-
Introductie
Acetylcysteïne
De werkzame stof in Acetylcysteïne is acetylcysteïne.Acetylcysteïne is een slijmverdunner. Het maakt taai slijm in de luchtwegen dunner (ofwel vloeibaarder), waardoor het slijm makkelijker is op te hoesten.
Het kan worden gebruikt bij hoest, COPD, astma en cystische fibrose. Soms wordt het gebruikt bij het pijnsyndroom posttraumatische dystrofie.
-
Bijwerkingen
Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Zeer zelden
- Maagdarmklachten, misselijkheid, buikpijn, braken en diarree. Dit komt doordat dit middel ook invloed heeft op het slijm in de maag. Blijft u er last van houden? Neem dan contact op met uw arts
- Zweten, hoofdpijn, koorts en oorsuizen.
- Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan uitslag, netelroos en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor acetylcysteïne. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt.
-
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
Hoe?
- Poeder of bruistablet: los een dosis op in een longdrinkglas met water. Los het nooit op in melk of andere dranken, in verband met schifting of ontleding. Drink de oplossing onmiddellijk op, u kunt hem niet bewaren. Neem dit middel nooit in droge vorm in, het kan anders de slokdarm ernstig beschadigen. Bruistabletten geven bij het openen van de verpakking wel eens een lichte zwavelgeur af; dit is onschuldig.
- Zuigtablet: in de mond laten smelten en daarna doorslikken.
- Capsules: innemen met een heel glas water. U weet dan zeker dat de capsule niet in de slokdarm achter is gebleven. Het kan daar de slokdarm beschadigen. Neem het NIET in met melk, in verband met schifting of ontleding. De werkzame stof tast rubber (sommige spenen van zuigflessen) en metaal aan.
- Drank: innemen met behulp van een maatbekertje.
Wanneer?
Mensen die moeite hebben met hoesten, vaak ouderen of verzwakte mensen, kunnen dit middel het beste 's ochtends innemen, zodat het slijm overdag vrijkomt. 's Nachts heeft u anders te veel last van hoesten.Hoe lang?
Hoest, COPD, astma en cystische fibrose
De duur van de behandeling hangt af van uw situatie en klachten. Bij aanvallen of klachten in bepaalde periodes kan de behandeling van korte duur zijn, terwijl bij sommige chronische aandoeningen het slijm continu moet worden verdund.Posttraumatische dystrofie
De duur van de behandeling is meestal drie maanden. -
Vergeten
- Als u dit middel één keer per dag gebruikt: duurt het nog langer dan acht uur voor u de volgende dosis moet innemen? Neem dan de vergeten dosis alsnog in. Duurt het minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over en hervat uw normale schema.
- Als u dit middel twee keer per dag gebruikt: duurt het nog langer dan vier uur voor u de volgende dosis moet innemen? Neem dan de vergeten dosis alsnog in. Duurt het minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over en hervat uw normale schema.
- Als u dit middel drie keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis moet innemen? Neem dan de vergeten dosis alsnog in. Duurt het minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over en hervat uw normale schema.
-
Verboden
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen. -
Wisselwerking
U kunt dit middel beter niet gebruiken in combinatie met (vrij verkrijgbare)hoestmiddelen die de hoest onderdrukken. Hoesten is juist nodig om het verdunde slijm af te voeren.
-
Zwangerschap
Zwangerschap
U kunt dit middel in overleg met uw arts veilig gebruiken in de normale dosering. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind.Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven als u niet meer dan 3 keer per dag 200 mg acetylcysteïne of 1 keer per dag 600 mg acetylcysteïne gebruikt. Dit middel wordt in deze dosering al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.Moet u meer gebruiken dan 3 keer per dag 200 mg of 1 keer per dag 600 mg, raadpleeg dan uw arts.
-
Stoppen
u kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit middel.
-
Handelsinformatie
Acetylcysteïne is sinds 1962 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Bisolbruis, Fluimucil en Hoest bruistabletten acetylcysteïne Vicks en als het merkloze Acetylcysteïne. Het is te verkrijgen in tabletten, drank, capsules, bruistabletten, zuigtabletten en poeders.
Acetylcysteïne is ook op recept verkrijgbaar in infuus-, injectie- en inhalatievloeistof. Deze tekst gaat echter alleen over via de mond in te nemen producten.
Alles over Acetylcysteïne
Herhaalrecept
Gebruikt u Acetylcysteïne? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen
Gerelateerde videos
Taaislijmziekte
Cystische fibrose (CF) is een erfelijke ziekte die de ademhaling, de spijsvertering en het voortplantingsstelsel van het lichaam verandert. De ziekte tast de epitheelcellen van het lichaam aan. Epitheel is de bovenste laag van de huid en van de slijmvliezen, waarmee bijvoorbeeld de longen, de alvleesklier, de lever, de zweetklieren, het spijsverteringskanaal en het voortplantingsstelsel zijn bekleed.
Bij normale gezondheid scheiden de epitheelcellen een glibberige laag slijm af, die stof en kiemen opvangt en ook als smeermiddel dient. Iemand met cystische fibrose heeft een gen overgeërfd waardoor de epitheelcellen een verkeerd eiwit gaan produceren. Dit eiwit veroorzaakt de vorming van dik, kleverig slijm, waardoor ernstige problemen ontstaan.
Het kleverig slijm kan de bronchiën verstoppen, de ademhaling verstoren, hoesten en een fluitende ademhaling veroorzaken. Ook is de patiënt moe en kan het slijm de vertering en de opname van voedingsstoffen verstoren. Daardoor blijven mensen met CF vaak klein en hebben ze chronische diarree.
Bekende symptomen van cystische fibrose zijn aanhoudend hoesten, groeiachterstand, stinkende, vette ontlasting en sterk naar zout smakend zweet. De behandeling van CF is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt en welke organen zijn aangetast.

Taaislijmziekte

Mucolytica (Slijmoplossers)

COPD

Astma
Meld bijwerkingen
Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.
Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.
Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.
Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!
Meld bijwerkingen