Emla

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Emla

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Emla
  De werkzame bestanddelen in Emla zijn lidocaïne en prilocaïne.

  Lidocaïne en prilocaïne zijn verdovende medicijnen. Deze combinatie wordt in crème en pleisters gebruikt om de huid of slijmvliezen te verdoven.

  Artsen schrijven het voor bij pijn door medische ingrepen of bij wondverzorging.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn soms bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Huidirritatie. U merkt dit bijvoorbeeld aan roodheid, zwelling, jeuk, tintelingen of branderigheid. Raadpleeg uw arts als dit niet overgaat.

  Zeer zelden

  • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, zoals galbulten, zwelling, roodheid of jeuk. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan een opgezwollen gezicht, benauwdheid en flauwvallen. Raadpleeg dan direct uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.
  • Blauw-grijze verkleuring van de huid of slijmvliezen. Raadpleeg dan uw arts. Dit kan wijzen op methemoglobinemie. Dit is een bepaalde vorm van bloedarmoede, waarbij de rode bloedlichaampjes in het bloed te weinig zuurstof kunnen afgeven. Heeft u al last van methemoglobinemie of heeft een bepaald aangeboren enzymgebrek, G6PD-deficiëntie? Overleg dan voor gebruik met uw arts.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  • Zorg dat dit medicijn niet in de ogen of in wondjes komt. Wrijf niet in uw oog als u dit medicijn met een vinger hebt aangebracht. Was uw handen direct na het gebruik. Komt het per ongeluk toch in het oog of in een wond spoel dan goed met water om het medicijn te verwijderen en raadpleeg direct een arts.
  • Zweer op het been (open been): breng de voorgeschreven hoeveelheid crème op de wond aan. Wrijf de crème NIET in. Dek de crème af met een afsluitende folie en laat dit de voorgeschreven tijd inwerken. Daarna kunt u de folie verwijderen, de crème wegvegen en de wond schoonmaken.
  • Huid zonder verwondingen: breng de pleister of de voorgeschreven hoeveelheid crème op de huid aan. Dek de crème af met een afsluitende folie. Laat de voorgeschreven tijd inwerken. Vlak voor de ingreep zal de arts of verpleegkundige de pleister of het folie verwijderen en de crème weghalen met een desinfecterende oplossing.
  • Slijmvlies (van de vagina of op de eikel): de arts of verpleegkundige zal de crème aanbrengen. De crème moet daarna enige tijd inwerken.

  Wanneer?

  • Op een zweer op het been: breng de crème een half uur tot één uur voor u de wond gaat schoonmaken aan.
  • De crème of de pleister moeten ruim voor de ingreep worden aangebracht. De arts of verpleegkundige geeft aan hoelang het medicijn moet inwerken. Dit varieert tussen de tien minuten en vijf uur.
 • Vergeten

  Breng de crème of pleister dan zo snel mogelijk aan. Stel indien mogelijk de ingreep uit, zodat het medicijn voldoende in kan werken.

 • Verboden

  autorijden, alles eten en alcohol drinken?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

 • Zwangerschap

  U kunt dit medicijn in de normale dosering veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.

 • Handelsinformatie

  De combinatie lidocaïne met prilocaïne voor op de huid is sinds 1988 op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Emla in crème en pleisters.

Laatst gewijzigd op: 23 mei 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Emla? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen