Carbasalaatcalcium bij pijn of ontsteking

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Carbasalaatcalcium bij pijn of ontsteking

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Carbasalaatcalcium
  De werkzame stof in Carbasalaatcalcium is carbasalaatcalcium.

  Carbasalaatcalcium is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID’s genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

  Carbasaatcalcium wordt ook gebruikt om te voorkomen dat bloed in de aderen samenklontert. Hiervoor is een lage dosering nodig, namelijk 38 tot 100 mg.
  Over deze toepassing leest u meer bij carbasalaatcalcium als antistollingsmiddel

  Carbasalaatcalcium in pijnstillende dosering is te gebruiken bij verschillende soorten pijn, zoals bij pijn door griep of verkoudheid, bij keelpijn, gewrichtspijn, spierpijn, menstruatieklachten, hoofdpijn en migraine.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Maagklachten: maagirritatie, buikpijn, misselijkheid, braken, vol gevoel, gebrek aan eetlust, boeren en zuurbranden. U heeft hier minder kans op als u dit medicijn inneemt met wat voedsel en een glas water of melk. Gebruik geen alcohol of andere voedingsmiddelen die de maag irriteren, zoals scherpe kruiden. Het medicijn komt dan namelijk via de bloedbaan ook bij de maagwand terecht. Heeft u last van slokdarmontsteking door opkomend maagzuur? De klachten kunnen verergeren. Neem contact op met uw arts als u dat bemerkt. Mensen boven de zeventig jaar hebben meer kans op bijwerkingen door dit medicijn. Artsen adviseren daarom meestal ook een maagbeschermer. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.
  • Darmklachten: diarree, verstopping en winderigheid. Lijdt u aan een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa? Dit medicijn kan de klachten verergeren. Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is. Meestal adviseert uw arts behalve dit medicijn ook een maagbeschermend medicijn voor. Ook als u dit medicijn maar enkele dagen zal gebruiken.
  • Langer bloeden van verwondingen, doordat dit medicijn de bloedstolling vermindert. Bij sommige operaties zal de arts u daarom adviseren om deze pijnstiller gedurende enkele dagen voor de operatie te stoppen. Overleg hierover met uw arts.

  Zelden

  • Een maag- of darmzweer of andere ernstige beschadiging van de maag, darmen of slokdarm. U merkt dat aan zeurende pijn in de bovenbuik, ernstige maagpijn of pijn achter borstbeen. Door deze beschadigingen kunnen bloedingen in maag en darmen ontstaan. Dit merkt u aan bloederige diarree of een zwarte, teerachtige ontlasting. Stop dan met het gebruik en neem contact op met een arts. Bij een maagbloeding kan het voorkomen dat u bloed braakt. Neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Heeft u ooit een maag- of darmzweer gehad, of een andere ernstige maag- of darmaandoening, zoals een maag- of darmbloeding? U heeft dan meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is.
  • Hoofdpijn. Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn. Gebruikt u dit medicijn tegen hoofdpijn en gebruikt u het meer dagen wel dan niet? Dan heeft u veel kans op medicijnafhankelijke hoofdpijn. De hoofdpijn ontstaat dan door dit medicijn. Als u tegen die hoofdpijn dan weer een pijnstiller slikt, kunt u er afhankelijk van worden.
  • Draaierigheid en duizelingen. Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.
  • Huiduitslag met jeuk. Zeer zelden wordt deze huiduitslag veroorzaakt door allergie. De uitslag kan zeer zelden verergeren of ontstaan onder invloed van fel zonlicht of UV-licht van zonnebanken. Ook mensen met psoriasis hebben kans op verergering van hun klachten tijdens het gebruik.
  • Heeft u een bloedstollingsziekte. U heeft meer kans op bloedingen. Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken.

  Zeer zelden

  • Ontstekingen in de mondholte en op de tong.
  • Pijnlijk gezwollen en rode grote teen (jicht). Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts. Vooral mensen die al eerder last van jicht hadden, zijn hier gevoeliger voor.. Neem Paracetamol en andere ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen, ketoprofen en naproxen hebben dit nadeel niet.
  • Kinderen met griep of waterpokken hebben een kleine kans op een ernstige bijwerking op de hersenen. U merkt dat aan braken, sufheid, toevallen tot zelfs coma. Gebruik carbasalaatcalcium daarom alleen op voorschrift van een arts bij kinderen tot 18 jaar.
  • Overgevoeligheid voor carbasalaatcalcium. Dit kan zich uiten in huiduitslag met galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Zeer zelden kan een ernstige uitslag ontstaan met koorts of blaren. Neem dan meteen contact op met een arts. Een ernstige overgevoeligheid kan zich ook uiten in benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit medicijn daarna niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor carbasalaatcalcium. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of een andere ontstekingsremmende pijnstiller niet opnieuw krijgt. Mensen met astma blijken vaker overgevoelig voor dit middel. Dat kan zich uiten in een plotselinge benauwdheidaanval. Gebruik dit medicijn dan niet meer. Heeft u eerder een benauwdheidaanval gekregen na gebruik van een ontstekingsremmende pijnstiller? Gebruik dit medicijn dan niet, maar neem contact op met uw arts.
  • Bent u van negroïde afkomst of komt u uit het Middellandse-Zeegebied, dan kán het zijn (maar dat hoeft niet) dat u een aangeboren enzymgebrek heeft (G6PD-deficiëntie). Dit medicijn kan dan bij u een ernstige bloedafwijking veroorzaken. Stop meteen met het gebruik bij klachten als vermoeidheid of duizeligheid. Neem contact op met uw arts. Meld het enzymgebrek ook altijd in uw apotheek!

  Zeer zelden, na gebruik gedurende meerdere dagen

  • Oorsuizen of slechter horen. Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.
  • Wazig zien of dubbelzien. Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.
  • Dikke enkels of polsen door vasthouden van vocht in armen en benen (oedeem). Benauwdheid door vochtophoping in de longen. Vooral mensen met hartfalen kunnen hier last van krijgen. Overleg met uw arts als uw klachten, zoals benauwdheid en vochtophoping, toenemen.
  • Haaruitval.
  • Psychische klachten, zoals vermoeidheid, slaperigheid, nachtmerries, slapeloosheid onrust, opwinding, verwardheid, geheugenstoornissen, nervositeit, angstgevoelens, neerslachtigheid en hallucinaties.
  • Nierbeschadiging. Heeft u een verminderde nierwerking? U heeft meer kans op nierbeschadiging. Overleg met uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken.
  • Bloedafwijkingen, ontsteking van de alvleesklier of leverontsteking. Raadpleeg uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: plotselinge hevige pijn in bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de mond. Gebruik dit medicijn niet bij een verminderde leverwerking. Overleg ook met uw arts als u last heeft van uw alvleesklier. De klachten kunnen verergeren.

  Zeer zelden, bij gebruik gedurende meerdere weken

  • Hartvaataandoeningen, zoals meer kans op een hartaanval of beroerte. De kans op hartvaataandoeningen is groter bij: mensen met angina pectoris (hartkramp), een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol, diabetes, mensen die roken en mensen die al eerder een aandoening hebben gehad aan hart of vaten, zoals een hartaanval, herseninfarct of trombose. Overleg in deze gevallen met uw arts voor u dit medicijn meerdere weken gaat gebruiken.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Als dit middel lang in de slokdarm achterblijft, kan het de slokdarm beschadigen.
  Los het poeder daarom op in een glas water. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dat ook op.

  Wanneer?
  Neem de poeders op een lege maag in als u wilt dat het snel gaat werken. Neem ze echter tijdens of na het eten in als u makkelijk last heeft van uw maag of als u carbasalaatcalcium langdurig gebruikt. U vermindert hierdoor de bijwerkingen op de maag.

  Migraine
  Neem dit medicijn meteen in als u een migraine-aanval voelt opkomen. Het heeft dan het meeste effect.

  Hoe lang?
  Meestal is het gebruik van dit middel maar voor enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten verdwenen zijn. Heeft u het middel zonder overleg met uw arts gebruikt? Neem dan in elk geval contact op met uw arts op als u na vijf dagen nog steeds carbasalaatcalcium nodig heeft.

  • Menstruatieklachten, zoals pijn, overmatig bloedverlies of migraine.
   Heeft u vooral last van pijn en krampen? Begin meteen als u ongesteld wordt en slik gedurende twee tot drie dagen door. Heeft u altijd last van hoofdpijn of migraine tijdens de menstruatie of stopweek van de pil? Gebruikt u dit medicijn om een dergelijke aanval te voorkomen? Start twee tot vier dagen voor de menstruatie begint met deze pijnstiller. Meestal is drie dagen gebruik voldoende. Heeft u last van te veel bloedverlies tijdens de menstruatie? Gebruik dit medicijn dan de eerste drie dagen van de menstruatie. Begin minstens een dag voor u de menstruatie verwacht. Probeer na drie tot zes maanden of u dit medicijn nog nodig heeft. Gebruik het daartoe een keer niet en kijk of de klachten al zijn afgenomen.
  • Hoofdpijn. Gebruik dit middel alleen gedurende korte tijd. Heeft u al langer dan drie maanden vaak hoofdpijn, gebruikt u meer dan honderd tabletten carbasalaatcalcium per maand en heeft u meer dan vijftien dagen per maand hoofdpijn? Mogelijk is bij u medicijnafhankelijke hoofdpijn ontstaan. Dan wordt uw hoofdpijn juist door de carbasalaatcalcium veroorzaakt. Neem in dat geval contact op met uw arts voor een advies.
  • Migraine. Gebruik dit middel alleen tijdens een migraineaanval. Deze duurt over het algemeen tussen de vier en zestien uur. Raadpleeg uw arts als u voortdurend last van hoofdpijn heeft, of als de migraineaanvallen vaker dan twee keer per maand optreden. U kunt dan misschien beter een middel gebruiken dat migraineaanvallen voorkomt.
  • Gewrichtsontstekingen. Bij slijmbeursontsteking en peesontstekingen zult u dit middel enkele dagen gebruiken tot de ontsteking is genezen. Dit merkt u aan een afname van de roodheid en zwelling.
  • Overige pijnen, zoals spierpijn en spit. Stop met het gebruik als de pijn verdwenen is of weer voldoende is te verdragen.
 • Vergeten

  Heeft u het middel nog nodig, neem de dosis dan alsnog in. Neem een eventuele volgende dosis minstens drie uur later. In het algemeen geldt dat volwassenen niet meer dan vijf gram carbasalaatcalcium per dag mogen nemen.

 • Verboden

  autorijden?
  Draaierigheid of duizelingen komen een enkele keer voor bij dit medicijn. Neem geen deel aan het verkeer als u hier last van heeft.

  alcohol drinken?
  Alcohol irriteert de maag, net als carbasalaatcalcium. U kunt daardoor eerder last krijgen van uw maag. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt. In het algemeen is een enkele keer een glas wijn geen probleem.

  alles eten?
  Dit medicijn veroorzaakt bij sommige mensen maagklachten. Heeft u hier last van? Gebruik dan geen voedingsmiddelen die de maag irriteren, zoals scherpe kruiden.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De pijnstiller paracetamol kunt u in alle onderstaande gevallen wel gebruiken.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Andere ontstekingsremmende pijnstillers (deze worden ook wel NSAID's genoemd). Als u beide pijnstillers tegelijkertijd gebruikt, verdubbelt u de kans op bijwerkingen, zoals maagdarmklachten. De namen van andere ontstekingsremmende pijnstillers zijn aceclofenac, acetylsalicylzuur, celecoxib, dexketoprofen, dexibuprofen, diclofenac, etoricoxib, fenylbutazon, flurbiprofen, ibuprofen, indometacine, ketoprofen, meloxicam, nabumeton, naproxen, parecoxib, piroxicam, propyfenazon, sulindac en tiaprofeenzuur. Gebruik deze pijnstillers dus niet tegelijkertijd met carbasalaatcalcium.
  • De antistollingsmiddelen acenocoumarol en fenprocoumon. Carbasalaatcalcium versterkt het effect van het antistollingsmiddel. Bij de combinatie heeft u meer kans op bijwerkingen op de maag of zelfs een maagbloeding. U mag daarom geen carbasalaatcalcium gebruiken als u ook een van deze antistollingsmiddelen slikt.
  • De antistollingsmedicijnen apixaban, dabigatran en rivaroxaban. Deze medicijnen verhogen de kans op bloedingen in maag en darmen. Gebruik daarom liever paracetamol als pijnstiller. Die heeft dat nadeel niet. Moet u toch een antistollingsmedicijn samen met carbasalaatcalcium gebruiken? Wees dan extra alert. Raadpleeg uw arts bij maagklachten. Meestal adviseert de arts u een maagbeschermer te slikken om maagklachten te voorkomen. Overleg met uw arts of dat bij u nodig is.
  • Plasmiddelen (chloortalidon, chloorthiazide, clopamide, epitizide, hydrochloorthiazide, indapamide, bumetanide, furosemide, amiloride, eplerenon, spironolacton en triamtereen). ACE-remmers en angiotensine-II-blokkers (medicijnen gebruikt bij hoge bloeddruk en hartfalen), zoals ACE enalapril, perindopril, lisinopril en losartan. Carbasalaatcalcium kan de werking van deze medicijnen verminderen. Overleg hierover met uw arts. Paracetamol kunt u wel veilig gebruiken.
   o Gebruikt u een van deze medicijnen tegen hoge bloeddruk bloeddruk en gaat u nu carbasalaatcalcium gebruiken? Uw bloeddruk kan stijgen als u carbasalaatcalcium langer dan twee weken gebruikt. Vraag uw arts om uw bloeddruk extra te controleren.
   o Gebruikt u een van deze medicijnen tegen hartfalen en gaat u nu carbasalaatcalcium gebruiken? Uw klachten door hartfalen kunnen verergeren. Neem contact op met uw arts als u merkt dat uw voeten of enkels weer dikker worden of dat u weer sneller kortademig wordt.
   o Gebruikt u een van deze medicijnen na een hartinfarct of tegen een nierziekte en gaat u nu carbasalaatcalcium gebruiken? Vraag uw arts of apotheker om advies.
  • Bètablokkers, zoals acebutolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, carvedilol, celiprolol, metoprolol, oxprenolol, pindolol en propranolol De werking van deze medicijnen tegen hoge bloeddruk of hartfalen kan verminderen door het gebruik van deze pijnstiller.
   o Gebruikt u de bètablokker tegen hoge bloeddruk? Raadpleeg uw arts voor extra controle van uw bloeddruk als u de pijnstiller langer dan twee weken gebruikt.
   o Gebruikt u de bètablokker tegen hartfalen? Uw klachten kunnen verergeren of terugkomen. Neem contact op met uw arts weer dikke voeten of enkels krijgt of als u weer sneller kortademig wordt.
  • Gebruikt u de bètablokker voor een andere aandoening. U kunt deze pijnstiller veilig gebruiken.
  • Bepaalde medicijnen tegen depressiviteit, namelijk citalopram, duloxetine, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine, sertraline, trazodon en venlafaxine, en bepaalde bijnierschorshormonen (corticosteroïden) om in te nemen of als injectie, zoals methylprednisolon, prednisolon en triamcinolon. Als u deze medicijnen gebruikt kan acetylsalicylzuur de maag extra beschadigen. Een maagbeschermer zoals omeprazol voorkomt dit. Overleg met uw arts of dat bij u nodig is.
  • Methotrexaat. Dit wordt gebruikt bij ontstekingsziekten zoals reuma of psoriasis, maar ook bij kanker. Carbasalaatcalcium kan de bijwerkingen van methotrexaat versterken. Uw arts zal de hoeveelheid methotrexaat in het bloed extra controleren. Mogelijk moet uw arts de dosering van methotrexaat verlagen.
  • Ciclosporine, een afweeronderdrukkende medicijne. De combinatie kan schadelijk zijn voor de nieren. Uw arts zal uw nierwerking extra controleren als u de pijnstiller langer dan drie dagen gebruikt.
  • Acetazolamide, een medicijn onder andere gebruikt bij glaucoom. In combinatie met acetylsalicylzuur kunnen de bijwerkingen van beide medicijnen sterker zijn. Als u acetazolamide gebruikt, mag u deze pijnstiller met acetylsalicylzuur niet gebruiken. De pijnstillers paracetamol, ibuprofen of naproxen mag u dan wel gebruiken. Vraag eventueel uw apotheker om advies.
  • Tipranavir, een middel tegen virusinfecties, zoals hiv. Het versterkt de bijwerkingen van acetylsalicylzuur. Overleg hierover met uw arts of apotheker.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Bent u zwanger? Overleg eerst met uw arts voordat u dit medicijn gebruikt.
  Gebruik dit medicijn NIET vanaf de zevende maand van de zwangerschap, want dan is de kans op bijwerkingen bij de baby te groot.

  Overleg met uw arts als u dit medicijn wilt gebruiken tijdens de eerste zes maanden van de zwangerschap of als u zwanger wilt worden. U heeft door dit medicijn iets meer kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij de baby. De kans hierop is zeer klein, maar neemt toe bij een hogere dosering en bij langduriger gebruik. Als u dit medicijn gebruikt, heeft u bovendien iets minder kans om zwanger te worden.

  Men adviseert dit medicijn alleen tijdens zwangerschap als de pijnstiller paracetamol onvoldoende werkt.

  Bespreek met uw arts of u (tijdelijk) kunt overstappen op een ander medicijn dat wel veilig is. Als dat niet mogelijk is, zal de arts een zo laag mogelijke dosering adviseren, voor een zo kort mogelijke periode.

  Borstvoeding
  U kunt dit middel in beperkte mate gebruiken. Dit betekent niet langer dan twee dagen achtereen en niet meer dan één of twee poeders per dag. Dit middel komt namelijk in de moedermelk terecht, maar is in deze kleine hoeveelheid en gedurende korte tijd veilig voor de baby. Als u dit middel langer nodig heeft en u wilt borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Handelsinformatie

  Carbasalaatcalcium is sinds 1951 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Ascal en als het merkloze Carbasalaatcalcium in poeders.

  Kleine verpakkingen van tabletten carbasalaatcalcium in de sterktes 100 mg (max. 40 tabletten), 300 mg (max. 48 tabletten) en 600 mg (max. 48 tabletten) zijn verkrijgbaar bij apotheek en drogisterij. Grotere verpakkingen van deze sterktes zijn uitsluitend bij de apotheek verkrijgbaar. Koopt u carbasalaatcalcium bij de apotheek, dan controleert de apotheek of het geschikt voor u is en of het samengaat met uw andere medicijnen.

Laatst gewijzigd op: 12 november 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Carbasalaatcalcium bij pijn of ontsteking? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen