Carbimazol

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Carbimazol

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Carbimazol
  De werkzame stof in Carbimazol is carbimazol.

  Carbimazol remt een te snel werkende schildklier af.

  Artsen schrijven het voor bij een te snel werkende schildklier.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  Zelden

  • Koorts, misselijkheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, huiduitslag, en jeuk. Deze klachten verdwijnen vaak na enige weken. Is dit niet het geval, raadpleeg dan uw arts.
  • Vergroting van de schildklier (struma) en uitpuilende ogen. Overleg dan met uw arts, het kan zijn dat de behandeling moet worden aangepast.

  Zeer zelden

  • Maagdarmklachten, haaruitval en smaakverlies. Dit herstelt als u stopt met het gebruik. Heeft u hier veel last van, raadpleeg dan uw arts.
  • Bloedafwijking, namelijk een tekort aan witte bloedlichaampjes. De kans hierop is het grootst in de eerste drie maanden van de behandeling. Omdat dit middel ingrijpt op een belangrijk stofwisselingsproces, zult u regelmatig op controle moeten gaan. Uw arts zal meestal ook uw bloed controleren op eventuele afwijkingen. Als uw schildklier groter wordt of als u ineens koorts, keelpijn of neusbloedingen krijgt, moet u direct contact opnemen met uw arts.

  Voor vrouwen met een kinderwens geldt een extra waarschuwing: dit middel kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Raadpleeg uw arts bij kinderwens en zorg voor goede anticonceptie.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Wanneer?

  • Als u carbimazol één keer per dag gebruikt. U mag het middel innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen. Dan vergeet u minder snel een dosis. 's Ochtends is daarvoor vaak het beste tijdstip, zeker wanneer u ook het schildklierhormoon levothyroxine gebruikt.
  • Als u carbimazol verschillende keren per dag gebruikt. Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag voor een continue effect. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen. Dan vergeet u minder snel een dosis.

  Hoe lang?
  Na zes tot acht weken kan de arts beoordelen of de dosering moet worden veranderd. Na twee tot vier maanden is de werking van dit middel maximaal. Meestal duurt de behandeling daarna een jaar tot anderhalf jaar. De schildklierwerking moet namelijk ten minste twaalf maanden achtereen stabiel blijven. Mogelijk moet u op een gegeven moment ook levothyroxine (schildklierhormoon) gebruiken, om de schildklierwerking beter onder controle te houden.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

  • Als u dit middel één keer per dag gebruik: duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel drie keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel vier keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan één uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan een uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Carbimazol kan de werking van de bloedverdunner verminderen. Vertel de trombosedienst dat u carbimazol gebruikt. Ook als de hoeveelheid carbimazol die u gebruikt verandert of als u stopt met carbimazol moet u dit aan de trombosedienst melden.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit middel NIET als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Er kan bij de baby een verminderde schildklierwerking en struma (krop) ontstaan. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of dit binnenkort wil worden. Zo mogelijk kunt u tijdelijk met dit middel stoppen of overstappen op een ander veiliger middel.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit middel komt in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Nee, u kunt beter niet zomaar stoppen met dit middel. De kans is groot dat uw klachten terugkeren. Stop daarom alleen in overleg met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Carbimazol is sinds 1951 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten als het merkloze Carbimazol.

Laatst gewijzigd op: 23 september 2011

Herhaalrecept

Gebruikt u Carbimazol? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen