Bisolnasal met eucalyptus

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Bisolnasal met eucalyptus

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Bisolnasal met eucalyptus is tramazoline.

  Tramazoline is een medicijn dat de gezwollen slijmvliezen in de neus doet slinken.

  Het is te gebruiken bij neusverkoudheid en bij een verstopte neus door een ontstoken neusslijmvlies.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  Kinderen jonger dan 6 jaar zijn extra gevoelig voor de bijwerkingen. Voor hen zijn zoute neusdruppels meer geschikt. Eventueel zijn voor kinderen van 2 tot 6 jaar wel xylometazoline neusdruppels of neusspray beschikbaar. Overleg hierover met uw apotheek.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Prikkelend of branderig gevoel in de neus, zeer zelden niezen, een droge neus of bloedneus. Deze verschijnselen gaan vanzelf over.

  Zelden

  • Hoofdpijn, misselijkheid en smaakstoornissen.
  • Hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, duizeligheid, slaapproblemen, rusteloosheid. Stop met het gebruik als u last krijgt van deze verschijnselen.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, jeuk of een verergering van de klachten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

  Bij gebruik langer dan 1 week

  • Voortdurend verstopte neus. Dit komt omdat tramazoline uw neusslijmvlies beschadigt als u het langer dan 1 week gebruikt. Hierdoor blijft het slijmvlies gezwollen en heeft u steeds opnieuw tramazoline of andere neusdruppels tegen verstopte neus nodig. U raakt dan gewend aan dit medicijn en kunt dan niet makkelijk meer stoppen. Gebruik deze neusdruppels daarom nooit langer dan 7 dagen achtereen. Gebruik het bovendien alleen als de neus echt is verstopt en niet om een neusverstopping te voorkomen.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Gebruik altijd uw eigen flesje. Zo voorkomt u dat u een ander besmet of zelf besmet wordt door een ander.

  Snuit voor gebruik de neus. Doe dit niet te krachtig, anders perst u het slijm in de voorhoofdsholte of neusbijholte, waardoor deze ontstoken kunnen raken.

  Als u de spray voor het eerst gebruikt, moet u het pompje een paar maal indrukken. De spraykamer kan zich dan vullen met de oplossing. De volgende keren is dit niet meer nodig. Houd uw hoofd rechtop, breng de tuit in één neusgat, houd het andere neusgat dicht en druk het pompje eenmaal in. Snuif de vloeistof gelijktijdig op, zodat het medicijn diep in de neus komt. Spoel de tuit na gebruik schoon met lauw water en sluit het flesje goed af.

  Bewaar het flesje zoals op de verpakking is aangegeven. Onaangebroken is het flesje houdbaar tot de uiterste gebruiksdatum die op de verpakking staat. De meeste flesjes zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken en door wie het toen is gebruikt.

  Wanneer?
  Wacht na elke toepassing ten minste vier uur voordat u het weer gebruikt. Wilt u tijdens het slapen minder last hebben? Gebruik het dan vlak voor het slapen gaan.

  Hoelang?
  Gebruik dit medicijn maximaal 7 dagen achtereen. Als u het langer gebruikt, kan uw neusslijmvlies beschadigen. Hierdoor kunt u continu een verstopte neus hebben. Een gewone verkoudheid is binnen 2 weken over. Zijn uw klachten na 2 weken nog aanwezig? Raadpleeg dan uw arts.

 • Vergeten

  Heeft u het medicijn nog nodig, gebruik de dosis dan alsnog. Gebruik een eventuele volgende dosis minstens 4 uur later.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt.

  Daarom is niet zeker wat de risico’s van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

  Borstvoeding
  Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  U kunt in één keer stoppen.

  Als u dit medicijn langer dan 7 dagen heeft gebruikt kunt u na stoppen last krijgen van een continu verstopte neus. Gebruik dan geen neusspray met tramazoline om het slijmvlies te laten slinken, want deze beschadigen bij langer gebruik het slijmvlies. Eventueel kunt u met een zoutoplossing neusspray proberen uw klachten te verhelpen. Lukt het u niet te stoppen met tramazoline, overleg dan met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Tramazoline is sinds 1963 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Bisolnasal met eucalyptus in neusspray.

Laatst gewijzigd op: 25 februari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Bisolnasal met eucalyptus? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen