Atrovent inhalatie

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Atrovent inhalatie

Powered by: KNMP logo
  • Introductie

    Atrovent inhalatie
    De werkzame stof in Atrovent is ipratropium.

    Ipratropium is een luchtwegverwijder.

    Artsen schrijven het voor bij astma en chronische obstructieve longziekten (COPD).

  • Bijwerkingen

    Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Het komt echter rechtstreeks in uw luchtwegen terecht en heeft daarom maar weinig bijwerkingen.

    De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

    Zelden

    • Een droge mond, een geïrriteerde mond en keel, kriebelhoest en heesheid. Als u veel last heeft van een droge mond, kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.
    • Hoofdpijn en duizeligheid.
    • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en zeer zelden diarree, verstopping en braken.

    Zeer zelden

    • Veranderde smaak.
    • Hartkloppingen en een versnelde hartslag.
    • Wazig zien, oogpijn of verhoogde oogboldruk (glaucoom).
    • Overgevoeligheid voor dit middel of een van de gebruikte hulpstoffen. Als u na inhalatie plotseling last krijgt van gezwollen oogleden, lippen of gezicht, benauwdheid, rode huid, galbulten of jeuk, bent u misschien overgevoelig voor dit middel. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts. Blijkt u inderdaad overgevoelig te zijn, geef dit dan altijd door aan de apotheek. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit (of een verwant) middel niet opnieuw krijgt.
  • Gebruik

    Hoe?

    • Goed inhaleren vergt veel oefening. De werkzame stof moet diep in uw longen terechtkomen. In de apotheek kunt u een checklist krijgen waarop voor uw inhalatieapparaat alle handelingen staan die nodig zijn bij het inhaleren. Vraag de apotheekmedewerker of arts om het voor te doen en oefen een keer in zijn bijzijn. Hij kan dan nagaan of u alle handelingen goed uitvoert. Laat regelmatig, bijvoorbeeld elk jaar, controleren of u nog op de juiste manier inhaleert. Lukt het u niet om goed te inhaleren? Er zijn verschillende typen inhalatieapparaten. Mogelijk is een ander type apparaat geschikter voor u. Vraag uw arts of apotheek om advies.
    • U kunt ipratropium in twee vormen inhaleren: als poeder of als spray. Het nadeel van poederinhalaties is dat u krachtig moet kunnen inademen om het poeder goed in de longen te krijgen. Nadeel van een inhalatiespray is dat u tegelijkertijd de spray moet indrukken en inademen. Veel mensen vinden dat moeilijk.
    • Het inhalatiepoeder zit in capsules. Deze plaatst u in een inhalatieapparaat. Met het inhalatieapparaat prikt u de capsules kapot, waarna u het poeder kunt inhaleren. De capsulewand bestaat uit gelatine. De schilfers hiervan zijn niet schadelijk voor de longen. Het apparaat kan na verloop van tijd slijten, waardoor de capsules niet meer goed wordt opengeprikt. Bij een normaal gebruik is dat na ongeveer drie tot zes maanden. Overleg daarom in de apotheek over vervanging van het apparaat als u het al enkele maanden gebruikt. Na gebruik van een poederinhalator uw mond spoelen. U voorkomt hiermee gaatjes (tandcariës).
    • Een inhalatiespray wordt ook wel dosisaerosol of verstuiver genoemd. Om een inhalatiespray beter of makkelijker te inhaleren, kunt u ook gebruikmaken van een voorzetkamer. Dit is een grote buis, waar u de inhalatiespray inspuit. U kunt dan rustig meermalen via de buis inademen. Controleer van deze voorzetkamer regelmatig of de kleppen nog goed werken. Hoe u dat moet doen, staat beschreven in de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Vindt u het lastig de voorzetkamer mee te nemen naar uw werk of een andere plek? Vraag dan uw arts twee apparaten voor te schrijven. U kunt ze dan op beide plekken achterlaten.

    Wanneer?

    • U hoeft meestal alleen te inhaleren wanneer u benauwd bent. Tenzij uw arts u een schema heeft geadviseerd.
    • Heeft u vooral last van benauwdheidsaanvallen door inspanning, bijvoorbeeld tijdens het sporten? Dan kunt u dit middel 15 tot 30 minuten voor de inspanning gebruiken.
    • Moet u een paar maal per dag inhaleren? Doe dit dan op vaste tijdstippen, goed verdeeld over de dag. Dus met een tussenpoos van 6 tot 8 uur.

    Hoe lang?
    Meestal moet u dit middel langdurig blijven gebruiken tegen uw benauwdheid. Gebruikt u dit middel, maar blijft u last houden van benauwdheid? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.

  • Vergeten

    Bij een schema voor enkele keren per dag inhaleren: als u een inhalatie vergeet, kunt u die alsnog nemen. Zorg ervoor dat u de volgende inhalatie minimaal drie uur hierna gebruikt.

  • Verboden

    autorijden, alcohol drinken en alles eten?
    Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

  • Wisselwerking

    Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

  • Zwangerschap

    Zwangerschap
    Het is niet bekend of dit middel veilig is voor het ongeboren kind. Omdat er na inhalatie slechts weinig van het middel in het bloed komt, is de kans gering dat de baby hiervan schade ondervindt.

    Indien nodig kunt u dit middel in een normale dosering gebruiken tijdens de zwangerschap. Overleg hierover met uw arts of apotheker.

    Borstvoeding
    Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Nadat u dit middel heeft geïnhaleerd, komt het nauwelijks in uw bloed. Daarom zal er weinig
    van dit middel in de moedermelk komen.

    De arts of apotheker zal daarom meestal aangeven dat u dit middel in de normale dosering gewoon kunt gebruiken.

  • Stoppen

    U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

  • Handelsinformatie

    Ipratropium is sinds 1974 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Atrovent en Ipraxa en als het merkloze Ipratropiumbromide. Het is te verkrijgen in inhalatiespray (dosisaerosol), inhalatievloeistof en inhalatiepoeder.

    Ipratropium wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof, onder de merknamen Berodual, Combivent en Ipramol en als het merkloze Salbutamol/ipratropium.

Laatst gewijzigd op: 02 april 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Atrovent inhalatie? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Anticholinergica

Anticholinergica

Bekijk video

COPD

Bij normale ademhaling gaat er lucht via de neus en de luchtpijp naar steeds kleiner wordende luchtwegen, de bronchiën. De bronchiën vertakken zich tot bronchioli en uiteindelijk tot kleine trosjes…

Bij normale ademhaling gaat er lucht via de neus en de luchtpijp naar steeds kleiner wordende luchtwegen, de bronchiën. De bronchiën vertakken zich tot bronchioli en uiteindelijk tot kleine trosjes dunne, tere zakjes, de longblaasjes (medische benaming: alveoli).

COPD (chronische obstructieve longziekte) valt onder de categorie ziekten waardoor de luchtdoorstroming wordt geblokkeerd en waarbij zich ademhalingsproblemen voordoen. Emfyseem is een ziekte die de longblaasjes en de longblaaskanaaltjes vernietigt. Wanneer de longen hun elasticiteit verliezen, scheuren de longblaasjes en ontstaan er grote luchtholten. Deze holten verkleinen de oppervlakte die ons lichaam nodig heeft om zuurstof op te nemen en koolstofdioxide af te geven.

Bronchitis is een ontsteking van de bekleding van de bronchiën. Chronische bronchitis is het gevolg van hardnekkige ontstekingen van deze luchtwegen. Er wordt voortdurend slijm geproduceerd en op den duur wordt de bekleding van de bronchiën dikker. Dit belemmert de uitstroom van lucht tijdens de ademhaling.

COPD wordt veroorzaakt door: 1) tabak, 2) astma, 3) blootstelling aan luchtverontreiniging thuis en op het werk, 4) erfelijke factoren en 5) infecties van de luchtwegen.

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen