Budenofalk

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Budenofalk

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Budenofalk is budesonide.

  Budesonide is een bijnierschorshormoon. Dit wordt ook wel een corticosteroïd genoemd. Natuurlijke bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties en zijn nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

  Artsen schrijven budesonide klysma of schuim voor in de anus voor bij de chronische darmontstekingen colitis ulcerosa en bij de ziekte van Crohn.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Prikkelend gevoel in de anus.
  • Maagdarmklachten, zoals winderigheid, misselijkheid en diarree. Blijft u hier last van houden, raadpleeg dan uw arts. De maag- en darmwand kunnen gevoeliger zijn, waardoor eerder maag- en darmzweren ontstaan. Overleg voor gebruik met uw arts als u recent een maag- of darmzweer heeft gehad of die nu nog heeft.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit uit zich als huiduitslag, galbulten en jeuk. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor budesonide. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Zeer zelden, meteen vanaf het begin van de behandeling

  • Meer kans op infecties met bacteriën, virussen of schimmels, vooral darminfecties. Start de behandeling niet als u last heeft een darminfectie.
  • Een verhoogde oogboldruk kan ontstaan bij personen die daarvoor gevoelig zijn. Overleg voor gebruik met uw arts als u een verhoogde oogboldruk (glaucoom) heeft, terwijl deze niet wordt behandeld door de oogarts.
  • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.
  • Slapeloosheid en tijdelijke veranderingen in gevoel en stemming, die per persoon kunnen verschillen. Men kan energieker, prikkelbaar, rusteloos, angstig of agressief worden, maar ook neerslachtig, futloos of vermoeid. Overleg met uw arts als u depressief bent of hiervoor wordt behandeld. Mocht u veel last hebben van stemmingsveranderingen, vraag u arts dan om advies.
  • Als u aan psoriasis lijdt: u kunt meer last krijgen van deze aandoening als u stopt met dit medicijn. Neem contact op met uw arts als u last heeft van rode schilferende of glanzende plekken op de huid, beschadigingen van de huid, jeuk, putjes in de nagels en gewrichtsklachten.
  • De volgende aandoeningen kunnen door dit middel verergeren. Raadpleeg uw arts als u last heeft van: diabetes (suikerziekte) of verhoogde bloeddruk.

  Zeer zelden en alleen na meerdere weken gebruik

  • Vermindering van de werking van de bijnierschors. Hier heeft u tijdens de behandeling geen last van, maar na het stoppen heeft uw bijnierschors tijd nodig om op gang te komen om weer zelf bijnierschorshormonen aan te maken. Dit kan een half jaar duren. Moet u tijdens of binnen halfjaar na beëindiging van de behandeling een medische ingreep ondergaan? Vertel dan altijd dat u een bijnierschorshormoon gebruikt, of gebruikt heeft. Na operaties heeft uw lichaam extra bijnierschorshormoon nodig. Omdat uw bijnierschors deze op dit moment zelf niet kan aanmaken moet de dosering vaak worden aangepast.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  Klysma

  • Zorg ervoor dat uw endeldarm leeg is voordat u het klysma inbrengt. Dus ga vooraf naar het toilet.
  • Maak het klysma vlak voor inbrengen klaar. Doe de tablet in de flacon met vloeistof en schud de flacon daarna gedurende 10 seconden stevig tot de tablet volledig is opgelost.
  • Heeft de arts bij kinderen een halve of een kwart klysma voorgeschreven? Haal dan van tevoren de niet te gebruiken hoeveelheid uit de verpakking en gooi dat weg.
  • Ga op de linkerzij liggen, omdat in deze houding de vloeistof goed doordringt in de darmen. Houd uw onderste been gestrekt en het bovenste gebogen.
  • Schud het klysma nogmaals goed. Breng de tuit van het klysma voorzichtig in de anus. Bij kinderen niet verder dan de helft van de tuit inbrengen.
  • Knijp de fles zo veel mogelijk leeg en trek deze weer uit de anus. Houd de fles ingedrukt als u hem terugtrekt. Hiermee voorkomt u dat de vloeistof weer terugvloeit in de fles. Er blijft altijd een beetje vloeistof achter in de verpakking. Dit is normaal, de ingebrachte hoeveelheid is voldoende voor de werking.
  • Rol op uw buik en blijf ongeveer 5 minuten zo liggen om te voorkomen dat de vloeistof er weer uit komt.
  • Probeer een paar uur na het inbrengen te blijven liggen, zodat het medicijn lang genoeg in de darm kan blijven om te werken. Dat hoeft niet op uw buik.

  Schuim voor in de anus

  • Zorg ervoor dat uw endeldarm leeg is voordat u het schuim inbrengt. Dus ga vooraf naar het toilet.
  • Maak het schuim vlak voor inbrengen klaar. Zet de applicator (het inbrenghulpstuk) op de tuit van de spuitbus en schud de spuitbus daarna gedurende 15 seconden stevig.
  • Als u met een nieuwe spuitbus begint, verwijder dan eerst het plastic flapje onder de pompdop. Dit is de veiligheidspal.
  • Draai de pompdop zo dat de halfronde uitsparing onderaan de pompdop boven de tuit staat. De spuitbus is nu klaar voor gebruik.
  • Zet uw wijsvinger op de bovenkant van de pompdop en draai de spuitbus om. Denk er aan dat de spuitbus alleen goed kan werken als de pompdop zo recht mogelijk naar beneden wijst.
  • Leun voorover en plaats hierbij één voet op een stoel of bankje, zodat één been gebogen is en de andere gestrekt. Als u niet kunt of wilt staan, ga dan op uw buik op de zijkant van uw bed liggen en zet één voet op de grond naast het bed.
  • Breng de applicator voorzichtig zo ver mogelijk in de anus.
  • Druk de pompdop volledig in en houd deze ongeveer 2 seconden ingedrukt. Laat de pompdop daarna heel langzaam los. Wacht 10-15 seconden voordat u de applicator verwijdert, omdat het schuim nog een klein beetje uitzet en anders uit de applicator zal druppelen.
  • Gooi na gebruik de applicator bij het huisvuil in het bijgeleverde zakje. Gebruik de volgende keer een nieuwe applicator.
  • Draai de pompdop op de bovenkant van de spuitbus een halve slag om te voorkomen dat er per ongeluk schuim uit de spuitbus komt.

  Wanneer?
  Gebruik het medicijn ’s avonds voor u gaat slapen. Het kan dan de hele nacht in de darm blijven en op die manier lang doorwerken.

  Hoe lang?
  Meestal moet u het medicijn gedurende 4 tot 8 weken achter elkaar dagelijks gebruiken. Als de klachten dan nog niet voldoende zijn afgenomen, kunt u het nog voor maximaal 4 weken achter elkaar gebruiken.

  Merkt u na twee tot drie weken nog geen verbetering of verergeren de klachten, neem dan contact op met uw arts.

 • Vergeten

  Als u het klysma of schuim bent vergeten in te brengen, is het niet nodig dat alsnog te doen. U moet namelijk een paar uur na het inbrengen blijven liggen, omdat het medicijn anders niet lang genoeg in de darm kan blijven om te werken. U kunt gewoon de volgende dosis de volgende avond inbrengen.

  Als u dat wil, mag u de vergeten dosis eventueel wel de volgende ochtend inhalen, maar dan moet u een paar uur blijven liggen, zodat het medicijn de tijd heeft om zijn werk te doen.

 • Verboden

  autorijden of alcohol drinken?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

  alles eten?
  U kunt alles eten wat uw darmen verdragen.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Sommige medicijnen tegen hiv en aids, namelijk lopinavir, ritonavir en tipranavir. De hoeveelheid budesonide in het bloed kan door deze medicijnen stijgen. Hierdoor zijn de werking en de bijwerkingen sterker. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
  • Telaprevir en boceprevir, medicijnen tegen hepatitis C. Deze medicijnen mogen niet in combinatie met budesonide worden gebruikt. Overleg met uw arts.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Door dit medicijn kan het kind minder goed groeien. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

  Borstvoeding
  U kunt veilig borstvoeding geven als u dit medicijn in de normale dosering gebruikt. Het komt nauwelijks in de moedermelk terecht. Wilt u dit medicijn gedurende meer dan vier weken gebruiken, overleg dan met uw arts.

 • Stoppen

  Meestal kunt u in één keer stoppen, zonder dat er ontwenningsverschijnselen ontstaan. Heeft u dit medicijn gedurende langere tijd gebruikt, dan stelt de arts soms een afbouwschema voor.

 • Handelsinformatie

  Budesonide is sinds 1980 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar. Deze tekst gaat alleen over de tabletten voor een klysma en het schuim voor rectaal gebruik. Het is op de markt onder de merknamen Budenofalk en Entocort.

  Voor de andere toedieningsvormen, zie de teksten budesonide inhalatie, budesonide neusspray en budesonide om in te nemen.

Laatst gewijzigd op: 30 september 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Budenofalk? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Bijnierschorshormonen (Corticosteroïden)

De bijnieren maken deel uit van het hormoonstelsel en regelen hormoonspiegels in het lichaam. Het zijn kleine, piramidevormige klieren, bovenop beide nieren gelegen. De bijnieren produceren het hormoon cortisol. Cortisol heeft een groot aantal functies. De belangrijkste is dat extra cortisol kan worden geproduceerd als hulpmiddel bij de behandeling van infectie, trauma en emotionele spanning.

In bepaalde gevallen wordt gezond knieweefsel door het immuunsysteem als geïnfecteerd beschouwd en aangevallen door witte bloedcellen van het eigen lichaam, met een pijnlijke ontsteking als gevolg. Soms echter is zelfs de extra aanmaak van cortisol als reactie van het immuunsysteem niet voldoende.

Corticosteroïden zijn medicijnen die kunnen worden geïnhaleerd, oraal ingenomen, plaatselijk op de huid aangebracht of in een ader of onderhuids geïnjecteerd. Het zijn kunstmatig geproduceerde hormonen die sterk op cortisol lijken. Corticosteroïden verhinderen de aanval van witte bloedcellen op het weefsel en verminderen de aanmaak van ontsteking veroorzakende stoffen door immuuncellen.

Corticosteroïden worden vaak gebruikt voor de behandeling van ontstekingen en auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, systemische lupus erythematodes (SLE) en bepaalde ademhalingsziekten.

Bijnierschorshormonen (Corticosteroïden)

De bijnieren maken deel uit van het hormoonstelsel en regelen hormoonspiegels in het lichaam. Het zijn kleine, piramidevormige klieren, bovenop beide nieren gelegen. De bijnieren produceren het hormoon cortisol. Cortisol…

De bijnieren maken deel uit van het hormoonstelsel en regelen hormoonspiegels in het lichaam. Het zijn kleine, piramidevormige klieren, bovenop beide nieren gelegen. De bijnieren produceren het hormoon cortisol. Cortisol heeft een groot aantal functies. De belangrijkste is dat extra cortisol kan worden geproduceerd als hulpmiddel bij de behandeling van infectie, trauma en emotionele spanning.

In bepaalde gevallen wordt gezond knieweefsel door het immuunsysteem als geïnfecteerd beschouwd en aangevallen door witte bloedcellen van het eigen lichaam, met een pijnlijke ontsteking als gevolg. Soms echter is zelfs de extra aanmaak van cortisol als reactie van het immuunsysteem niet voldoende.

Corticosteroïden zijn medicijnen die kunnen worden geïnhaleerd, oraal ingenomen, plaatselijk op de huid aangebracht of in een ader of onderhuids geïnjecteerd. Het zijn kunstmatig geproduceerde hormonen die sterk op cortisol lijken. Corticosteroïden verhinderen de aanval van witte bloedcellen op het weefsel en verminderen de aanmaak van ontsteking veroorzakende stoffen door immuuncellen.

Corticosteroïden worden vaak gebruikt voor de behandeling van ontstekingen en auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, systemische lupus erythematodes (SLE) en bepaalde ademhalingsziekten.

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen