Dipentum

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Dipentum

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Dipentum
  De werkzame stof in Dipentum is olsalazine.

  Olsalazine behoort tot de 5-ASA-medicijnen. Deze medicijnen werken ontstekingsremmend op de darmwand.

  Artsen schrijven het voor bij de chronische darmontsteking colitis ulcerosa.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Diarree. Door de dosering langzaam op te bouwen, kunt u dit meestal voorkomen.
  • Misselijkheid. Door innemen tijdens of net na de maaltijd heeft u hier minder last van.
  • Hoofdpijn en gewrichtspijn. Deze bijwerkingen gaan vanzelf over als u gewend bent aan het middel. Raadpleeg uw arts als u veel last heeft van deze bijwerkingen.

  Zeer zelden

  • Duizeligheid, braken en spierpijn. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.
  • Overgevoeligheid, te merken aan huiduitslag, jeuk, benauwdheid, een pijnlijke tong of koorts. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor olsalazine. Het apotheekteam kan er op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt. Kreeg u ooit eerder een allergische reactie van mesalazine, olsalazine of sulfasalazine, of van een medicijn uit de groep salicylaten, zoals acetylsalicylzuur? Begin dan niet direct met dit middel maar raadpleeg eerst uw art of apotheker. Het kan zijn dat u vanwege overgevoeligheid een ander middel moet gebruiken. Meld de overgevoeligheid altijd in de apotheek!
  • Stemmingsveranderingen, zoals depressie. Als u dit merkt neem dan contact op met uw arts.
  • Hartkloppingen, een heel enkele keer ontsteking van de hartspier of het hartzakje. Neem bij hartklachten of benauwdheid contact op met uw arts heeft.
  • Haaruitval. Als u stopt met dit medicijn gaan deze klachten weer over.
  • Zenuwproblemen. Heeft u last van een tintelend of doof gevoel in de ledematen? Stop dan met het gebruik en waarschuw meteen een arts. Meestal gaan deze verschijnselen weer weg, een enkele keer zijn ze blijvend.
  • Ontsteking van de alvleesklier of van de lever en bloedafwijkingen. Bij plotselinge hevige pijn in bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel moet u direct een arts waarschuwen.
  • Dit middel kan de huid gevoeliger maken voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Blootstelling aan zonlicht, zelfs voor korte perioden, kan huiduitslag, jeuk, roodheid en andere verkleuring van de huid of ernstige verbranding door de zon geven. Begint u net met dit geneesmiddel? Blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer een zonnebrandmiddel op een met sun-block van minimaal factor 15, gebruik lippenbalsem met minstens factor 15, ga niet onder de zonnebank.
   Als u een ernstige reactie op de zon krijgt, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. U moet dan zo snel mogelijk overstappen op een ander middel.
  • Wazig zien. Raadpleeg dan uw arts.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Wanneer?
  U kunt de tabletten en capsules het beste tijdens of direct na de maaltijd innemen. Bijvoorbeeld als u het één keer per dag gebruikt, na het ontbijt.

  Als u het middel verschillende keren per dag gebruikt, verdeel de dosis dan zo goed mogelijk over de dag. Bijvoorbeeld als u het twee keer per dag gebruikt: na ontbijt en avondeten. Als u het drie keer per dag gebruikt: na ontbijt, lunch en avondeten. Als u het vier keer per dag gebruikt, neem dan de laatste dosis met wat voedsel een half uur voor het slapengaan.

  Hoe lang?
  Dit middel wordt vaak langdurig gebruikt, ter voorkoming van aanvallen van darmontsteking.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn

  • Als u dit middel één keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel drie of vier keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.

  Neem de vergeten dosis in met wat voedsel, om de kans op maagdarmklachten te verminderen.

 • Verboden

  autorijden en alcohol drinken?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

  alles eten?
  Afgezien van dieetvoorschriften van uw arts in verband met uw ziekte, zijn er voor dit middel zelf geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Dit medicijn is schadelijk voor de baby. Meld het in elk geval aan uw arts of apotheker als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Heeft u dit middel gedurende langere tijd gebruikt dan kunt u meestal in één keer stoppen. De klachten kunnen dan wel terugkomen.

 • Handelsinformatie

  Olsalazine is sinds 1988 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Dipentum. Het is te verkrijgen in tabletten en capsules.

Laatst gewijzigd op: 10 februari 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Dipentum? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen