komt vooral voor als u voedsel met veel suiker eet.
  • Wazig zien in het begin van de behandeling. Ook kan uw gezichtvermogen de eerste maanden veranderen. Dit komt doordat uw ogen aan de veranderingen in het bloedglucose moeten wennen. Wacht dus liefst nog een aantal weken met het aanmeten van een (nieuwe) leesbril.

  Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en galbulten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor acarbose. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maaktt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Wanneer?
  Neem de tablet vlak voor een maaltijd in. Het zal helpen uw voedsel zo te verteren dat er minder snel een glucosepiek (een hyper) in uw bloed ontstaat.

  Hoe lang?
  Als dit medicijn uw bloedglucose voldoende naar beneden brengt, moet u het waarschijnlijk uw leven lang gebruiken.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn, haal deze dan NIET in. Het is belangrijk dit medicijn alleen voorafgaand aan een maaltijd in te nemen. U moet er niet extra voor gaan eten. Neem ook geen dubbele dosis om iets in te halen.

 • Verboden

  autorijden?
  Diabetes kan invloed hebben op uw rijvaardigheid. Bijvoorbeeld door schade aan uw ogen. Een arts bepaalt daarom of iemand met diabetes mag autorijden. Hiervoor gelden bepaalde keuringseisen. Meer informatie hierover vindt u in de brochure ‘Diabetes mellitus en het rijbewijs’ op www.cbr.nl.

  Als u acarbose gebruikt in combinatie met een ander glucoseverlagend medicijn heeft u kans op een ‘hypo’. Een 'hypo' tijdens het autorijden kan ernstige gevolgen hebben. Een 'hypo' is een te laag bloedglucose. Deze kan ontstaan als u meer glucose verbruikt (bijvoorbeeld door sporten, wandelen of fietsen) dan binnenkrijgt. (in de vorm van eten en drinken).

  Tijdens een 'hypo' wordt u hongerig en krijgt u last van een wisselend humeur, verwardheid, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, bleek gezicht, wazig zien, beven, zweten en hartkloppingen. Als u niets tegen een 'hypo' doet, kunt u in coma raken.

  Een hypo kunt u opheffen door snel iets te eten. U kunt hiervoor geen gewone suiker gebruiken, omdat dit door de acarbose te laat in het bloed wordt opgenomen. U zult daarvoor glucose (druivensuiker) moeten gebruiken. Dit werkt wel snel. Zorg er daarom voor dat u altijd wat druivensuiker bij u heeft. Zoek een veilige plek en breng de auto daar tot stilstand als u tijdens het autorijden een 'hypo' voelt aankomen. Eet wat druivensuiker. Controleer daarna uw bloedglucose en rijd pas verder als deze hoger is dan 6 mmol/liter. Heeft u geen bloedglucosemeter? Rijd dan pas verder als u zich weer goed voelt.

  Tips voor als u wilt autorijden

  • Rijd alleen auto als u zich goed voelt.
  • Zorg ervoor dat u in de auto druivensuiker bij de hand heeft.
  • Rijd niet als u alcohol heeft gebruikt.

  alcohol drinken?
  Alcohol kan een 'hypo' veroorzaken en uw lichaam herstelt hier trager van. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u er veel last van krijgt. Als algemene richtlijn geldt niet meer dan twee glazen per dag. Drink de alcohol wel op een gevulde maag, anders is het effect op het bloedglucose te sterk.

  alles eten?
  Houd bij wat en hoeveel u eet. Bij diabetes is een goed gewicht erg belangrijk. Als u overgewicht heeft is het daarom aan te raden om af te vallen. Raadpleeg eventueel een diëtist.

  Bovendien is het belangrijk dat u de koolhydraten in uw eten zoveel mogelijk over de dag verspreidt. Koolhydraten zitten vooral in voedingsmiddelen als brood, rijst, aardappelen, fris, koek, snoep en chips.

  Door voedingsmiddelen met veel gewone suiker (bietsuiker of rietsuiker), kunt u in combinatie met acarbose, maagdarmklachten krijgen. Als u hier last van heeft is het verstandig minder suiker te eten.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Andere glucoseverlagende medicijnen. Vaak is het de bedoeling verschillende glucoseverlagers te gebruiken, als een van deze medicijnen afzonderlijk niet meer voldoende werkt.
   Door de combinatie kunt u sneller last krijgen van een 'hypo'.
   Een hypo kunt u opheffen door snel iets te eten. Als u acarbose gebruikt kunt u geen gewone suiker gebruiken om een hypo op te heffen. Dit wordt door de acarbose te laat in het bloed opgenomen. U zult daarvoor glucose (druivensuiker) moeten gebruiken. Dit werkt wel snel.

  Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Als u zwanger bent of binnenkort wilt worden, zult u meestal (tijdelijk) over moeten stappen op een insuline. Overleg hierover met uw arts.

  U moet tijdens uw zwangerschap onder strikte controle blijven. Grote schommelingen in uw bloedglucose kunnen schadelijk zijn voor u en voor de groei en ontwikkeling van uw kind. Neem daarom contact op met uw arts zodra u zwanger bent, of dit binnenkort wilt worden.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het schadelijk zijn voor de baby. Meestal zult u moeten overstappen op een insuline of een ander medicijn waarvan bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
 • Stoppen

  Als u stopt met dit medicijn, zal uw bloedglucose waarschijnlijk weer stijgen. Stop daarom alleen als uw arts dat adviseert, bijvoorbeeld omdat u overstapt op een andere glucoseverlager.

  Bij ernstige ziekte en als u geopereerd moet worden kan uw bloedglucose te sterk stijgen of te veel variëren. Dit medicijn voldoet dan niet. U moet dan tijdelijk overstappen op insuline. Overleg met u arts wat u in dit specifieke geval moet doen.

 • Handelsinformatie

  Acarbose is sinds 1990 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Glucobay.

Laatst gewijzigd op: 17 december 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Glucobay? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Diabetes Mellitus (Suikerziekte)

Tijdens het spijsverteringsproces wordt veel van ons voedsel omgezet in glucose, oftewel bloedsuiker. Glucose wordt in de bloedsomloop opgenomen en dient als voedingsmiddel voor de cellen van het lichaam. Maar de cellen kunnen de glucose niet zelfstandig tot zich nemen. Als hulpmiddel moet zich eerst insuline op het celoppervlak hechten. Insuline is een hormoon dat in de alvleesklier (of pancreas) wordt aangemaakt. Daardoor worden de cellen geactiveerd en kunnen zij glucose in zich opnemen. Door dit proces blijft het bloedsuikergehalte in het lichaam en in het bloed in evenwicht.

Diabetes mellitus is een ziekte waardoor een efficiënt verbruik van glucose in het lichaam wordt bemoeilijkt. Bij diabetes type 1 produceert de alvleesklier niet genoeg insuline. Daardoor kan de glucose niet goed als voedingsstof in de cellen worden opgenomen. Bij diabetes type 2 wordt er wel insuline aangemaakt, maar het hormoon werkt dan niet goed en de glucose wordt niet gelijkmatig in de cellen opgenomen. Deze twee diabetestypes hebben dezelfde gevolgen: de glucose wordt niet goed in de cellen opgenomen. Daardoor hebben mensen met diabetes een hoog gehalte suiker in het bloed. Doordat ze de bloedglucose niet goed kunnen absorberen, hebben de cellen een schreeuwende behoefte aan voedsel.

Ongeacht welk type diabetes iemand heeft, mensen met diabetes moeten hun bloedsuikergehalte in de gaten houden. Diabetes kan met een dieet of met medicijnen worden behandeld, afhankelijk van het type en de ernst van de ziekte.

Diabetes Mellitus (Suikerziekte)

Tijdens het spijsverteringsproces wordt veel van ons voedsel omgezet in glucose, oftewel bloedsuiker. Glucose wordt in de bloedsomloop opgenomen en dient als voedingsmiddel voor de cellen van het lichaam. Maar…

Tijdens het spijsverteringsproces wordt veel van ons voedsel omgezet in glucose, oftewel bloedsuiker. Glucose wordt in de bloedsomloop opgenomen en dient als voedingsmiddel voor de cellen van het lichaam. Maar de cellen kunnen de glucose niet zelfstandig tot zich nemen. Als hulpmiddel moet zich eerst insuline op het celoppervlak hechten. Insuline is een hormoon dat in de alvleesklier (of pancreas) wordt aangemaakt. Daardoor worden de cellen geactiveerd en kunnen zij glucose in zich opnemen. Door dit proces blijft het bloedsuikergehalte in het lichaam en in het bloed in evenwicht.

Diabetes mellitus is een ziekte waardoor een efficiënt verbruik van glucose in het lichaam wordt bemoeilijkt. Bij diabetes type 1 produceert de alvleesklier niet genoeg insuline. Daardoor kan de glucose niet goed als voedingsstof in de cellen worden opgenomen. Bij diabetes type 2 wordt er wel insuline aangemaakt, maar het hormoon werkt dan niet goed en de glucose wordt niet gelijkmatig in de cellen opgenomen. Deze twee diabetestypes hebben dezelfde gevolgen: de glucose wordt niet goed in de cellen opgenomen. Daardoor hebben mensen met diabetes een hoog gehalte suiker in het bloed. Doordat ze de bloedglucose niet goed kunnen absorberen, hebben de cellen een schreeuwende behoefte aan voedsel.

Ongeacht welk type diabetes iemand heeft, mensen met diabetes moeten hun bloedsuikergehalte in de gaten houden. Diabetes kan met een dieet of met medicijnen worden behandeld, afhankelijk van het type en de ernst van de ziekte.

Bekijk video

Blaasontsteking

De blaas verzamelt urine, slaat deze op en scheidt de urine uit. De blaas maakt, samen met de nieren, de urineleiders en de urinebuis, deel uit van het urinewegstelsel. De…

De blaas verzamelt urine, slaat deze op en scheidt de urine uit. De blaas maakt, samen met de nieren, de urineleiders en de urinebuis, deel uit van het urinewegstelsel. De nieren verwijderen afvalstoffen uit het bloed en verwerken die in urine. Urine gaat via de urineleiders naar de blaas en de blaas wordt geleegd via de urinebuis.

Een blaasinfectie treedt op als er bacteriën in de urinebuis en de blaas terechtkomen, met ontsteking en infectie als gevolg. Vaak plassen, pijn en een branderig gevoel tijdens het plassen zijn symptomen van blaasontsteking. Een arts kan medicijnen voorschrijven voor effectieve behandeling van blaasontsteking. Maar wanneer de blaasontsteking niet op tijd wordt ontdekt, kan de infectie zich naar de nieren uitbreiden.

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen